Sýria vypálila rakety na izraelské lietadlá

SITA | 17.03.2017 09:13
Izraelská protiraketová obrana zneškodnila dnes rakety, ktoré boli vystrelené zo Sýrie na Izraelom kontrolované územie Golanských výšin.

Informovala o tom izraelská armáda, podľa ktorej incidentu predchádzala akcia izraelských lietadiel nad územím Sýrie, pri ktorej tam zasiahli viacero cieľov. Pri návrate lietadiel do izraelského vzdušného priestoru bolo na ne zo sýrskeho územia vypálených niekoľko protilietadlových rakiet, píše agentúra AP.

Izraelská protivzdušná obrana jednu z nich zneškodnila. Velenie armády nespresnilo, či Izraelom ovládané územie zasiahli aj ďalšie rakety. Zdôraznilo však, že bezpečnosť izraelských civilistov ani posádka izraelského lietadla neboli ohrozené.

Armáda dodala, že kvôli incidentu na Golanských výšinách sa spustili sirény v židovských osadách v údolí rieky Jordán v Predjordánsku. Správy izraelských médií, že v oblasti bolo počuť výbuchy, velenie armády bezprostredne nekomentovalo.

Územie v údolí rieky Jordán hraničí s Jordánskom. Izrael ho okupuje od roku 1967, keď sa zmocnil celého Predjordánska, inak nazývaného aj západný breh Jordánu. Palestínčania túto oblasť považujú za časť územia svojho budúceho štátu.

Panuje všeobecné presvedčenie, že Izrael uskutočnil na území Sýrie už niekoľko sérií náletov na moderné zbraňové systémy vrátane Ruskom vyrobených protilietadlových rakiet a iránskych rakiet, ako aj na pozície proiránskeho fundamentalis­tického hnutia Hizballáh. Samotný Izrael sa však k takýmto svojim akciám priznáva len veľmi zriedkavo.

Odvetná paľba na izraelské lietadlá zo strany Sýrie je ojedinelým javom.

Izrael takmer nepociťuje, že v susednej Sýrii už siedmy rok trvá občianska vojna – s výnimkou striel zblúdených cez spoločnú hranicu, čo izraelské velenie pripisuje chybnej taktike armády bojujúcej na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Izrael na tieto incidenty reaguje zvyčajne odvetnou paľbou na pozície sýrskej armády.