Úrady nevedia zastaviť falošného chirurga

Zlatica Beňová, Pravda | 11.01.2017 15:39, aktualizované: 
plastika, nelegálna klinika, plastická... Foto:
Takéto fotografie z chirurgických zákrokov zverejnil lekár na svojom facebookovom profile.
Klinika lekára Yassina Ghaziho, ktorý robil plastické operácie bez úradného povolenia a atestácie, funguje aj naďalej.

Nezastavil ho obrovský škandál, hrozba vysokej pokuty do 33-tisíc eur a nevedia si s ním rady ani úrady. Chirurg Yassine Ghazi, ktorý minulý rok operoval pacientky bez povolenia aj vzdelania, má vo svojej činnosti pokračovať ďalej. A to aj napriek tomu, že mu župa zakázala činnosť a vyšetruje ho polícia.

V pondelok tento týždeň pristihla lekára na klinike krásy Adelaise Clinique v centre Bratislavy redaktorka Nového Času. Zaujímala sa o plastickú operáciu jazvy na tvári. Najskôr podľa denníka natrafila len na jeho brata, ktorý v obchodnom registri figuruje ako konateľ. Povedal jej, že jeho brat je vyťažený na celý január a nevie jej zaručiť, kedy sa dostane na rad. Nakoniec ju prijal aj samotný Yassine. Redaktorke sa pochválil, že operuje prsia či nohy.

O vydanie povolenia nepožiadal

Bratislavsky samosprávny kraj pritom ešte začiatkom minulého októbra zakázal tejto klinike poskytovať akúkoľvek zdravotnú starostlivosť a začal proti nej správne konanie. Klinike hrozí pokuta do 33-tisíc eur. Zákaz platí stále.

Podľa hovorkyne župy Lucie Forman lekár do dnešného dňa nepožiadal úrad o vydanie povolenia. „V novembri 2016 sme vykonali kontrolu dodržiavania predbežného opatrenia a v čase kontroly na adrese účastníka konania nebol nikto prítomný,“ povedala Forman. Ďalšiu kontrolu župa urobila tento týždeň v utorok. Na klinike opäť nikoho nenašli.

„Ak zistíme, že účastník konania poskytuje zdravotnú starostlivosť, podáme trestné oznámenie za marenie výkonu úradného rozhodnutia,“ doplnila hovorkyňa.

Advokát Stanislav Pavol tvrdí, že nedodržanie predbežného opatrenia lekárovi treba dokázať. Napríklad telefonický kontakt nemožno označiť za porušenie, pretože je to ťažko dokázateľné. Je to tvrdenie proti tvrdeniu. Predpis lekár poruší v takom prípade, ak by sa nachádzal priamo na klinike. „V takom prípade mu hrozí ďalšie správne konanie a uloženie pokuty. A tiež mu hrozí aj obvinenie z viacerých trestných činov, napríklad poškodzovania zdravia, respektíve liečenie bez oprávnenia,“ pripomenul Pavol, ale to len v takom prípade, ak by sa ozvali poškodené pacientky.

Polícia stále vyšetruje

Polícia kauzu odvlani ešte neuzavrela. „Polícia prípad stále vyšetruje, bližšie informácie poskytneme, ak to procesná situácia umožní,“ uviedla Lucia Mihalíková, hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Bratislave. Trestné stíhanie začaté nebolo. Vecou sa podľa nej zaoberá príslušný útvar na okresnom riaditeľstve.

Aféra s klinikou krásy, ktorá nemala na činnosť povolenie, sa prevalila vlani v septembri. Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou dostal sťažnosť pacientky, ktorá nebola spokojná s operáciou. Úrad sa obrátil na župu, ktorá zistila, že klinika nemá na takúto činnosť povolenie. Navyše sa prišlo na to, že lekár Yassine Ghazi, ktorý tam operoval a bol garantom zariadenia, nemal atestáciu z plastickej chirurgie. Znamená to, že nemohol robiť zákroky v rámci plastickej chirurgie. Chýbajúcu špecializáciu u doktora potvrdila aj Slovenská lekárska komora.

Úradu pre dohľad aj župe sa ozvali ženy, ktorým operovali prsníky len v lokálnej anestézii, a nie celkovej, a trpeli bolesťami. Hovorili o hororových zážitkoch. Sťažoval sa tiež pacient, ktorý po operácii kŕčových žíl prišiel o nohu. Ghazi navyše na sociálnej sieti zverejnil fotografie, na ktorých lekári na operačnej sále nemali rúška, čím riskovali nakazenie pacienta.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ