Pátrajú po ďalších podozrivých z vraždy Kim Čong-nama

SITA | 20.03.2017 14:27
Malajzijská polícia potvrdila, že v kauze vraždy nevlastného brata vodcu KĽDR sa objavili noví podozriví, ktorí sú občanmi Severnej Kórey.

„Domnievame sa, že noví podozriví, vrátane jednej tzv. VIP osoby, sú občanmi KĽDR zapletenými do prípadu,“ uviedol v nedeľu na tlačovej konferencii šéf malajzijskej národnej polície Khalid Abu Bakar. Dodal, že polícia po podozrivých pátra.

Malajzijská tlač pred niekoľkými dňami informovala, že na základe podrobnej analýzy záznamov z bezpečnostných kamier na letisku v Kuala Lumpure, kde došlo 13. februára k vražde Kim Čong-nama, a detailnej rekonštrukcie prípadu vyšetrovatelia vytipovali ako ďalšieho podozrivého asi 30-ročného muža.

Domnievajú sa, že práve tento muž dozeral na splnenie úlohy a bezprostredne po tom Kima sledoval, aby sa presvedčil o náhlom zhoršení jeho zdravotného stavu.

Malajzijská strana má údajne od japonských tajných služieb informáciu, že ide o občana KĽDR. Zistilo sa, že z Kuala Lumpuru odcestoval niekoľko hodín po vražde.

Medzinárodná organizácia Interpol minulý týždeň vydala rozkaz na zadržanie štyroch Severokórejčanov, ktorí sú podozriví z vraždy Kim Čong-nama. Malajzijská polícia sa domnieva, že momentálne sa zdržiavajú v Pchjongjangu.

V kauze boli doteraz podozriví ešte aj traja Severokórejčania, ktorí sa podľa predpokladov skrývajú na území veľvyslanectva KĽDR v Kuala Lumpure.

Malajzijský súd už v kauze obvinil z vraždy dve vykonávateľky útoku z 13. februára – Vietnamku a Indonézanku.

K vražde došlo na letisku v Kuala Lumpure. Malajzijská polícia na základe svojho vyšetrovania tvrdí, že ku Kimovi pristúpili dve ženy a do tváre mu vstrekli mimoriadne toxickú nervovoparalytickú bojovú látku VX, ktorú OSN klasifikuje ako zbraň hromadného ničenia.

Kim zomrel 20 minút po útoku počas prevozu do nemocnice.