Matovič hľadá hlasy všade. Zatiaľ neuspel

V priebehu dvoch dní predstavil líder OĽaNO Igor Matovič dve časti plánu, ako poraziť "mafiu". Opozíciu vyzýva, aby z predvolebnej kampane vylúčila kontroverzné témy ako registrované partnerstvá a maďarské strany spolu s ich voličmi zas pozýva na svoju kandidátku. Ohlas zatiaľ nenašiel. Politologička Darina Malová si myslí, že Matovič sa snaží iba zaujať a zabezpečiť si zatiaľ neisté miesto v budúcom parlamente. Pretože je konfliktným partnerom, nebude podľa nej odmietnutý, ale ani prijatý.

16.09.2019 14:09 , aktualizované: 17.09.2019 12:22
debata (93)

VIDEO: Pozrite sa aké slová Matovič adresoval SMK.

Video

Šéf Obyčajných ľudí na nedeľňajšej tlačovej besede pred obytným komplexom Bonaparte v Bratislave vyhlásil, že jeho hnutie nepôjde do vlády, ktorá by mala v pláne prijať registrované partnerstvá, adopcie detí pármi rovnakého pohlavia, uvoľniť drogovú politiku, zrušiť sociálne istoty alebo zmeniť postoj Slovenska k nelegálnej migrácii. Myslí si, že v súčasnosti tieto témy nie je potrebné riešiť. „Chceme týmto spôsobom nastaviť kompas aj ostatným demokratickým opozičným stranám, s ktorými chceme vytvoriť alternatívu. Ak my budeme strašiť, Robert Fico to bude využívať v kampani,“ vysvetľoval Matovič. Nezabudol spomenúť rokovania medzi PS/Spolu a KDH. Tie podľa neho rokujú o čase, keď by ich spoločná vláda schválila registrované partnerstvá.

VIDEO: Na Matovičove plány reagoval v utorok Béla Bugár (Most – Híd): Spojenie s Matovičom by pre SMK bolo harakiri.

Video

V pondelok nadviazal a tentoraz sa zameral na maďarských voličov a ďalšie národnostné menšiny, ktorých nechce „nechať v kúte.“ „Mali by sme urobiť všetko preto, aby SMK, teda ľudia, ktorí ju volia, mali po budúcich voľbách zastúpenie v parlamente. Hovorím to preto, lebo si uvedomujem, že voľby budú veľmi tesné. Potrebujeme zoradiť úplne všetky šíky. Bolo by veľkým hriechom, aby 100-tisíc ľudí, ktorí pravidelne volia SMK, napriek tomu, že sa do parlamentu nedostane, tam nemali dôstojné zastúpenie,“ zdôvodnil Matovič.

Matovič maďarským zástupcom ponúka miesto na kandidátke

V samotnú koalíciu s SMK veľmi nedúfa, maďarským zástupcom ponúka miesto na kandidátke OĽaNO. Je ochotný prenechať im 20 až 30 miest. „Sú v krízovej situácii a my podávame partnerskú či pomocnú ruku a sme ochotní rokovať aj o koalícii,“ naznačil líder Obyčajných ľudí.

Matovič si pomohol aj grafom, kde uviedol staršie volebné preferencie oboch maďarských strán. Kým v poslednom prieskume od agentúry Polis pre televíziu JOJ by strana Most-Híd získala 4,2 percenta a SMK 4,1 percenta, Matovič prezentoval prieskum agentúry AKO pre Hospodárske noviny z augusta, kde obom týmto stranám namerali zhodne po 3,5 percenta.

OĽaNO sa pritom už dva roky stále oslabuje, z vtedajšej hranice okolo 10 percent padlo v tohtoročnom septembrovom prieskume na 7,4 percenta. Matovič krízu v hnutí po odchode viacerých členov poslaneckého klubu vrátane Veroniky Remišovej nepripúšťa. „Vieme, že keď dnes máme v prieskume viac ako sedem percent, tak ten výsledok bude výrazne lepší,“ povedal sebavedome.

Strana maďarskej komunity sa Matovičou ponukou chce zaoberať. „K otázkam súvisiacim s možnou koalíciou so stranou pána Matoviča sa vyjadríme po štvrtkovom zasadnutí predsedníctva strany. Zatiaľ platí uznesenie predsedníctva, v zmysle ktorého má strana záujem najmä o zocelenie strán a organizácií na národnostnej báze, k čomu SMK ponúkne až 75 miest na svojej kandidátke nominantom iných strán, odborových a občianskych združení, ako aj mimostraníckym jednotlivcom,“ vysvetlil tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

Výzva nenašla veľký ohlas

Nedeľná výzva opozícii nenašla zatiaľ veľký ohlas. Sám Matovič priznal, že zaznamenal iba nelichotivú poznámku predsedu KDH Alojza Hlinu. „Zatiaľ registrujem iba reakciu Lojza Hlinu, ktorá ma prekvapila. Očakával som, že ma pochváli a KDH sa pridá. Skôr som videl nejaké jedovaté reči. Mrzí ma to,“ priznal Matovič s odkazom na nedeľný status predsedu KDH. „Po obede som si pozrel takú čudnú tlačovku, ktorá má potenciál pokaziť nedeľu,“ reagoval Alojz Hlina s tým, že k tejto téme sa vyjadrí neskôr. Zatiaľ to neurobil.

Liberáli mienia takéto vyhlásenia ignorovať. „SaS pôjde do povolebných rokovaní bez akýchkoľvek podmienok. Máme svoje priority aj červené čiary a zároveň chceme z nášho programu, ktorý je objektívne vnímaný ako najlepší, presadiť čím viac. Ale to všetko budeme robiť po voľbách a do volieb budeme bojovať o voličov,“ odkázal predseda SaS Richard Sulík.

Matovičove vyjadrenia považuje koalícia PS/Spolu za útočné. „Je nám ľúto, že pokračujú útoky na spoluprácu PS, Spolu a KDH. Práve táto spolupráca ukazuje, že ak sa sústredíme na veci, ktoré nás spájajú, a odhodíme spôsoby starej politiky, vieme dať ľuďom nádej na zmenu a výmenu Kočnerovej generácie politikov,“ reagoval líder koalície Michal Truban.

Strana Za ľudí exprezidenta Andreja Kisku je vo vyjadreniach skôr opatrná. Kiska pripomína, že bol na tlačovkách s PS/Spolu a KDH aj na proteste Igora Matoviča a pochválil tiež SaS s OĽaNO za vyzbieranie podpisov na schôdzu pre vyslovenie nedôvery vláde. Dodal, že opozícia teraz musí byť jednotná.

Podľa politologičky sa Matovič snaží poistiť si mieto v parlamente

Politologička Darina Malová upozorňuje, že Matovičove výzvy sú snahou poistiť si neisté miesto v budúcom parlamente. „Vždy mu išlo o to, aby upútal pozornosť verejnosti. To je jeho prvá a primárna motivácia. Druhá tiež dôležitá snaha je získať osobnosti, ktoré by mu umožnili dostať sa do parlamentu. To, že sa snaží loviť medzi etnickými menšinami, svedčí o tom, že musí inovovať svoju taktiku. Vyberá si príťažlivé osobnosti, ktoré mu prinesú hlasy, expertízu a zároveň mu nebudú protirečiť. Na druhej strane sa Matovičovi vždy darilo do politiky priniesť zaujímavé a silné osobnosti,“ zhodnotila Malová.

Podľa politologičky chce Matovič sám seba vyhlásiť za lídra opozície. Opozičné strany vedia, že voľby budú neisté a nemôžu Matoviča vylúčiť zo spolupráce, preto ho radšej opatrene odmietajú. "Vedia, že Matovič je konfliktný partner, ktorý keď si myslí, že má pravdu, je schopný potopiť kohokoľvek. Nedokázal, že vie spolupracovať na niečom konštruktívnom,“ uzavrela Darina Malová.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #parlamentné voľby 2020