Ističová aféra sa skončila zlacňovaním

SITA, eko | 15.03.2017 15:00
istič, elektrina Foto:
Elektrina má na budúci rok zdražieť. Vylúčený nie je ani návrat poplatkov za ističe. Ilustračné foto.
Ceny elektriny po ističovej afére napokon predsa len klesli. Stredoslovenská energetika (SSE) v utorok oznámila, že jej odberateľom z radov domácností klesnú koncové ceny elektriny v porovnaní s minulým rokom priemerne o 6 %. Elektrina zlacnie aj pre podnikateľov, a to priemerne o 3 %.

Nové ceny elektriny, ktoré Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) schválil koncom februára, budú platiť spätne od začiatku roka. Na nové cenníky sa čaká aj v prípade Západoslovenskej energetiky a tiež Východoslovenskej energetiky.

Pôvodne regulačný úrad vlani ohlásil, že ceny elektriny priemerne klesnú o 4,3 percenta. Po zverejnení cenníkov sa však ukázalo, že úrad umožnil zavedenie nových poplatkov za ističe. Hlavne odberateľom s malým odberom, ako sú 1-izbové byty, chaty či garáže mali tak platby prudko stúpnuť. Úrad aj distribučné spoločnosti hovorili, že je to spravodlivé, keďže teraz sa na investície spojené s rozvodom elektriny neúmerne viac skladajú domácnosti s väčšou spotrebou. Po protestoch odberateľov však zasiahla vláda, šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík odstúpil a ceny sa napokon určili podľa pravidiel regulácie platných vlani. Pokles cien na burzách sa prejavil v opravených cenách.

Odberatelia, ktorí už dostali faktúry v januári a vo februári, v najbližších dňoch dostanú opravné faktúry. Prípadný rozdiel, ktorý vznikol od začiatku roka, bude v opravnej faktúre zohľadnený. „Prvé opravné faktúry s novými cenami odídu zo Stredoslovenskej energetiky už v najbližších dňoch. Zákazníci nič nemusia robiť,“ povedal generálny riaditeľ SSE Zdeněk Schraml. Pre podnikateľov a samosprávy s mesačnou fakturáciou platí to isté ako pre domácnosti. Riaditeľ divízie Obchodu a služieb SSE Szilárd Mangult však upozorňuje podnikateľov, u ktorých fakturácia prebieha na ročnej báze, vždy ku koncu roka, aby nezabudli uhradiť ročné faktúry za minulý rok. „Tí síce ešte neboli fakturovaní, bola im však zaslaná vyúčtovacia faktúra za minulý rok, ktorú je potrebné uhradiť,“ upozornil Mangult. Zdôraznil, že domácnosti sa nemusia obávať pokút alebo odpájaní od dodávok elektriny, čo sa však nebude týkať podnikateľov, ktorí neuhradili svoje faktúry za vlaňajšok.

Šéf SSE Schraml sa nevedel vyjadriť za spoločnosť Stredoslovenská energetika – Distribúcia, ako to v budúcnosti bude s výmenou ističov, ktoré boli jedným z hlavných „problémov“ pri náraste cien elektriny na začiatku roka. „Treba si uvedomiť, že na západnom a východnom Slovensku je už dnes táto problematika aplikovaná. Vzhľadom na tú spravodlivú platbu sa ÚRSO snažil aplikovať aj na území stredného Slovenska. Niekedy to príde. Treba si optimalizovať ističe a fázy i napriek tomu, že sa ceny vrátili na minuloročnú úroveň,“ povedal Schraml s tým, že zákazníci pre zvýšenie cien elektriny na burzách môžu v budúcom roku očakávať rast cien elektriny.

Podľa riaditeľa divízie Stratégie a rozvoja podnikania SSE Pavla Bárdoša to, kedy sa budú aplikovať nové platby za ističe, bude záležať na regulačnom úrade. Nateraz platí regulačná vyhláška do roku 2021. Podľa neho dovtedy sa nič meniť nemusí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ