V simulovaných voľbách môže hlasovať vyše 59 000 stredoškolákov

Simulované študentské voľby do Národnej rady SR, v ktorých bude môcť svoj hlas odovzdať 59.700 stredoškolákov, sa uskutočnia od 4. do 7. februára. TASR o tom informovala študentka Natália Zikmundová, ktorá je zároveň organizátorkou projektu Študentské voľby.

27.01.2020 09:19
volby 2016, zalkadna skola skarniclova 1 Foto:
debata (11)

Simulované študentské voľby do Národnej rady SR, v ktorých bude môcť svoj hlas odovzdať 59.700 stredoš­kolákov, sa uskutočnia od 4. do 7. februára. TASR o tom informovala študentka Natália Zikmundová, ktorá je zároveň organizátorkou projektu Študentské voľby.

Projekt simulovaných parlamentných volieb nadväzuje na predchádzajúce skúsenosti z parlamentných volieb 2016, volieb do vyšších územných celkov v roku 2017, komunálnych volieb z roku 2018, ale i volieb, ktoré sa uskutočnili vlani, a to voľby prezidenta a eurovoľby. „Na 173 školách budú študentské voľby medzi 4. – 7. februárom verne simulovať volebný proces a všetci študenti a študentky nad 15 rokov môžu hlasovať podľa svojich znalostí a preferencií alebo aj zabezpečiť priebeh a spočítať hlasy ako študentská volebná komisia,“ uviedla Zikmundová.

Študentské voľby sú apolitický vzdelávací projekt, ktorého cieľom je zvrátiť klesajúcu tendenciu účasti mladých ľudí na verejnom živote a naučiť ich prostredníctvom zážitku o základných pilieroch fungovania demokracie. Konajú sa vo všetkých krajoch v spolupráci so strednými školami, samosprávami a ďalšími mládežníckymi organizáciami alebo vzdelávacími iniciatívami so spoločným cieľom.

Do aktuálneho ročníka autori zapracovali okrem etického kódexu aj nové pravidlá vedenia volebnej kampane, ochrany osobných údajov a spresnili podmienky na posudzovanie politickej propagácie v školských podmienkach.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #parlamentné voľby 2020