SaS navrhuje 158 riešení pre školstvo, vedu a výskum či šport

Väčšia podpora vedy a výskumu, transformácia ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na vedecko-výskumné inštitúcie, finančná motivácia pre učiteľov, nové učebnice, podpora dôslednej akreditácie vysokých škôl a zredukovanie ich počtu či program voľnočasových poukazov. To je časť zo 158 riešení v programe Vzdelaná spoločnosť, ktoré do februárových parlamentných volieb navrhuje opozičná strana SaS. Strana na čele s jej lídrom Richardom Sulíkom ich predstavila na stredajšej tlačovej konferencii.

29.01.2020 12:47
Richard Sulík Foto: ,
Predseda strany SaS Richard Sulík.
debata (24)

V oblasti školstva prichádza SaS podľa jej podpredsedu Branislava Gröhlinga s opatreniami, ktoré majú priniesť reálnu pomoc pre učiteľov, rodičov a študentov. Presadzuje napríklad voľný trh s učebnicami a dofinancovanie chýbajúcich učebníc zo strany štátu, ale tiež dopracovanie starších učebníc, „ktoré sú niekedy kvalitnejšie ako nové“, ale tiež motivovanie nových autorov na napísanie nových učebníc prepojených s praxou.

Učiteľom navrhuje strana zvýšiť základný plat naviazaný na priemernú mzdu v národnom hospodárstve a finančnú motiváciu pre ich odmeňovanie na základe ich aktivít a konkrétnych výsledkov. Študentom chce pomôcť pri výbere stredných a vysokých škôl. V otázke vzdelávania rómskych detí je strana za povinnú predškolskú dochádzku od troch rokov, a teda čo najskoršie zapojenie detí do vzdelávacieho procesu. v rámci vysokého školstva sa chce zamerať na kvalitu, nie kvantitu, preto bude podporovať dôslednú akreditáciu týchto škôl a zredukovanie ich počtu.

V oblasti vedy a výskumu stavia strana, okrem iného, na zvýšení a stabilizácii financovania vedy a výskumu, dokončení transformácie ústavov SAV na vedecko-výskumné inštitúcie a na zvýšení balíka financií na tzv. účelové alebo súťažné financovanie, založené na výstupoch jednotlivých vedeckých a výskumných tímov.

V rámci oblasti mládež a šport prichádza SaS s programom tzv. voľnočasových poukazov. Ich hodnota bude 3,5-násobku životného minima a naviazaný bude na školskú dochádzku na základných a stredných školách. Podpora sa však nebude týkať iba samotného športu, ale aj iných voľnočasových aktivít, ako sú hudba, tanec či folklór. V praxi by mal program fungovať tak, že nie úradníci, ale samotní rodičia budú rozhodovať o tom, aké kluby či voľnočasové aktivity bude dieťa navštevovať. Balík financií sa navrhuje zvýšiť a prerozdeliť na každé dieťa. Zmenou by taktiež mal prejsť systém financovania zanedbanej infraštruktúry, určovanie a stanovovanie priorít po pasportizácii športovísk či dobudovanie informačného systému.

Program Vzdelaná spoločnosť pozostáva celkovo z piatich kapitol. Popri školstve, vede a výskume a mládeži a športu sú ďalšími kapitolami kultúra a médiá, a tiež osobné slobody.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020 #SASKA