Jakubovo námestie čaká obnova, Staré Mesto zbiera podnety

SITA | 02.03.2017 15:52
Dobrý trh na Jakubáku Foto: ,
Jakubovo námestie hostilo aj obľúbený Dobrý trh.
Do konca marca sa môžu ľudia vyjadriť k plánovanej revitalizácii Jakubovho námestia v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

Námety od odbornej i laickej verejnosti môžu mestskej časti pomôcť pri stanovení funkčných zón pre využitie jednotlivých častí parku, ako napríklad výbeh pre psov, ihrisko na street workout, komunitné záhrady a podobne. Informovala o tom hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Ľudia môžu na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti odpovedať na tri otázky, ktoré následne zašlú na e-mailovú adresu jakubak@staremesto.sk alebo poštou na adresu: Kancelária starostu – referát územného plánu a rozvoja MČ Bratislava – Staré Mesto, Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava.

Otázky o Jakubáku

  • Čo sa vám v parku na Jakubovom námestí páči, čo podľa vás treba zachovať?
  • Na čo by park na Jakubovom námestí nemal slúžiť/ čo by v parku nemalo byť?
  • Čo by ste v parku na Jakubovom námestí privítali?

Podľa Gubkovej sa priestor parku rozšíri v severnej a západnej časti a návrh revitalizácie by mal zvýšiť kvalitu verejnej zelene a povrchov, zabezpečiť bezbariérovosť, zlepšiť hospodárenie s dažďovou vodou, zjednotiť a doplniť mobiliár a vytvoriť priateľské prostredie pre lokálnu komunitu a všetky vekové kategórie.

“Pri rozhodovaní o úpravách verejných priestoroch nás v prvom rade zaujíma, aká je predstava ľudí, ktorí tam žijú,“ uviedol starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. “Participatívny proces patrí k nástrojom práce súčasnej samosprávy. Takto sme s ľuďmi hľadali budúcu podobu Šafárikovho námestia, Fajnorovho nábrežia i Južného predmestia,“ dodal Števčík. O tom, koľko peňazí pôjde na revitalizáciu námestia z rozpočtu Starého Mesta, rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva.

Jakubovo námestie v bratislavskom Starom Meste pri Klemensovej ulici nesie názov po prvom bratislavskom richtárovi Jakubovi. Do roku 2007 bol park okolo neho zaradený medzi Chránené areály a je v ňom umiestnený aj Pamätník obetiam komunizmu.