Izraelčan Fischer šéfom MMF nebude. Vyradili ho kvôli veku

Vedenie Medzinárodného menového fondu (MMF) vyradilo šéfa izraelskej centrálnej banky Stanleyho Fischera (67) kvôli jeho veku z boja o funkciu šéfa tejto inštitúcie.

14.06.2011 07:38
Peniaze, jen, euro, libra, dolár Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Prekvapujúci krok 24-člennej výkonnej rady fondu, ktorá odmietla zmeniť stanovený vekový limit 65 rokov, ďalej zvýšil šance francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej.

O tom, že Fischerovým handicapom je vek, sa vedelo už v čase, keď podal kandidatúru. MMF však jeho kandidatúru akceptoval. Pritom stále platili doterajšie pravidlá, podľa ktorých nemá byť vymenovaný na toto miesto nikto starší ako 65 rokov a nemá toto miesto zastávať nikto starší ako 70 rokov.

Predstavitelia fondu podľa agentúry Reuters uviedli, že zmena pravidiel kvôli Fischerovi by si vyžadovala opätovné otvorenie výberového procesu, aj keď po víkendovej Fischerovej prihláške hovorili, že to bude obyčajná formalita.

Fischer vyjadril poľutovanie a označil vekový limit za „v tejto chvíli irelevantný“. „Guvernér je presvedčený, že otázka veku je technický a zanedbateľný detail v porovnaní s nutnosťou zvoliť najvhodnejšieho kandidáta,“ uvádza sa vo vyhlásení izraelskej centrálnej banky.

Práve Fischera väčšina ekonómov opýtaných agentúrou Reuters považovala za profesionálne najvhodnejšieho kandidáta na šéfa MMF a ako takého vážneho súpera Lagardeová. Politické aspekty však hrali proti nemu, predovšetkým preto, že okrem izraelského občianstva má aj americký pas.

Popri odporu arabských krajín by jeho kandidatúra skomplikovala pozíciu Washingtone. USA majú s Európou od vzniku globálnych finančných inštitúcií nepísanú dohodu, že Američania riadi Svetovú banku, kým Európania majú nárok na šéfovanie MMF. Washington sa zatiaľ k žiadnemu kandidátovi nepriklonil.

Vedenie MMF neskôr potvrdilo, že do užšieho kola výberového konania postupujú Lagardeová a guvernér mexickej centrálnej banky Agustín Carstens. „Výkonná rada sa zíde s týmito kandidátmi vo Washingtone, bude diskutovať o ich prednostiach a následne vykoná výber,“ uviedol MMF v oficiálnom oznámení. Proces výberu by mal byť dokončený do 30. júna.

1 debata chyba