Schulz sa stal predsedom SPD. Skritizoval USA, Turecko, Maďarsko aj Poľsko

ČTK | 19.03.2017 16:21
SPD, Martin Schulz, Foto: ,
Schulz v prejave skritizoval svojich protivníkov, poďakoval sa svojmu predchodcovi Sigmarovi Gabrielovi a spomenul aj osobné problémy.
Nemecká sociálna demokracia si v nedeľu do svojho čela zvolila bývalého šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza. Dostal všetky platné hlasy. Politika delegáti mimoriadneho zjazdu SPD v Berlíne potvrdili aj ako kandidáta na kancelára. V septembrových parlamentných voľbách vyzve dlhoročnú šéfku nemeckej vlády Angelu Merkelovú (CDU).

Svoj hlas odovzdalo 608 sociálnode­mokratických delegátov, tri boli neplatné. Všetkých 605 platných hlasov získal Schulz, čo sa žiadnemu inému šéfovi SPD v povojnovej histórii nepodarilo. „Ďakujem vám za dôveru. Verím, že tento výsledok predstavuje začiatok cesty k dobytiu kancelára. A preto voľbu prijímam,“ vyhlásil dlhoročný európsky politik po oznámení výsledkov.

V prejave sa Schulz jasne vymedzil voči konzervatívnej únii CDU / CSU kancelárky Merkelovej, ktorá bude najväčším súperom SPD vo voľbách. Kritizoval napríklad návrhy konzervatívcov na znižovanie daní a ich ďalšie „extrémne nespravodlivé plány“. Oproti nim postavil víziu sociálne spravodlivej spoločnosti, bezplatného školstva od materskej školy až po vysokú alebo väčších istôt pre pracujúcich.

Na konkrétny program si podľa neho voliči musia počkať do júna, keď ho strana predstaví v Dortmunde. „V našom programe pôjde o spravodlivosť, rešpekt a dôstojnosť,“ zhrnul tradičné sociálnodemokra­tické témy.

Rodák zo západonemeckého Wurselenu časť svojho asi hodinu a štvrť dlhého prejavu pojal aj osobne, keď si zaspomínal na svoje detstvo alebo problémy s alkoholom, ktoré ho doviedli až k úvahám o samovražde. Vďaka rodine a priateľom muž, ktorý to nikdy nedotiahol k maturite, dostal druhú šancu.

Osobné bolo poďakovanie jeho predchodcovi vo funkcii Sigmarovi Gabrielovi. „Sigmar, bol to veľký politický a najmä osobný krok,“ ocenil svojho predchodcu, ktorý sa na konci januára prekvapivo rozhodol odstúpiť z čela strany a nekandidovať na kancelára. Podľa Schulza tým uprednostnil prospech strany pred svojím vlastným.

Po januárovom rozhodnutí Gabriela, ktorému sa dostalo dlhého potlesku postojačky, zachvátila sociálnu demokraciu eufória. Do strany za necelé dva mesiace vstúpilo priblížne 13 000 nových členov a v preferenciách sa vyrovnala dovtedy jasne vedúcej konzervatívnej únii CDU / CSU, s ktorou od roku 2013 vládne na celoštátnej úrovni.

Schulz tvrdo kritizoval USA, Turecko, Maďarsko a Poľsko

Kandidát nemeckej sociálnej demokracie na kancelára Martin Schulz tvrdo kritizoval vlády v Spojených štátoch, Turecku, Maďarsku a Poľsku. Nepriateľom slobody je podľa neho potrebné sa jasne postaviť. V sociálnej demokracii budú mať rozhodného protivníka, vyhlásil tiež na mimoriadnom zjazde SPD v Berlíne.

Schulz povedal, že ho veľmi zaujali nedávne protesty státisícov žien proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho „ženám a demokracii nepriateľským vyjadrením aj rasistickým výrokom“. „Nemusíme jazdiť do Spojených štátov, aby sme videli pokus, ako má byť v západných štátoch koleso slobody otočené späť,“ povedal. Konkrétne menoval Turecko, Maďarsko a Poľsko.

„Ako šéf Európskeho parlamentu som nadobudol množstvo skúseností, ako títo nepriatelia slobody pracujú, každý deň sa snažia o kúsok ďalej posunúť hranicu, každý deň prelomiť ďalšie tabu,“ uviedol. Spomenul pritom údajné obmedzovanie opozície, umelcov alebo médií. Keď niekto stigmatizuje médiá ako americký prezident Trump, dáva sekeru na korene demokracie, dodal.

„Je čas postaviť sa za slobodu a demokraciu,“ vyhlásil tiež Schulz, podľa ktorého bude sociálna demokracia tým najrozhodnejším protivníkom nepriateľov demokracie.

Kritikou Trumpa, ktorá je stálou súčasťou Schulzových prejavov, cieli politik podľa pozorovateľov na nemeckých voličov, pre ktorých je americký prezident značne nepopulárny. Ostré slová na jeho adresu by tak mohli napomôcť Schulzovi, aby sa po septembrových parlamentných voľbách stal kancelárom.