Slovákom v zahraničí chýbajú hlasovacie lístky

V obálkach určených na voľbu poštou chýbali hlasovacie lístky. Rezort vnútra priznal, že dostal štyri podnety od Slovákov žijúcich v zahraničí na nekompletné súpravy hlasovacích lístkov. Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán považuje spôsob vedenia diskusie na túto tému za nechutnú politickú hru.

25.01.2020 13:00
SR voľby2020 voľba poštou zahraničie TTX Foto:
Na snímke poučenie ku hlasovacím lístkom určené pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré im boli odoslané poštou.
debata (30)

Lucia Kirinovičová z ministerstva vnútra pre Pravdu potvrdila, že zaznamenali zatiaľ štyri oznámenia o chybných zásielkach z počtu 55 141 odoslaných obálok s hlasovacími lístkami. Ministerstvo posielalo hlasovacie lístky Slovákom, ktorí žijú v zahraničí, nemajú však trvalý pobyt na Slovensku. V prípade voličov, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku, posielali hlasovacie lístky obecné a mestské úrady.

Ľudský faktor

„Vo všetkých prípadoch ide o ľudský faktor. Súpravy volebných materiálov skladajú do obálok zamestnanci obecných úradov, mestských úradov a zamestnanci ministerského odboru volieb referenda a politických strán,“ reagovala Kirinovičová na nekompletné súpravy.

Podľa jej slov nejde o žiadnu mimoriadnu či výnimočnú situáciu a takéto situácie sa bežne stávali aj v minulosti. „Vyskytlo sa minimum prípadov, keď vplyvom zlyhania ľudského faktora došlo pri vkladaní lístkov do obálok k ich zámene či duplicite,“ pripomenula Kirinovičová. Tvrdí, že aktuálne oznámenia o chybných zásielkach okamžite riešili a oznamovateľom už aj odoslali kompletné súpravy hlasovacích lístkov.

Chmelová: Sama som tie obálky lepila

Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra, predpokladá, že celkový počet podnetov, ktoré sa týkajú nekompletných súprav pri voľbe poštou, bude o niečo vyšší. Myslí si, že ich bude päť až sedem. "Pri niečo vyše štyritisíc obálkach, ktoré išli z nášho odboru, odišla jediná chybná obálka do Británie, to si beriem osobne na zodpovednosť. A pri tých vyše 55-tisíc obálkach, ktoré posielali obce, bude možno 5 až 6 takýchto obálok,“ mieni Chmelová.

"Robí sa to ručne, robia to ľudia a pri tom počte strán, plnení a lepení obálok sa vždy stane, že niekto zlyhá,“ vysvetlila s tým, že ak niekto z takéhoto prirodzeného ľudského zlyhania robí kauzu, znevažuje prácu ľudí, ktorí za tým stoja.

"Na túto prácu som nevyužila ani externistov a sama som tie obálky lepila. Len aby som minimalizovala prípadné zlyhania. Pri príprave obálok je dôležitá pozornosť a trpezlivosť. Tisíce obálok, do každej sa vkladalo 25 hlasovacích lístkov. Môže sa stať, že neúmyselne, nechtiac pochybíte,“ vysvetľuje Chmelová a zdôrazňuje, že nikto nemá záujem voličov poškodiť. "Ak je nejaký problém, okamžite posielame nové hlasovacie lístky. Napríklad teraz sme tu mali obálku, ktorú poškodila rakúska pošta,“ dodala.

Nové voľby?

Pre chýbajúce hlasovacie lístky poslanci Ľubomír Galko a Natália Blahová (teraz DS) podali trestné oznámenie vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda, dokonca tvrdia, že by mali byť vyhlásené nové parlamentné voľby. Aj podľa koalície PS/Spolu je potrebné prípady nekompletných súprav hlasovacích lístkov prešetriť a overiť. "To bude podstatou nášho podnetu na štátnu volebnú komisiu,“ povedala Silvia Hudáčková, hovorkyňa koalície.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) si nemyslí, že pri problémových obálkach išlo o nejaký úmysel dodať nekompletné hlasovacie lístky a spochybniť voľby.

Čo ak chýbajú hlasovacie lístky

  • O voľbu poštou mohli Slováci žijúci v zahraničí požiadať do 10. januára.
  • Volič, ktorý požiadal o voľbu poštou, musí dostať úradne opečiatkovanú obálku, hlasovacie lístky, návratnú obálku označenú heslom „Voľba poštou – Election by mail“ s predpísanými adresami.
  • Ak volič žijúci v zahraničí nedostal kompletnú súpravu hlasovacích lístkov, musí to oznámiť odosielateľovi – ministerstvu vnútra, mestskému alebo obecnému úradu.
  • Je vhodné kópiu e-mailu poslať aj na adresu rezortu vnútra: volby@minv.sk
  • Ministerstvo, mestský alebo obecný úrad obratom pošle kompletnú súpravu hlasovacích lístkov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Slováci v zahraničí #parlamentné voľby 2020 #hlasovacie lístky