Zahraniční investori prvýkrát od roku 1999 predávali dlh eurozóny

ČTK | 20.03.2017 20:20
Zahraniční investori vlani prvýkrát od roku 1999 predávali dlhopisy krajín eurozóny, domáci investori viac nakupovali v zahraničí.

Investorov k tomuto kroku zrejme viedli mimoriadne nízke výnosy a rastúce obavy z rozpadu eurozóny. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnila Európska centrálna banka (ECB).

Investori z krajín mimo eurozóny predali vlani dlh v čistej hodnote 192 miliárd eur. Boli to prevažne dlhopisy štátov a bánk. O viac ako polovicu znížili tiež čisté nákupy akcií eurozóny v porovnaní s rokom 2015.

Domáci investori vlani nakúpili čistý dlh za 364 miliárd eur v krajinách mimo eurozóny. To je len mierne pod predvlaňajším rekordom.

Dôvod, prečo investori predávajú dlhopisy krajín eurozóny vidí ECB v nižších výnosoch ako v zahraničí a v referende o vystúpení Británie z Európskej únie. Takzvaný brexit zrejme medzi investormi zvýšil obavy, či európsky projekt prežije.

Paradoxom však je, že podiel britských dlhopisov na zahraničnom dlhu, ktorý investori z eurozóny kúpili v druhom a treťom štvrťroku minulého roka, sa zvýšil. Británia sa tak stala druhou najobľúbenejšou destináciou po USA, uviedla agentúra Reuters.