Prieskum Focusu: Smer na čele, SNS tesne nad hranicou zostupu

Ak by sa parlamentné voľby konali v januári, vyhral by ich Smer so ziskom 18 percent hlasov. Nasledovali by ĽSNS, ktorá by získala 12,8 percenta, a Za ľudí so ziskom 10,8 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý sa realizoval od 15. do 22. januára na vzorke 1013 respondentov na objednávku televízie Markíza.

26.01.2020 14:02 , aktualizované: 17:52
debata (608)

V prieskume preferencií nasleduje koalícia PS-Spolu s 9,8 percenta. OĽaNO by získalo 9 percent, nasledovalo by hnutie Sme rodina so 7,6 percenta a KDH, ktoré by získalo 5,7 percenta. SaS by získala 5,5 percenta a SNS by mala 5,2 percenta.

Do parlamentu by sa nedostala strana Most-Híd (4,4 percenta). Zhodne po štyri percentá by získali Dobrá voľba a Maďarská komunitná spolupatričnosť. Strana Vlasť by získala rovné dve percentá.

V prepočte na kreslá v Národnej rade SR by Smer získal 32 kresiel, ĽSNS 23 kresiel, zo strany Za ľudí by do parlamentu zasadlo 19 poslancov a koalícia PS-Spolu by mala 17 kresiel. OĽaNO by získalo 16 kresiel, Sme rodina 14 kresiel. SaS a KDH by mali zhodne po desať kresiel. SNS by získala deväť mandátov.

Podľa sociológa Martina Slosiarika, riaditeľa agentúry Focus, ktorá prieskum realizovala, je v súčasnosti komplikované určiť opozičného lídra. Voliči tak podľa neho nie sú úplne presvedčení, že budú nakoniec voliť tú stranu, ktorú dnes preferujú. „Z tohto hľadiska sa dá očakávať, že v poslednom týždni pred voľbami, aj na základe volebných debát, môže dôjsť k posunom v preferenciách,“ naznačil Slosiarik.

© Autorské práva vyhradené

608 debata chyba
Viac na túto tému: #Focus #parlamentné voľby 2020 #prieskum volebných preferencií