Budaj spochybňuje úlohu Ústavného súdu pri zrušení Mečiarových amnestií

Pravda.sk | 15.03.2017 14:35, aktualizované: 
Poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA), ktorý predložil v parlamente vlastný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií, reaguje na koaličný návrh k spôsobu zrušenia amnestií. Vládny návrh riešenia popísal ako „zložitú a nečitateľnú koncepciu“.

Spochybnil úlohu Ústavného súdu v predloženom riešení. Pýta sa, či chce koalícia naozaj zrušiť Mečiarove amnestie, alebo zmeniť celý ústavný systém, keďže má zmena fungovať aj do budúcnosti. (O podobe koaličného návrhu čítajte viac v správe: Fico: Máme definitívny návrh na zrušenie Mečiarových amnestií.)

Podľa Jána Budaja by sa malo o návrhu na zrušenie amnestií hlasovať neskôr než o týždeň, ako chce koalícia. Je ochotný o návrhu rokovať, po stretnutí s právnikmi, aktivistami či Annou Remiášovou, ale vyzýva: „Zrušme Mečiarove amnestie tak jednoducho a prosto, ako boli navrhnuté.“

K návrhu koalície sa vyjadril aj poslanec za SaS Martin Poliačik, ktorý nepovažuje zmenu Ústavy SR za potrebnú na to, aby boli Mečiarove amnestie právne zrušené. (Viac v správe: Poliačik: Na zrušenie Mečiarových amnestií nie je zmena ústavy nutná.)

Národná rada ešte vlani posunula návrh ústavného zákona poslanca Jána Budaja z OĽaNO o zrušení časti Mečiarových amnestií do druhého čítania. Definitívne sa malo o zákone hlasovať už vo februári. Napokon sa hlasovanie presunulo na nadchádzajúcu marcovú schôdzu parlamentu.

VIA IURIS: Koaličný návrh komplikuje celý proces

Riešenie Mečiarových amnestií, ktoré v stredu predstavila vládna koalícia, zbytočne komplikuje proces a presúva zodpovednosť zo 150 priamo volených poslancov parlamentu na 13 sudcov Ústavného súdu SR. Uvádza sa to vo vyhlásení organizácie VIA IURIS.

Ako uviedla programová riaditeľka zdru­ženia Zuzana Čaputová, to, čo sa mohlo urobiť jedným krokom v NR SR, teraz bude treba urobiť dvoma krokmi. „Prvým v NR SR a druhým na Ústavnom súde SR. Ústavný súd tak bude mať právomoc zablokovať zrušenie Mečiarových amnestií,“ uviedla.

Ako skonštatoval Marián Giba z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty UK, zo zverejneného návrhu vyplýva, že tým, že amnestie formálne nebudú rušené ústavným zákonom, ale uznesením národnej rady, nevznikne precedens, že by Ústavný súd SR posudzoval ús­tavný zákon.