Tesla získala hotovosť na výrobu elektromobilu Model 3

ČTK | 18.03.2017 09:23
Americký výrobca elektromobilov Tesla získal v piatok od investorov ďalšiu kapitálovú injekciu v sume 1,2 miliardy dolárov.

To je zhruba o 20 percent viac, než bolo v pláne. Stratová firma sa posilnením hotovostných rezerv chystá na začatie výroby nového vozidla Model 3, od ktorého si sľubuje dosiahnutie ziskovosti.

Tesla získala 350 miliónov USD predajom 1,3 milióna kmeňových akcií a ďalších 850 miliónov jej vyniesol predaj dlhopisov prevoditeľných na akcie. V stredu firma uviedla, že plánuje predať akcie za 250 miliónov a dlhopisy za 750 miliónov USD. Počet predaných akcií predstavuje 0,8 percenta akciového kapitálu, uviedla agentúra Reuters.

Ďalšie zvýšenie kapitálu sa od Tesly čakalo od konca minulého roka. Minulý mesiac tieto očakávania zosilneli, keď šéf Tesly Elon Musk povedal, že hotovostné rezervy sú „takmer na hrane“.

Výrobné aktivity firmy ďalej spotrebúvajú viac peňazí, než koľko ich prinášajú. Do júlového začatia produkcie vozov Model 3 plánuje Tesla kapitálové investície až 2,5 miliardy USD.

Tesla v poslednom štvrťroku minulého roka neudržala výnimočný zisk predošlého kvartálu a znovu sa prepadla do straty. Za celý minulý rok strata predstavovala 675 miliónov USD. Celoročné tržby sa zvýšili o 73 percent na viac ako sedem miliárd dolárov.

Musk vlani uviedol, že chce počas najbližších dvoch rokov zvýšiť produkciu na pol milióna vozidiel ročne a počas ďalších dvoch rokov dosiahnuť hranicu jedného milióna áut ročne. Musk je podľa analytikov známy stanovovaním ambicióznych cieľov, ktoré sa mu často nedarí plniť.