Merkelovej ťažké stretnutie s Trumpovcami. Musela tolerovať aj Ivanku

ČTK | 19.03.2017 09:54
Angela Merkelová, Ivanka Trumpová, Foto: ,
Nemecká kancelárka ťažko skrývala rozpaky nad prítomnosťou Ivanky Trumpovej na dôležitých stretnutiach.
Prvé stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sprevádzalo niekoľko situácií, ktoré v sobotu rozoberali americké médiá.

Merkelová musela prekonať napríklad fakt, že Trump nereagoval na jej ponuku k podaniu rúk pred objektívmi či že vedľa nej na stretnutí s elitnými manažérmi sedela prezidentova dcéra Ivanka.

Podľa denníka Politico bolo na kancelárke zrejmé, že ju prítomnosť ženy predávajúcej cez internet kabelky a šperky medzi šéfmi zásadných amerických a nemeckých firiem – napríklad BMW či Siemens – zarazila. Keď Ivanka prehovorila o prínose svojho otca pri oživení pracovného trhu, vrhla kancelárka jej smerom znepokojený pohľad.

Merkelová sa však podľa amerického denníka premohla a negatívne emócie spojené s miešaním rodinného biznisu s vrcholnou politikou potlačila, pretože prišla do Washingtonu prezentovať Nemecko ako partnera a nie rivala USA.

Najmocnejšiu svetovú političku, ktorá dávala pred cestou do Spojených štátov najavo, že má podstatne odlišné názory ako Trump napríklad na imigráciu či budúcnosť Európskej únie, stretla ďalšie nepríjemná chvíľa na úvod stretnutia so šéfom Bieleho domu.

Novinári zachytili, keď ponúkla Trumpovi, že si pred objektívmi kamier a fotoaparátov potrasú rukami. Prezident však na jej výzvu nereagoval, pričom nie je úplne zrejmé, či ju vôbec počul. Na spoločnú pózu každopádne nedošlo, hoci treba s japonským premiérom Šinzó Abem si Trump triasol rukou celých 19 sekúnd.