Fegyveres: Mal som strach o život

vv, Pravda | 19.03.2017 20:00
Oskar Fegyveres Foto: ,
Oskar Fegyveres.
Oskar Fegyveres a vyšetrovateľ Peter Vačok. Dvaja ľudia, ktorí boli pri zavlečení prezidentovho syna Michala Kováča a následnom vyšetrovaní tohto zločinu v prvej línii. Obidvaja v nedeľu prehovorili v televízii Markíza, čo pred 22 rokmi prežívali.

Bývalý siskár Fegyveres sa rozhovoril o tom, čo sa v ten deň 31. augusta 1995 na ceste zo Svätého Jura pri Bratislave, kde mladý Kováč býval, do hlavného mesta udialo.

„My sme mali sledovať cieľ a zatarasiť cestu. Čakali sme na pokyn,“ spomínal Fegyveres. Priznal, že nevedel, o koho ide, ani prečo majú zatarasiť cestu. To, že to bol syn prezidenta, sa dozvedel až neskôr.

„My sme mali sledovať osobu s tajným menom,“ reagoval korunný svedok tohto zločinu. Aj dnes je naďalej presvedčený, že za zavlečením bola tajná služba. Dodal, že použili autá aj techniku patriacu SIS-ke.

Podľa Fegyveresa tí, čo zastavili auto, kričali policajná akcia a mierili na Kováča zbraňou a kázali mu vystúpiť. Keď odmietol, tak ho z jeho Mercedesu vytiahli a naložili do iného auta. O tom, že ho uniesli za hranice do Rakúska, sa dozvedel až z rádia. O pár dní ho navštívil policajný vyšetrovateľ Vačok a na výsluchu vypovedal, kto za tým stál.

Advokát Vačok uviedol, že SIS-ka kontrolovala políciu pri vyšetrovaní. Na poradu vyšetrovacieho tímu prišiel aj námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota, upozornil Vačok. „Prvé týždne polícia tento zločin vyšetrovala. Dokonca som mal mená štyroch siskárov. Traja skončili aj v cele predbežného zadržania. Tých sme obvinili do dvoch týždňov,“ povedal bývalý vyšetrovateľ, ktorého z prípadu tiež ako jeho predchodcu v októbri 1995 odvolal minister vnútra.

Dočkal sa aj trestného stíhania, že porušil zákon. To mu však nakoniec orgány činné v trestnom konaní nedokázali. Vačok porozprával, že Fegyveres mu na výsluchu prezradil, že má strach o život a opustí Slovensko. Korunný svedok sa najprv zdržiaval v Maďarsku.

Jeho priateľ a bývalý kolega z polície Róbert Remiáš mu robil spojku s domovom. Neskôr, keď sa na ich stretnutí objavili autá s nitrianskymi ešpézetkami, o ktorých vedeli, že patria podsvetiu, tak podľa Fegyveresa dostal strach aj Remiáš.

Prestal za ním chodiť tak často a plánoval aj s manželkou odísť na Moravu. „To však už nestihol,“ poznamenal jeho priateľ. Podľa neho za výbuchom Remiášovho auta stála tiež tajná služba. „SIS a podsvetie si poskytovali rôzne služby,“ podčiarkol bývalý tajný.

Vačok aj Fegyveres veria, že sa politici dohodnú a amnestie, ktoré dodnes bránia postaveniu vinníkov pred súd, sa napokon po 20 rokoch zrušia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ