Ukrajinská prokuratúra obžaluje Janukovyča z vlastizrady

ČTK | 14.03.2017 18:34
janukovyč Foto:
Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
Ukrajinská vojenská prokuratúra obžaluje bývalého prezidenta Viktora Janukovyča z vlastizrady. Príslušný text žaloby odovzdá v utorok súdu. Povedal to ukrajinský vojenský prokurátor Ruslan Kravčenko vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 112.

Ukrajinský vrchný prokurátor Jurij Lucenko na tlačovej konferencii v Kyjeve povedal, že k obžalobe exprezidenta z vlastizrady majú vyšetrovatelia dostatok dôkazov. Podľa žalobcov Janukovyč na jar roku 2014 požiadal Rusko o vojenskú pomoc, aby potlačil prozápadné povstanie v Kyjeve. Lucenko tiež povedal, že súd s exprezidentom sa uskutoční aj v jeho neprítomnosti.

Hoci Janukovyč popiera, že ruské jednotky pozval, prokuratúra sa odvoláva na vyjadrenia bývalého ruského vyslanca v OSN Vitalija Čurkina. Ten v Bezpečnostnej rade OSN argumentoval listom, v ktorom Janukovyč žiada ruského prezidenta Vladimira Putina o vojenskú pomoc. Na videozázname Čurkin údajne ukazuje fotokópiu listu.

Podľa prokuratúry o liste hovoril aj Putin a v roku 2014 o ňom rokoval ruský parlament. „Putin sa obrátil na parlament so žiadosťou o vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu. V dôsledku toho došlo neskôr k anexii Krymského polostrova,“ povedal prokurátor Kravčenko. Ako dôkaz uvádza prokurátor videozáznam z rokovania ruského parlamentu.

Janukovyč sa v súčasnosti ukrýva v Rusku, kam ušiel vo februári 2014. Vtedy v Kyjeve pri bojoch demonštrantov s políciou zahynulo sto ľudí. V kauze vlastizrady je ochotný vypovedať, nie na území Ukrajiny. Rusko predtým ponúklo vypočuť exprezidenta na svojom území vlastnými orgánmi za prítomnosti ukrajinských vyšetrovateľov. To ukrajinská prokuratúra odmieta.