Vyhlásenia kto s kým netreba brať vážne

Strany pred voľbami vyhlasujú, s kým pôjdu či nepôjdu do vlády. Tvrdenia z kampane a politická prax sa môžu výrazne rozchádzať. Ak by platili všetky vymedzenia, nemusela by väčšinová vláda vôbec vzniknúť.

02.06.2010 06:26
Dzurinda, Sulík, Bugár, opozícia Foto:
Predstavitelia pravicových strán si podľa politológov zrejme uvedomujú, že spolupráca so Smerom by ich mohla veľmi poškodiť.
debata (35)

Prieskumy ukazujú, že Smer môže prísť o jedného z terajších koaličných partnerov – HZDS, neistý je aj postup SNS. Na hranici zvoliteľnosti sa pohybujú aj obe maďarské strany – SMK a Most. Boj za dvojaké občianstvo SMK v preferenciách výrazne nepomohol. Práve maďarské strany môžu byť jazýčkom na váhach pri hľadaní novej koaličnej väčšiny.

Opozícia by vládu bez SMK zostavila len ťažko, lenže po tom, ako privítala možnosť získať maďarské občianstvo, sa však SDKÚ oproti SMK vyhranila. Smer ešte skôr, ako Pál Csáky stihol v parlamente deklarovať záujem o maďarské občianstvo, prišiel s antikampaňou: „Dali moc SMK. Urobia to znova! Zastavte koalíciu SDKÚ-KDH-SMK! Zastavte vládu s SMK!“

Politológ László Öllös hovorí, že volič by mal kampaň vnímať kriticky a neveriť jej bezvýhradne. „Taká je kampaň v strednej Európe – zavádzajúca a klamlivá,“ hodnotí. V tomto kontexte treba podľa neho brať aj Csákyho vyhlásenia o maďarskom občianstve. „Teraz sa bojuje o každý hlas,“ zdôrazňuje. Po voľbách bude v záujme samotnej SMK snažiť sa urovnať slovensko-maďarské vzťahy. Podľa politológa bude normálna aj spolupráca SMK s SDKÚ. „Vzťahy oboch strán sú natoľko funkčné, aby ich dokázali riešiť.“

Aj analytik agentúry Polis Ján Baránek je presvedčený, že po voľbách bude situácia iná, bez ohľadu na súčasné deklarácie. „Vylučovať dnes SMK z budúcej pravicovej koalície je hlúposť.“

Možnosti

Politológ Michal Horský predpokladá, že pod vplyvom rozhodnutí novej maďarskej vlády, môže po voľbách vzniknúť nečakaná vládna koalícia. „Ak bude Budapešť gradovať tento konflikt, vytvorí sa na Slovensku nečakaná vláda, v ktorej bude chýbať SMK aj SNS,“ tvrdí. Podľa neho je SNS neprijateľná pre zahraničie a druhý raz by ju do vlády prizval len blázon.

Öllös dodáva, že sa môže sa zopakovať aj súčasná koalícia. Spolupráca SDKÚ, SaS a KDH so Smerom je podľa Öllösa ťažko predstaviteľná. Pravicové strany si zrejme uvedomujú, že by ich to mohlo veľmi poškodiť. Predovšetkým voliči SDKÚ a SaS by sa so spoluprácou s Ficom nezmierili. Vylúčené nie je ani to, že by SMK a Smer spolupracovali. Po minulých voľbách SMK ešte podmieňovala účasť vo vláde prizvaním KDH, dnes tak Pál Csáky ani Robert Fico o podmienkach, ktoré sa ich týkajú, nehovoria.

Pri hľadaní možných vládnych koalícii po 12. júni Baránek nevylučuje ani vládu Smeru s Mostom a SMK: Osobná animozita medzi Bélom Bugárom a Pálom Csákym v politickej praxi nič neznamená. „Spomeňme si, ako sa nenávideli Ján Slota s Annou Malíkovou (Belousovovou). Odkazovali si oveľa horšie veci,“ dodáva.

35 debata chyba