Niektorí voliči v zahraničí dostali chybné zásielky s hlasovacími lístkami

Ministerstvo vnútra (MV) SR zaznamenalo zatiaľ za celú SR štyri oznámenia o chybných zásielkach z počtu 55 141 odoslaných zásielok s hlasovacími lístkami pre voličov, ktorí požiadali o voľbu zo zahraničia. MV upozorňuje, že volič sa má v takomto prípade ihneď obrátiť na odosielateľa, aby mu bola zaslaná nová sada hlasovacích lístkov.

24.01.2020 12:37 , aktualizované: 13:53
debata (7)

„Vo všetkých prípadoch ide o ľudský faktor. Sady volebných materiálov skladajú do obálky zamestnanci obecných úradov, mestských úradov a zamestnanci odboru volieb referenda a politických strán,“ priblížila Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Volič má v prípade doručenia neúplných zásielok alebo iného nedostatku kontaktovať vždy odosielateľa, teda tú obec, ktorá mu hlasovacie lístky zaslala, respektíve ministerstvo, ak mu zaslalo lístky ono. „Odporúčame, aby email, ktorým požiada o novú sadu hlasovacích lístkov obec, zaslal pre informáciu v kópii aj na adresu volby@minv.sk,“ dodala Kirinovičová.

Rezort vnútra tvrdí, že prostredníctvom okresných úradov upozornilo všetky obce na Slovensku, aby na reklamácie voličov reagovali urýchlene, a novú sadu hlasovacích lístkov zaslali voličovi, pokiaľ je možné, ešte v ten istý deň.

Strany podali podnety

Voliči sa na neúplné zásielky sťažovali napríklad na sociálnych sieťach. Na sťažovateľov poukázali aj subjekty, ktoré sa ohradili voči tomuto nedostatku. Medzi nimi bola koalícia Progresívne Slovensko (PS)- Spolu či Demokratická strana. PS/Spolu v tejto súvislosti avizovalo podanie podnetu na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Demokratická strana (DS) podáva trestné oznámenie vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. V prípade, že úrady a MV nestihnú zrealizovať zaslanie hárkov občanom ešte raz, budú podľa poslankyne NR SR a predstaviteľky DS Natálie Blahovej žiadať o vyhlásenie nových volieb.

„Žiadame Ústavný súd SR o stanovisko k platnosti parlamentných volieb, ktoré už zo zahraničia prebiehajú. V prípade, že voliči, ktorí už poštou hlasovali zo zahraničia alebo doma, boli vo svojom výbere politických strán obmedzení, žiadame, aby boli Ústavným súdom celé tieto voľby vyhlásené za neplatné,“ uviedla Blahová na piatkovej tlačovej konferencii.

Opozičná SaS si myslí, že ak budú pretrvávať problémy s hlasovacími lístkami, ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) by mala podať demisiu. Strana tiež uviedla, že problémov by bolo menej, ak by sa zaviedli legislatívne zmeny na zjednodušenie voľby zo zahraničia.

O voľbu poštou bolo možné požiadať do 10. januára. Ak je žiadosť v poriadku, voličovi majú prísť najneskôr 35 dní pred dňom konania sa volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“ s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania. Obálka s odovzdaným hlasovacím lístkom musí byť na Slovensko doručená najneskôr do 28. februára.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #parlamentné voľby 2020 #hlasovací lístok