Google zablokoval niektoré predvolebné spoty Smeru

Internetová spoločnosť Google zablokovala asi tri desiatky predvolebných reklám vládnej strany Smer. Išlo prevažne o bannerové reklamy, ale aj dve videá na platforme YouTube.

22.02.2020 15:30
debata (323)

Uviedol to dnes portál zive.aktuality.sk. Podľa neho nemožno zistiť, z akých dôvodov firma prostredníctvom svojej služby Google Ads reklamné bannery a videá zablokovala. Upozornil ale, že niektoré spoty sú podľa neho za hranicou pravidiel, v ktorých Google zakazuje napríklad nepravdivé informácie alebo podnecovanie nenávisti.

Smer odmietol, že by mu Google zastavil inzerciu. Podľa strany išlo o drobné technické úpravy, po ich realizovaní videá opä%t spustili.

Podľa zive.aktuality.sk Google napríklad zakázal šírenie videa, v ktorom Smer útočí na exprezidenta Andreja Kisku a tvrdí, že politik by po voľbách presadil prijatie tisícov migrantov. Za to isté video už v januári prestal portál YouTube vyplácať jeho autorom odmenu z reklám za počet prehratí s odôvodnením, že podnecuje nenávisť. Aj keď Google dôvod zablokovania spotu neuviedol, je pravdepodobné, že za ním zrejme stálo to isté previnenie, uviedol portál.

„Google v reklamách napríklad nedovoľuje využiť vyložene nepravdivé informácie alebo aj také tvrdenia, ktoré sľubujú určitý výsledok s tým, že je vysoko pravdepodobný, hoci v skutočnosti to tak vôbec nie je,“ dodáva server. V skutočnosti je veľmi nepravdepodobné, že k nám začnú prúdiť „tisíce migrantov“. Potvrdzujú to aj štatistiky žiadostí o udelenie azylu – v minulom roku sme ich prijali len 232 a schválili iba deväť.

VIDEO: Predseda Smeru Robert Fico zverejnil video, v ktorom útočí na lídra Za ľudí kvôli migrantom. Pozrite si video TV Pravda s najdôležitejšími momentmi konfliktu oboch politických súperov. (Vysielané 15.1.2020)
Video
323 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #Smer #Andrej Kiska #antikampaň #politická reklama #parlamentné voľby 2020