Poliaci vybabrali s embargom, jablká v Rusku predávajú ako bieloruské

ČTK | 18.03.2017 09:30
Vývoz poľských jabĺk sa vracia na rekordnú úroveň z roku 2013, a to aj zásluhou ruského trhu, hoci ten Moskva poľskému ovociu uzavrela, keď na západné sankcie odpovedala zákazom dovozu západných potravín.

Štatistiky ale podľa tlače svedčia o tom, že Poliaci našli cestu, ako zákazy oklamať či obísť, a to s pomocou susedného Bieloruska.

„Poľské jablká sa exportujú do ruských obchodov ako ovocie z Bieloruska,“ poznamenal poľský denník Dziennik Gazeta Prawna. „Každý dobre vie, že ide o fikciu, ale platí zásada ‚Nepýtaj sa, neodpovedaj‘,“ dodáva.

Poľsko je najväčším pestovateľom jabĺk v Európe. Pred sankciami poľskí ovocinári vyvážali 1,2 milióna ton jabĺk ročne, pričom 70 percent mierilo na ruský trh. Ruské embargo viedlo k poklesu vývozu z Poľska na 946 000 ton v roku 2015, vlani sa však export zvýšil na 1,1 milióna ton.

Ruské úrady pravidelne oznamujú, že zadržali veľké dodávky poľských jabĺk s bieloruskými certifikátmi. Agentúra Interfax uviedla, že len vlani Rusi odhalili 255 000 ton jabĺk a hrušiek označených ako bieloruské, ktoré ale v skutočnosti pochádzali z krajín podliehajúcich ruskému embargu. Pravdepodobne sa ale colníkom a inšpektorom podarilo zachytiť len časť tovaru, ktorý obchádza ruský zákaz.

Hoci Minsk a Moskva sú blízkymi spojencami, formálne dokonca spojení v jednom súštátí a colnej únii, vzájomné obchodné vojny bývajú často na programe dňa.

Na obchádzanie embarga si Rusi sťažujú od samého začiatku. Už v roku 2014 sa ruská tlač pozastavovali nad údajom, že export morských rýb zo suchozemského Bieloruska sa zvýšil o 98 percent.

Bieloruské ministerstvo vnútra vo februári na základe pokynov prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo stíhanie šéfa ruskej agentúry pre kontrolu bezpečnosti potravín Sergeja Dankverta, pretože existuje podozrenie, že svojím konaním poškodil Bielorusko. Dankvertova agentúra totiž zakázala dovoz určitých poľnohospodárskych výrobkov z Bieloruska kvôli podozreniu, že Bielorusko pomáha obchádzať ruské zákazy dovozu západného tovaru.

Lukašenko, ktorý je pri moci dve desaťročia, sa opieral o ekonomickú i politickú podporu Ruska, vzťahy oboch krajín ale v poslednej dobe poznamenali početné spory. Ich predmetom sú okrem iného ceny ruských energetických surovín či kontrola občanov tretích krajín na hraniciach. Lukašenko tiež obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že „dosadil do funkcie amerického prezidenta Donalda Trumpa“.