Bratislavskí poslanci hazard v meste nezakázali, počuli bučanie aj potlesk

Viera Hebertová, Pravda.sk, SITA | 16.02.2017 21:01, aktualizované: 
Bratislavskí mestskí poslanci neprijali návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu na celom území hlavného mesta. K schváleniu návrhu chýbal jeden hlas.

Za prijatie VZN hlasovalo 24 poslancov, proti nebol nikto, zdržalo sa päť. Prítomných bolo 41 poslancov. Na prijatie VZN bola potrebná trojpätinová väčšina. Rozhodnutie zastupiteľstva sprevádzalo hlasné „hanba“ aj potlesk prítomných. Poniektorí rokovanie zastupiteľstva sledovali od pol ôsmej ráno.

Návrh VZN o zákaze umiestnenia herní na území Bratislavy predložil na rokovanie primátor Ivo Nesrovnal na základe petície za zákaz hazardu. Pripomeňme, že pod petíciu za zrušenie hazardu v Bratislave sa podpísalo 136 139 ľudí, po kontrole bolo platných 98 118 podpisov. V auguste 2016 zmizlo magistrátu vyše 3-tisíc hárkov, pričom na jednom hárku bolo 16 až 17 podpisov.

Hlasovanie bratislavských poslancov o zákaze... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hazard, hlasovanie, vzn Hlasovanie bratislavských poslancov o zákaze herní na území Bratislavy.

Kulisou zastupiteľstva bol od rána potlesk aj bučanie. Rozruch spôsobil práve návrh VZN o zákaze umiestnenia herní na území Bratislavy.

Už okolo ôsmej hodiny ráno sa pred budovou magistrátu zhromaždili v modrých tričkách odporcovia úplného zákazu herní. V rukách držali transparenty ako: „Pracujem v herni, dáte mi zajtra prácu?“ či „Chceme reguláciu, nie zákaz!“ Obhajcov úplného zákazu hazardu v bielych tričkách s logom „Bratislava proti hazardu“ nebolo menej.

Protest proti zákazu hazardu na celom území... Foto: Viera Hebertová, Pravda
hazard, protest Protest proti zákazu hazardu na celom území Bratislavy.

Diskusia o hazarde sa však dostala na program až po obede. Téma poslancov, ktorí petíciu za zákaz hazardu vlani podpísali, rozhádala. Primátor Nesrovnal hovoril o historickom hlasovaní a snahe, aby ani jeden podpis nevyšiel nazmar. Odporcovia prohibície obhajovali prísnejšiu reguláciu, nie však úplný zákaz. Argumentovali tým, že v čase, keď petícia vznikala, nebola v platnosti novela zákona o hazardných hrách a situácia bola teda iná ako dnes. Navyše vyjadrili obavy, že prohibícia by viedla k vzniku tzv. čiernych herní a výpadok vo financiách hlavného mesta by sa vyšplhal na približne tri milióny eur.

Napokon sa však predmetom nezhôd stala otázky, či hlasovať o celom balíku VZN alebo ho rozdeliť na štyri časti. Návrh ustanovoval, že na celom území Bratislavy nemožno umiestniť herňu v hoteloch, moteloch, penziónoch, druhou kategóriou boli budovy pre obchod a služby, treťou budovy pre kultúru a na verejnú zábavu. Posledná kategória boli bytové domy.

Na zastupiteľstve na to reagoval poslanec Oliver Kríž. „Som presvedčený, že by určite prešiel zákaz v kultúrnych zariadeniach, v bytových domov, neviem či by prešiel zákaz hoteloch,“ spomenul Kríž, ktorý sa hlasovania zdržal.

Petícia zrejme skončí v koši

Po hlasovaní Kríž nevedel povedať, čo s petíciou proti hazardu v meste bude. „Je to obrovská škoda a premárnená šanca,“ dodal s tým, že jediné, čo zastupiteľstvo chcelo, bolo to, aby mohli poslanci hlasovať jednotlivo o tom, či môžu herne ostať v hoteloch, penziónoch, v obchodných centrách i bytových domoch.

Sklamaný bol aj poslanec a starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva, ktorý za hazard dlhodobo bojoval, zbieral podpisy na petíciu a bol aj pri júnovom odovzdávaní podpisov na bratislavskom magistráte. „Som veľmi smutný, že chýbal jeden hlas. Venoval som tomu vyše roka, som rozčarovaný, zastupiteľstvo odmietlo najúspešnejšiu petíciu v histórii Bratislavy,“ poznamenal Mrva, ktorý po hlasovaní nevedel povedať, čo bude s hazardom ďalej. „Musíme sa poradiť, čo urobíme ďalej. Aktivisti odchádzali sklamaní, ale nevzdávajú to,“ ukončil starosta Vajnôr.

Nesrovnal: Som šokovaný

Primátor Nesrovnal po hlasovaní o kompletnom návrhu VZN vyhlásil, že je sklamaný. Približne tristo herní, ktoré sú v súčasnosti na území Bratislavy, z mesta nezmizne. „Ešte pred hlasovaním som povedal poslancom, že sa na nás pozerá celé Slovensko. Preto ich žiadam a prosím, aby petícii vyhoveli. Z rozhodnutia zastupiteľstva som šokovaný. Vyše 136-tisíc Bratislavčanov sa jasne vyjadrilo, poslanci to ignorovali. Je to prehra Bratislavy a Bratislavčanov, hlavné mesto urobilo všetko pre to, aby podpisy skontrolovali,“ povedal Nesrovnal.

„Každý si musí urobiť názor na to, že kto koho zastupoval. Kto zastupoval Bratislavčanov a kto niekoho iného,“ reagoval Nesrovnal na otázku, či si myslí, že hlasy poslancov si niekto kúpil.

Reguláciu zrejme treba, priznáva Asociácia hier

Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier a Asociácie prevádzkovateľov videohier Dominika Lukáčová povedala, že je to malý zázrak, že sa bratislavskí poslanci nezľakli otvorene vyjadriť svoj názor. „My sme počuli, že sú za reguláciu a nie za úplný zákaz hazardu. Je úžasné, že zvíťazila demokracia, slobodná vôľa poslancov a vôľa Bratislavčanov, pretože päťdesiat percent z nich hovorí, že nechce absolútny zákaz hazardu a chcú reguláciu. Prísna regulácia nebude, Bratislava však nebude trpieť čiernym trhom a mafiou,“ zhrnula Lukáčová s tým, že za rok, keď tému hazardu začali preberať, asociácia zbadala, že regulácia je potrebná a Bratislavčania nie sú spokojní so súčasným stavom.

„Reguláciu zrejme treba,“ poznamenala s tým, že v otázke regulácie by asociácia s mestom mohla spolupracovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ