Vyženie Orbán Sorosa?

Ivan Drábek, Pravda | 12.01.2017 09:19
Viktor Orbán, Foto: ,
Vláda premiéra Viktora Orbána sa chystá zúčtovať s maďarskými mimovládkami, ktoré dostávajú príspevky od miliardára
Vláda Viktora Orbána chce "potlačiť" a "odpratať" z Maďarska mimovládne organizácie, ktoré prijímajú podporu od finančníka a filantropa Georgea Sorosa. S dosiaľ najotvorenejšou hrozbou na adresu predstaviteľov tretieho sektora, ktorí spolupracujú s nadáciou Otvorená spoločnosť newyorského miliardára a budapeštianskeho rodáka Sorosa, prišla vládna strana Fidesz len zopár dní predtým, ako sa úradu ujme novozvolený americký prezident Donald Trump.

Podpredseda Fideszu Szilárd Németh pripravovanú novelu zákona o mimovládnych organizáciách dal priamo do súvislosti s príchodom Trumpa, Orbánovho ideologického spojenca a Sororsovho úhlavného nepriateľa, do Bieleho domu.

Orbán, ktorý vlani v lete ako prvý európsky štátnik verejne podporil Trumpovu kandidatúru, minulý mesiac predpovedal, že rok 2017 bude pre Sorosa v Európe mimoriadne neúspešný. „V každej krajine sa rozhodnú, že Sorosa vytlačia. Už teraz je to v Európe badateľné. Vyšetria, odkiaľ prišli peniaze, aké sú súvislosti s tajnými službami, ktoré mimovládky aké záujmy reprezentujú. Nadchádzajúci rok bude o vytlačení Sorosa a síl, ktoré symbolizuje,“ vyhlásil premiér vo vianočnom interview pre provládny portál 888.hu.

V tomto myšlienkovom pochode teraz pokračoval podpredseda Fideszu. „Sorosova ríša svojich falošných občianskych aktivistov vydržiava preto, aby ponad národné vlády pretlačili globálny kapitál a s ním súvisiaci svet politickej korektnosti. Tieto organizácie treba všetkými prostriedkami potlačiť a domnievam sa, že ich treba odtiaľto odpratať. Mám pocit, že teraz, po zvolení Donalda Trumpa za amerického prezidenta, na to nastala vhodná medzinárodná príležitosť,“ citoval Németha portál HírTV.

Németh v stredu v rozhovore pre televíziu ATV konkrétne spomenul tri mimovládky – Spoločnosť za občianske slobody, Helsinský výbor a Transparency International, ktoré „treba z Maďarska vytlačiť, lebo bez akejkoľvek legitimity chcú zasahovať do veľkej politiky“. „Založené boli preto, aby ovplyvňovali politiku danej krajiny bez toho, aby sa museli zúčastniť na voľbách,“ dodal.

Hoci v súčasnosti kriticky upozorňujú na korupčné prípady terajšej vlády a jej prechmaty v oblasti demokracie a slobody slova, pred rokom 2010, keď bol Fidesz v opozícii, sa všetky tri spomínané mimovládky vo viacerých kauzách postavili na jeho stranu. Vtedy ich Orbán nekritizoval.

George Soros. Foto: SITA/AP
George Soros George Soros.

Rovnako ako neútočil ani na newyorského filantropa, keď spolu s ďalšími zakladateľmi Fideszu na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia študoval na popredných západných univerzitách ako štipendista Sorosovej nadácie. Mimochodom, Soros, sklamaný premenou niekdajšieho ľavicového liberála Orbána na zarytého národného konzervatívca, to neskôr pre Pravdu žartom označil za „najhoršiu investíciu“ svojho života.

Predstavitelia mimovládok podporovaných nadáciou Otvorenej spoločnosti už pred Némethovým slovným útokom vyslovili obavy, že zvolením Trumpa pre Orbána padla prekážka, ktorá mu bránila s nimi zúčtovať.

„Orbán cíti, že jeden z dvojice USA a EÚ, medzinárodných hráčov, ktorí sa zaujímali o situáciu mimovládok v Maďarsku, je teraz na jeho strane, pretože Trump je nezmieriteľným oponentom Sorosa,“ povedal pre denník Guardian Péter Krekó, analytik budapeštianskeho inštitútu Political Capital, jednej z asi 60 maďarských neziskoviek podporovaných Otvorenou spoločnosťou.

Znepokojenie mimovládok vyvolalo nedávne zaradenie návrhu novely zákona, ktorý reguluje ich činnosť, na program aprílového zasadania parlamentu. Argument Fideszu, že cieľom je transparentnosť príjmov v treťom sektore, mimovládky odmietajú s tým, že aj doteraz v správe o verejnopros­pešnosti skladali účty z prijatých príspevkov.

Podľa nich vláde ide len o to, aby mohla neziskovky, ktoré sú jej nepohodlné, administratívne molestovať a podkopávať ich dôveryhodnosť, podobne ako to robí režim v Rusku, kde mimovládky, prijímajúce príspevky z cudziny, sú zákonom onálepkované ako „zahraniční agenti“ a viacerým úrady už zakázali činnosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ