Matovič: Ministerstvo vnútra pre Kisku? Neblbnime, to je politika 'našich ľudí'

Chýbal na novoročnom obede opozičných strán, ktorý zvolal Andrej Kiska. Tvrdí, že ho nemajú radi, lebo bude v budúcej vláde pozerať všetkým na prsty. Bude to stačiť na dobrý výsledok vo voľbách? A aký je program hnutia OĽaNO? V reláciii Ide o pravdu s predsedom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom, v ktorej reagoval aj na dnešné zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, diskutovala moderátorka Zuzana Martináková.

16.01.2020 10:00 , aktualizované: 14:55
debata (244)
Video

Ak nám dajú ľudia po voľbách dôveru a dostaneme sa do koalície, budem rovnaký policajt voči nej ako voči Ficovi. V diskusnej relácii moderátorky Zuzany Martinákovej Ide o pravdu to povedal predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ostro sa ohradil voči tomu, aby rezort vnútra dostala strana Za ľudí, ktorej predseda Andrej Kiska čelí obvineniu z daňového podvodu. Matovič sa dotkol aj témy zadržania bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Podľa jeho názoru konala polícia pomaly.

Matovič priznal, že ak sa hnutie OĽaNO dostane do vlády, bude mať záujem o rezort vnútra. „Budem rovnaký policajt voči budúcej koalícii, ako voči Ficovi. Pre mňa je jedno, či je zlodej červený, zelený, či to je Fico alebo Kiska,“ zdôraznil. „Mne to je úplne jedno. Nenávidím, keď politik okráda svojich vlastných voličov,“ zdupľoval Matovič. Zároveň dodal, že v žiadnom prípade nebude súhlasiť s tým, aby ministerstvo vnútra pripadlo strane Za ľudí, ktorej líder Andrej Kiska je obvinený z daňového podvodu. „Neblbnime, veď to je presne politika "našich“ ľudí. Ja to kritizujem desať rokov a teraz si mám pred tým zakrývať oči, lebo Andrej Kiska je náš? To má akú logiku? Ako môže človek, ktorý je obvinený, hovoriť, že o to viac chcem, aby som mal ministra vnútra, ktorému je de facto podriadená polícia?" uviedol Matovič.

V súvislosti so zadržaním bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku Matovič podotkol, že polícia konala pomaly. Podľa jeho názoru mal byť zadržaný hneď, ako na verejnosť preniklo video z Trnkovej kancelárie, na ktorom sa s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom rozprávali o kauze emisií. „A oni ho nechali tri mesiace (video bolo zverejnené koncom novembra, pozn. red.) tak, v klídku, pohoda,“ podčiarkol Matovič. Pripustil, že v polícii sa niečo pohlo, no je to málo. „Polícia nekoná dostatočne razantne a zodpovedný je policajný prezident Milan Lučanský,“ myslí si šéf obyčajných a dodal, že podľa neho by mali byť vo väzbe aj exminister Počiatek, bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská či podnikateľ Norbert Bödör.

Matovič tvrdí, že počul niektorého z predstaviteľov strany Za ľudí hovoriť o tom, že v prípadných predčasných voľbách nevylučuje spoluprácu s Petrom Pellegrinim (Smer). Zverejní meno tohto politika? Predseda OĽaNO hovoril aj o novoročnom obede opozície, ktorého sa nezúčastnil, lebo si neskoro všimol pozvanie od Andreja Kisku. Mala by podľa lídra OĽaNO opozícia vyčleňovať zo spolupráce Borisa Kollára (Sme rodina)? A budú sa vôbec strany demokratickej opozície vedieť dohodnúť na budúcej vláde?

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ide o pravdu