Dánsko protestuje voči údajnému monitorovaniu Dánov tureckého pôvodu

SITA | 20.03.2017 19:51
Dánske ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo predstaviteľa tureckej ambasády v Kodani.

Súvisí to s informáciami, ktoré v nedeľňajšom vydaní priniesli noviny Berlingske. Podľa nich čelia dánski občania tureckého pôvodu označovaniu za zradcov, ak kritizujú súčasnú vládu krajiny polmesiaca. Iní Dáni podobného pôvodu sú zasa medzi osobami hlásenými tureckým orgánom za vyjadrenia na verejnosti.

Dánsky rezort diplomacie dnes v tejto súvislosti dal najavo, že poskytovanie informácií o prejavoch politického charakteru dánskych občanov úradom iných štátov je podľa platnej legislatívy tejto krajiny trestné.

Turecký diplomat v tejto súvislosti ubezpečil, že kritikov vlády v Ankare v žiadnom prípade neregistrujú a že horúca telefonická linka, ktorú zriadili, je určená výhradne na informácie upozorňujúce na možné podozrenia z teroristických aktivít.

Iba pred týždňom dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen navrhol svojmu tureckému kolegovi Binalimu Yildirimovi odložiť návštevu Kodane, ktorá bola naplánovaná na dnešný deň. Dôvodom bolo napätie medzi Tureckom a Holandskom po tom, ako krajina tulipánov z iniciatívy premiéra Marka Rutteho zabránila dvom tureckým ministrom vystúpiť pred krajanmi v Rotterdame a Ankara následne obvinila holandskú vládu z „nacizmu a fašizmu“.

Dánsky premiér v tejto súvislosti zdôraznil, že jeho krajina „so znepokojením sleduje“ vývoj situácie v Turecku, kde sa demokratické princípy ocitli pod silným tlakom vlády po vlaňajšom nevydarenom vojenskom puči z 15. júla. Návšteva tureckého premiéra v Kodani by mohla byť podľa Rasmussena vnímaná ako prejav „zmierlivejšieho“ postoja Dánska voči politickej situácii v Turecku, „čo ani zďaleka neplatí“, poznamenal.