Klaus: Euro prežije, Európa za to zaplatí stagnáciou

Euro podľa prezidenta Václava Klausa prežije terajšiu dlhovú krízu v eurozóne, Európa za to ale zaplatí hospodárskou stagnáciou. Klaus to povedal v utorok na prednáške počas svojej návštevy hornorakúskeho Linzu. Súčasne sa vyslovil za dôraznejšie kroky pri riešení ekonomických problémov.

25.10.2011 20:52
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata

„Podľa môjho názoru euro neztroskotá, pretože do neho bolo investované mnoho politického kapitálu,“ uviedol Klaus pred zástupcami podnikov a študentov. Dodal, že za udržanie jednotnej meny Európa zaplatí slabým ekonomickým rastom.

Klaus presadzuje radikálnejšie opatrenia než tie, o ktorých v týchto dňoch diskutujú lídri Európskej únie a eurozóny.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Kozmetické zmeny nebudú postačovať. Potrebujeme fundamentálny obrat,“ uviedol. Štáty by podľa neho napríklad mali pripraviť plán na zníženie rozpočtových výdavkov, vytvoriť podmienky pre ekonomický rast, presadzovať decentralizáciu v Európe a prijať fakt, že proces približovania ekonomickej úrovne jednotlivých krajín bude trvať dlho.

Klaus potom pred novinármi povedal, že zachovanie Európskej menovej únie, ktorej členmi je 17 krajín vrátane Rakúska, Nemecka alebo Slovenska, príde Európu draho.

„Euro nás bude stáť strašne veľa, nielen v presunoch peňazí zo severu na juh Európy, ale oveľa viac v tom, že Európa prežije desaťročia úplnej stagnácie,“ poznamenal.

„Ja som bohužiaľ presvedčený o tom, že to bude stratená dekáda pre Európu. To sa nedá vôbec porovnávať so sumou peňazí, ktorá sa požičia Grécku,“ upozornil.

Atény sú od minulého roku odkázané na medzinárodnú finančnú pomoc a na zvládnutie problémov budú potrebovať ďalšie peniaze. Záchranný fond eurozóny pomáha Írsku a Portugalsku.

Terajšie rozhovory únijných politikov podľa Klausa podstatu ekonomických problémov neriešia. „Pre mňa to, či sa vyrieši ďalšia maličkosť zajtra v Bruseli, je celkom irelevantné pre tú vážnu európsku krízu, ktorá existuje,“ uviedol. „Ja som pre nevyhnutnosť radikálneho riešenia európskej situácie. Tá sa, samozrejme, netýka len špičky ľadovca, ktorú je vidieť nad hladinou, čo je tá viditeľná kríza eurozóny,“ doplnil.

Klaus dodal, že eurozóna nepriniesla očakávané pozitívne efekty v podobe vyššieho ekonomického rastu, ochranou pred infláciou a vonkajšími šokmi. „Nič z toho sa nesplnilo,“ povedal.

debata chyba