Socialisti vytiahli na Orbána najostrejší nôž

Ivan Drábek, Pravda | 20.01.2017 07:09
Volá sa László Botka, má 43 rokov a viac ako tretinu svojho doterajšieho života prežil na čele tretieho najväčšieho mesta Maďarska. Najsilnejšia opozičná strana svojho najúspešnejšieho komunálneho politika poverila, aby sa v budúcoročných parlamentných voľbách pokúsil poraziť premiéra Viktora Orbána.

Pravda, socialisti sú si vedomí, že vlastnými silami vládnuci Fidesz nemajú šancu zdolať. Ich predsedníctvo preto populárneho segedínskeho starostu splnomocnilo, aby začal vyjednávať o vytvorení čo najširšieho volebného bloku demokratickej opozície.

Charizmatický právnik Botka má povesť srdnatého bojovníka, ktorý na rozdiel od svojej upadajúcej strany nezabudol, ako sa vyhrávajú voľby. Od roku 2002, keď ako 29-ročný prvý raz dobyl radnicu v metropole južného Maďarska, bol už tri razy znovuzvolený. Naposledy na jeseň 2014, keď pol roka po tom, čo Orbánova strana v parlamentných voľbách opätovne suverénne zvíťazila, Botka zdrvujúco porazil v meste na Tise fideszáckeho protikandidáta o 22 percentu­álnych bodov.

Segedínsky suverén v budapeštianskej centrále socialistov dlho nemal dostatočné zázemie na to, aby ho strana nominovala za svojho premiérskeho kandidáta. Ľady sa pohli, až keď pohrozil, že sa do volebnej kampane nezapojí, ak čo najskôr nebude poverený on alebo nejaký iný nádejný uchádzač. Zavážil aj tlak socialistických starostov.

Jeden z nich, Péter Szitka, šéf radnice z mesta Kazincbarcika, cez ľavicový denník Népszava odkázal, že socialisti nemajú vhodnejšieho človeka. „Nech to vezme Laci, pretože on je náš najostrejší nôž v šuplíku,“ agitoval.

Energický starosta Segedínu sa chystá proti nacionalistickému populizmu vládnucej strany nasadiť program občianskej i sociálnej rovnosti. „Ako alternatívu k Orbánovmu autoritárskemu štátu ponúkam ideu úspešného ľavicového štátu založeného na komplexnom ideáli rovnosti,“ uviedol v náčrte svojich téz, ktoré včera zverejnil v magazíne 168 Óra.

Botka si uvedomuje, že zjednotiť rozdrobenú demokratickú opozíciu pod spoločnou vlajkou nebude jednoduché. Tým skôr, že na rozdiel od potenciálnych partnerských strán si neželá primárky a jednotnú kandidačnú listinu by chcel zostaviť na základe preferencií, aké dosiahnu uchádzači o mandát v sociologických prieskumoch. Menšie strany, ktoré sa obávajú, že sa im neujdú zvoliteľné miesta, už naznačili, že do volieb pôjdu radšej samostatne.

Rezervovane však reaguje aj pomerne silná Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorej sa nepáči, že Botka s jej lídrom na spoločnej kandidačnej listine neráta. Botka argumentuje, že bývalý premiér je príliš polarizujúci, väčšina Maďarov jeho niekdajšiu vládu nepovažuje za sociálne spravodlivú ani ľavicovú a pre dve tretiny voličov je absolútne neprijateľný.

Spoločnú listinu s Demokratickou koalíciou bez Gyurcsánya si však mnohí politici nevedia ani predstaviť. „Pripadá mi to ako kóšerná maďarská saláma,“ utrúsil pre portál Origo skeptickú poznámku socialistický europoslanec Tibor Szanyi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ