Danko pritvrdil slovník, Mihála premenoval na 'Jozefa Hlupáka'

S blížiacimi sa voľbami sa rétorika politikov pritvrdzuje a servítku pred ústa si čoraz viac nedáva ani predseda parlamentu Andrej Danko. Na tlačovej besede v priebehu týždňa po odhlasovaní zákona v parlamente o minimálnom dôchodku z dielne SNS Andrej Danko označil predkladateľa pozmeňovacieho návrhu Jozefa Mihála z opozičnej strany Spolu za zakomplexovaného hlupáka. Predseda parlamentu ho obviňuje, že nerozumie sociálnemu systému a z bezcitnosti voči dôchodcom. Jozef Mihál nechcel komentovať Dankove útoky na svoju adresu a adresu predsedu strany Spolu Miroslava Beblavého, ktorého Danko takisto viackrát označil za "Brblavého".

07.12.2019 18:00
debata (112)

VIDEO: Pozrite si, ako tvrdo reagoval Andrej Danko na poslancov strany Spolu Jozefa Mihála a Miroslava Beblavého. Pozrite si tiež, ako na to reagoval Mihál. (Zdroj: TA3, TV Pravda)

Video

„Pán Danko po sebe zanechal veľmi smutné dedičstvo, a to v podobe obrovskej diery, ktorú navŕtal do dôchodkového systému, a nech už bude akákoľvek budúca vláda, bude musieť toto všetko po ňom opravovať. A nebude to jednoduché,“ povedal pre TV Pravda Jozef Mihál.

Dôvodom kritiky bolo nepodporenie zákona, ktorý nakoniec parlamentom aj tak prešiel. Zákon zrušil podmienky kvalifikovaného roku dôchodkového poistenia. To má Sociálnej poisťovni umožniť skoršie a jednoduchšie priznanie minimálnej penzie, keďže poisťovňa nebude musieť testovať predošlý príjem penzistu.

Sociálna poisťovňa prizná minimálny dôchodok všetkým penzistom, ktorí získali aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia bez ohľadu na to, z akého príjmu v daných rokoch platili sociálne odvody. Zo zákona sa totiž odstráni podmienka tzv. kvalifikovaného roku dôchodkového poistenia. Po 1. januári 1993 sú to len tie roky, v ktorých ročný hrubý príjem žiadateľa o dôchodok bol najmenej 24,1 % z ročnej priemernej mzdy na Slovensku v danom roku.

Poslanec NR SR Jozef Mihál neuspel s pozmeňovacím návrhom, aby sa podmienka kvalifikovaných rokov pri priznávaní minimálnych penzií zachovala aspoň od roku 2020. Podľa jeho návrhu by sa totiž nezohľadňoval predošlý príjem penzistu len do roku 2019. Jeho pozmeňovací návrh však počítal s tým, že kvalifikovaným rokom by od roku 2020 bol ten rok, v ktorom osoba platila odvody aspoň zo 40 % z priemernej mzdy.

Podľa Mihála by však túto podmienku spĺňali všetci poistenci štátu, ako napríklad ženy na materskej a rodičovskej dovolenke a aj samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré platia minimálne sociálne odvody.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Jozef Mihál #Andrej Danko #parlamentné voľby 2020 #Spolu - občianska demokracia