VW sa v USA priznal k sprisahaniu, zaplatí 4,3 miliardy USD

ČTK | 11.01.2017 20:36
Americká vláda uzavrela s nemeckým automobilovým koncernom Volkswagen dohodu o urovnaní jeho emisného škandálu. Automobilka v rámci dohody priznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolárov. Potvrdilo to v stredu americké ministerstvo spravodlivosti. Oznámilo tiež, že v súvislosti so škandálom obvinilo šesť zamestnancov Volkswagenu.

Podľa agentúry AP ide o najväčšiu pokutu, akú kedy vyrubila americká vláda niektorej automobilke. „Dnešné kroky odrážajú neochvejné odhodlanie chrániť spotrebiteľov, rovnako ako životné prostredie a finančný systém,“ uviedla americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová.

Automobilka sa v rámci dohody o urovnaní priznala ku sprisahaniu s cieľom podviesť Spojené štáty, k bráneniu spravodlivosti a poskytovaniu falošných informácií. Medzi obvinenými zamestnancami je aj manažér Oliver Schmidt, ktorý bol už v sobotu zadržaný na Floride.

Volkswagen sa už skôr dohodol, že v Spojených štátoch v dôsledku emisného škandálu vynaloží až 17,5 miliardy dolárov na urovnanie obvinenia zo strany regulátorov, zákazníkov a predajcov.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) predvlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka.

Volkswagen sa následne priznal, že tento softvér po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov naftových áut. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.