Štátna komisia má podnety pre porušenie volebného moratória

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude riešiť viacero podnetov pre porušenie volebného moratória. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová s tým, že sa nimi komisia bude zaoberať v deň parlamentných volieb, teda v sobotu 29. februára.

28.02.2020 13:58
debata (9)

Komisia by sa tak mala zaoberať aj možným porušením volebného moratória zo strany jedného z kandidátov. Ten vo štvrtok (27. 2.) podvečer posielal svojim kontaktom SMS správy, v ktorých pripomínal voličom, že ho môžu vo voľbách krúžkovať. „Budem rád, keď ma podporíte krúžkom, prípadne aj odporučíte ďalším,“ uviedol v správe.

Volebné moratórium sa začalo 48 hodín pred konaním volieb, teda vo štvrtok (27. 2.). Počas neho je podľa zákona o volebnej kampani zakázaná činnosť v prospech či neprospech kandidujúcich strán, hnutí a koalícií či kandidátov.

Za porušenie zákazu viesť kampaň môžu politické subjekty dostať pokutu od 30 000 do 300 000 eur. Médiám hrozí za porušenie zákazu informovať o kandidátoch sankcia od 1 000 do 10 000 eur.

Polícia avizuje počas volieb zvýšený počet hliadok

Polícia avizuje na sobotu (29. 2.) zvýšený počet hliadok aj príslušníkov kriminálnej polície, ktorí budú dozerať na priebeh parlamentných volieb. V pohotovosti budú aj pyrotechnici. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Polícia podľa policajného viceprezidenta Róberta Bozalku prijala bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k narušeniu verejného poriadku. Zvýšený počet hliadok monitoruje aj prípravu volieb a budú v teréne aj po ich skončení, doplnil Bozalka. Hliadky budú monitorovať volebné miestnosti, aby predišli ich poškodzovaniu. Pod drobnohľadom polície budú aj sídla okrskových, okresných volebných komisií, tiež sídlo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, dopĺňa tlačová správa.

V mestách a obciach budú dohliadať na verejný poriadok motorizované aj pešie policajné hliadky. V teréne sa budú pohybovať aj príslušníci kriminálnej polície a v prípade potreby budú k dispozícii aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici. Tí budú vykonávať prehliadky v objektoch, kde sa budú konať voľby.

Akékoľvek poznatky smerujúce k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu volieb, informácie o volebnej korupcii či korupčnom správaní je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo polície 158, dodal Bozalka.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #moratórium #parlamentné voľby 2020