Danko chce vyvlastňovať a požičať si sedem miliárd

V ďalšom volebnom období by SNS mala záujem o rezort dopravy. Podľa lídra koaličnej strany Andreja Danka by diaľnice mohli byť dostavané za tri, štyri roky. Požičať si chce na to sedem miliárd eur.

25.01.2020 13:36 , aktualizované: 16:27
Andrej Danko Foto:
Predseda NR SR Andrej Danko
debata (150)

Danko v sobotu v Nitre predstavil volebný program strany. SNS považuje za veľký problém pri výstavbe diaľnic neexistenciu jednej projekčnej kancelárie, ktorá by dohliadala na výstavbu v rámci celého Slovenska.

Dnes sú úseky sekané, neexistuje jedna projekčná kancelária, ktorá by to strážila. Bude potrebné zaviesť absolútne tvrdé vyvlastňovanie pozemkov. Treba prestať so ,slniečkarskými' rečami o ochrane majetkových práv. To chce pevnú ruku a nielen ,trepanie'. Keď nepríde pevná ruka na Slovensko, nikdy nič nebude,“ zdôraznil Danko, podľa ktorého v prípade, že SNS bude opäť vo vláde, bude žiadať ministerstvo dopravy.

Národniari mienia presadiť „absolútne tvrdé vyvlastňovanie pozemkov pri verejných stavbách“. „Znamená to veľmi rýchle legislatívne návrhy, ktoré by sa dali prijať v apríli, máji. My na nich pracujeme,“ vyhlásil Danko. Rovnako by podľa neho výstavba infraštruktúry mala spadať pod jeden stavebný úrad.

Video: Andrej Danko hodnotí SNS vo vláde.

Video

Ak by mali národniari v správe rezort dopravy, presadzovali by, aby Slováci neplatili za diaľničné známky.

Okrem toho k prioritám Danko radí aj oblasť školstva a zdravotníctva, podľa Gabriely Matečnej, ministerky pôdohospodárstva, chcú do roku 2030 zabezpečiť úplnú potravinovú sebestačnosť. Danko pripomenul, že jeho strana bola často kritizovaná, že išla do vlády s Bélom Bugárom a jeho Mostom-Híd.

„Došlo k zmene farby tabúľ na južný územiach. Často sa hovorí, že majú väčšie písmo, ale ja hovorím, že je to len optický klam a na nič iné naši maďarskí partneri netlačili,“ vysvetľoval Danko. Pokračoval, že sú tu maďarské politické strany, ktoré hovoria o autonómii.

„Verejne vyhlasujem, že každý maďarský politik, ktorý bude hovoriť o autonómii na južnom území, je náš politický súper. Vážim si každého občana maďarskej národnosti na Slovensku, ale považujem za jeho povinnosť rešpektovať usporiadanie slovenský hraníc. To, čo požadujeme, je úcta k Slovenskej republike,“ vyhlásil. Z povolebnej spolupráce vylúčil Kotlebovcov, OĽaNO a SaS.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #volebný program #parlamentné voľby 2020