O post šéfa MMF budú súperiť len dvaja kandidáti. Francúzka a Mexičan

Najväčšie šance byť šéfom Medzinárodného menového fondu (MMF) má aj naďalej francúzska ministerka financií Christine Lagardeová. Juhoafričan Trevor Manuel na poslednú chvíľu kandidatúru vzdal, takže jediným súperom Lagardeovej je guvernér mexickej centrálnej banky Agustín Carstens. Toho ale niektoré mladé trhové ekonomiky považujú za príliš konzervatívneho.

11.06.2011 10:17
Christine Lagarde Foto: ,
Francúzska ministerka financií Christine Lagarde je horúcou favoritkou na šéfku MMF.
debata

Piatok bol posledným dňom, keď bolo možné podať záväznú kandidatúru na hlavného riaditeľa MMF. Tým bol donedávna Dominique Strauss-Kahn, zhodou okolností tiež Francúz. Funkcie sa vzdal v máji kvôli obvineniu, že sa pokúsil znásilniť chyžnú. Nový šéf menového fondu by mal byť vybraný do 30. júna.

Manuel je bývalým juhoafrickým ministrom financií a má povesť uznávaného odborníka. Podľa neho by ale funkciu nemala dostať Lagardeová. Bolo by vraj veľmi nešťastné, keby bol na čele MMF Európan, ktorý sa bude riadiť pravidlami EÚ. „Je dôležité pochopiť, že rozhodnutia sa prijímajú v kontexte svetovej politiky,“ povedal Manuel.

Doterajšia prax je taká, že MMF šéfuje Európan, zatiaľ čo najvyšší post vo Svetovej banke, čo je sesterská organizácia MMF, dostáva Američan. Niektoré krajiny chcú s touto praxou skoncovať a predovšetkým zabezpečiť, aby MMF už nebol v rukách Európanov. Takéto želanie už v minulosti vyjadrila napríklad India a Čína, ale aj Rusko.

Lagardeovú podporuje Európska únia a niekoľko menších krajín, ako je Gruzínsko či Maurícius. Paríž ale dúfa, že za Lagardeovou stojí aj Washington a Peking. Pokiaľ ide o Mexičana Carstensa, tak mladé trhové ekonomiky sa za neho nepostavil tak, ako sa čakalo. Carstensovi chýba jednoznačná podpora takých dôležitých krajín, ako je Brazília alebo India.

Spojené štáty a Európa majú v MMF 48 percent hlasovacích práv, na mladé trhové ekonomiky pripadá len 12 percent. Už dlho sa pritom debatuje o nutnosti zvýšiť váhu hlasov rozvojového sveta, pretože práve tieto krajiny vykazujú najrýchlejší hospodársky rast. Dať týmto krajinám viac rozhodovacích právomocí chce aj Lagardeová, ktorá tento argument použila pri svojej ceste po rozvojových krajinách pri predstavovaní svojej kandidatúry.

Lagardeová je v boji o najvyšší post v MMF považovaná za favoritku aj napriek tomu, že ju vo Francúzsku zrejme čaká vyšetrovanie. Súd bude zisťovať, či nezneužila svoje postavenie v kauze vysokého odškodného, ktoré si od štátu v roku 2008 vysúdil podnikateľ, bývalý minister a priateľ prezidenta Nicolasa Sarkozyho Bernard Tapie. Rozhodnutie, či bude Lagardeová vyšetrovaná, súd odložil na 8. júla. Lagardeová tvrdí, že zákon neporušila, a nemá dôvod obávať sa vyšetrovania.

debata chyba