Macejková vyzýva k zastaveniu útočenia na ústavný súd

SITA | 20.03.2017 17:38
Ivetta Macejková Foto: ,
Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková
Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková adresuje médiám a politikom výzvu „Prestaňte útočiť na ústavný súd ako inštitúciu a na sudcov ústavného súdu!“.

Ako Macejková uvádza v dnešnej tlačovej správe, vo viacerých slovenských printových i elektronických médiách boli zverejnené politikmi prezentované informácie znevažujúce a diskreditujúce Ústavný súd (ÚS) SR ako inštitúciu a jeho sudcov. „Vyzývam preto médiá i politikov, aby prestali dehonestovať ústavný súd ako inštitúciu, mňa ako predsedníčku ústavného súdu a sudcov ústavného súdu, aby prestali útočiť na ústavný súd,“ apeluje Macejková.

„Je poburujúce, že politici, ako aj médiá zneužili tak vážnu a citlivú tému, ako je zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, v prospech vlastných politických záujmov, pričom si dovoľujú vťahovať do tohto svojho politického boja aj ústavný súd práve v čase, keď je súčasťou programu rokovania 14. schôdze NR SR plánovanej na 21. marec nielen rozšírenie právomocí ústavného súdu, ale aj spoločensky významná a verejnosťou doma i v zahraničí ostro a pozorne sledovaná otázka zrušenia tzv. Mečiarových amnestií,“ uvádza Macejková.

Podľa Macejkovej je zarážajúce, že útoky zo strany médií i politikov namierené proti ústavnému súdu ako inštitúcii, voči nej ako predsedníčke ústavného súdu a sudcom ústavného súdu prichádzajú práve teraz. Pritom plénum ústavného súdu pracuje v aktuálnom zložení (s výnimkou jednej sudkyne) od roku 2007, rozhodlo tisícky podaní – návrhov a sťažností, a dosiaľ nebola spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť sudcov ústavného súdu takýmto neprístojným, škandalóznym a nelegitímnym spôsobom. Predpojatosť a zaujatosť možno vysloviť zákonným spôsobom v konaní pred ústavným súdom.