Nesrovnal predloží poslancom pôvodné nariadenie o hazarde

Viera Hebertová, Pravda.sk | 03.03.2017 10:30
Petičný výbor zložený zo starostov mestských častí na čele s primátorom sa vo štvrtok stretol, aby prediskutoval ďalší postup pri všeobecne záväznom nariadení (VZN) o zákaze hazardu.

Petičný výbor poveril primátora, aby opätovne predložil pôvodný návrh VZN na rokovanie mestského zastupiteľstva. Návrh jeho znenia vznikol na základe petície za plošný zákaz hazardu.

„Bola by škoda, aby sa celá takmer dvojročná práca petičného výboru a vôľa viac ako 130-tisíc Bratislavčanov zmarila pre jeden chýbajúci hlas. Chcem, aby sme o tomto návrhu hlasovali opäť,“ povedal primátor.

Starostovia sa zhodli, že primátor má VZN predložiť tak, ako bolo pôvodne navrhnuté. Podľa ich názoru je ďalej na poslancoch, či počas rokovania zastupiteľstva podajú pozmeňovacie návrhy, o ktorých sa bude hlasovať. Zároveň však podotkli, že optimálne by bolo schváliť úplný zákaz a nezamotávať sa do „vývrtky výnimiek". Podľa primátora je hlasovanie o tej istej veci dvakrát po sebe v súlade s rokovacím poriadkom.

Na mestskom zastupiteľstve v polovici februára hlasovalo zo 41 prítomných poslancov za zákaz hazardu 24 poslancov, piati sa zdržali a dvanásť nehlasovalo. Proti nebol nikto.

Poslanci, ktorí presadzujú prísnu reguláciu namiesto plošného zákazu, tvrdia, že primátor môže predložiť návrh VZN v nezmenenom znení, čím vyhovie požiadavke občanov, ktorí podpísali petíciu, aj požiadavke petičného výboru. Upraviť musí len znenie uznesenia tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov.

Návrh ustanovoval, že na celom území Bratislavy nemožno umiestniť herňu v hoteloch, moteloch, penziónoch, druhou kategóriou boli budovy pre obchod a služby, treťou budovy pre kultúru a na verejnú zábavu. Posledná kategória boli bytové domy. Zastupiteľstvo vo februári neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ