Najväčší súkromný zamestnávateľ robí veľký nábor. Ľuďom ponúka nadpriemerné platy

Najväčšia automobilka a zároveň najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku Volkswagen Slovakia ohlásil veľký nábor. Dvom stovkám špecialistov s elektrotechnickým vzdelaním ponúka nadpriemerné platy.

27.03.2024 16:57
volkswagen spustenie výroby Škoda superb Foto:
Ilustračný obrázok.
debata (15)

Automobilka v súvislosti s veľkým náborom hovorí o mimoriadne náročnej situácii na slovenskom pracovnom trhu. Aktuálne totiž platí, že naprieč všetkými sektormi ekonomiky chýba približne 100-tisíc kvalifikovaných zamestnancov, o ktorých je na trhu práce čoraz väčší záujem.

Carlos Tavares, šéf koncernu Stellantis Čítajte viac Šéf Stellantisu prišiel na Slovensko: Prinesieme extrémne cenovo dostupný elektromobil. Trnava tu bude hrať kľúčovú úlohu

Problémy sa nevyhýbajú ani zamestnávateľovi, ktorý svojim pracovníkom ponúka výrazne vyššie priemerné mzdy, ako sú platy v celkom hospodárstve. „Vývoj v automobilovom priemysle so sebou prináša čoraz vyššie nároky na kvalifikovanú pracovnú silu. V našom odvetví ide najmä o ľudí s elektrotechnickým vzdelaním," povedal vedúci oddelenia HR Business Partner/Klientske centrum vo Volkswagene Slovakia Zlatko Uhlík.

Nedostatkové pozície

Podnik špecifikuje, že nových zamestnancov potrebuje v súvislosti s údržbou, nastavovaním a starostlivosťou o roboty, automatizačnú a manipulačnú techniku. Medzi požiadavky, ktoré na potenciálnych zamestnancov kladie, patrí ukončené stredoškolské vzdelanie s elektrotechnickým zameraním či ovládanie slovenského jazyka. „Všetci noví zamestnanci sa zaúčajú v moderných tréningových centrách v jednotlivých prevádzkach s technológiami, s ktorými sa následne stretávajú aj priamo na pracovisku," ozrejmila automobilka v tlačovej správe.

Spoločnosť v súvislosti s avizovaným náborom upozorňuje na dlhodobý nedostatok kvalifikovanej sily v tejto oblasti. „Situácia na trhu práce je v oblasti zamestnávania špecialistov na elektrotechnické a elektromechanické pozície v automobilovom priemysle mimoriadne napätá. Svedčí o tom aj záujem o túto prácu. Zatiaľ čo v roku 2023 firmy hľadali tieto pozície viac ako 8 000-krát, tak priemerný počet reakcií bol len päť uchádzačov o prácu,“ hovorí Martin Menšík, riaditeľ komunikácie a vzťahov Alma Career Slovakia, prevádzkujúceho portálu Profesia.sk.

podnikateľ, ruky, peniaze, hotovosť, Čítajte viac Štátu dlžia milióny eur, sú medzi nimi aj známe mená. Pozrite si rebríček najväčších dlžníkov na Slovensku

Nepomáha ani to, že v súčasnosti je na našich úradoch práce evidovaných 144-tisíc nezamestnaných. „Miera nezamestnanosti sa aktuálne pohybuje pod štyrmi percentami, významnú časť však predstavujú dlhodobo nezamestnaní, ktorí sú bez návykov a disciplíny,“ vyhlásil nedávno minister práce Erik Tomáš (Hlas). Problémom totiž je, že približne polovica z nich patria k dlhodobo nezamestnaným.

Nadpriemerné platy

Podľa inzerátov na najväčšom pracovnom webe Profesia.sk, ktoré spoločnosť Volkswagen zverejnila, si napríklad technik nastavovania zariadení v spoločnosti zarobí minimálne 1 511 eur. Inzerát však spresňuje, že výsledný plat na tejto pozícii môže byť výrazne vyšší. Sľubuje priemernú mesačnú mzdu v prvom roku od 1 800 eur, v ktorej je už zarátané osobné a skupinové ohodnotenie, príspevok na dopravu či 13. a 14. plat.

Ako autoelektrikár môže človek hľadajúci prácu v najväčšej automobilke u nás zarobiť priemerne 2 150 eur. Ľudí s elektrotechnickým vzdelaním Volkswagen hľadá aj na pozíciu mechanika na oddelení údržby. Človek pracujúci na tejto pozícii môže priemerne zarobiť 1 800 eur v hrubom za mesiac.

myto Čítajte viac Podvodníci sa zamerali na autodopravcov. Skúšajú to cez mýto

V porovnaní s priemernými platmi v hospodárstve ide o nadpriemerné mzdy. To platí aj z dlhodobého hľadiska. Zatiaľ čo v roku 2023 bola podľa Štatistického úradu SR priemerná mzda na Slovensku 1 430 eur, priemerná mzda vo Volkswagene sa už pred dvoma rokmi vyšplhala na 2 273 eur.

Nemecká automobilka pôsobiaca na Slovensku sa okrem toho môže pochváliť aj tým, že spomedzi súkromných firiem zamestnáva najviac ľudí. V roku 2022 to bolo vyše 11-tisíc zamestnancov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Volkswagen #priemysel