Polícia zadržala podozrivých z ohovárania primátora

Bitka o primátorské kreslo v Nitre sa zostruje. V utorok večer sa v schránkach Nitranov objavili anonymné letáky, ktoré súčasného primátora Jozefa Dvonča obviňujú z obohacovania sa a niekdajšej spolupráce s ŠtB. Dvonč to označil za lži a podal trestné oznámenie.

24.11.2010 15:29
debata (1)

V letáku je viacero príkladov údajne nevýhodných obchodov a investícií. Dom seniorov Zobor bol podľa neznámeho človeka predražený o milión eur. Zbytočná bola vraj aj kúpa kafilérie, ktorou sa mesto zbavilo zápachu z prevádzky spracujúcej uhynuté zvieratá. Nitra takto prišla podľa informácií v letáku o 3 milióny eur. Peniaze podľa anonyma končili vo vrecku Dvonča a jemu blízkych ľudí. Vyratúvanie nevýhodných obchodov sa končí varovaním, že súčasný primátor takto zadlžil Nitru a každý jej obyvateľ dlhuje 300 eur.

Dvonč v ten istý večer podal trestné oznámenie. Potvrdila to aj policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ohovárania. V tomto prípade hrozí trest odňatia slobody v dĺžke jeden až päť rokov,“ naznačila. Podľa zistení Pravdy policajti už zadržali dvoch podozrivých, zatiaľ ich však neobvinili.

Primátor na margo údajného obohacovania sa uviedol, že je to výmysel. „Takisto šírenie paniky medzi ľuďmi, že sú mestu niečo dlžní, je klamstvom a úmyselným zavádzaním obyvateľov mesta.“ Dvonč pripomenul, že všetky verejné zákazky mesta schvaľuje 31 poslancov. Neskôr, odborné útvary mestského úradu pripravujú verejné súťaže, ktoré primátor nemá ako ovplyvniť.

Hospodárenie mesta sa pritom v uplynulých rokoch končilo s prebytkom, okrem roku 2009, kde bol výsledok vyrovnaný. Úverová zaťaženosť mesta je momentálne 50 percent. Zo zákona nesmie byť vyššia ako 60 percent.

Anonym tiež poukázal na údajné záznamy Dvonča v zväzkoch ŠtB. „Ide o absolútne klamstvo, ktoré sa účelovo objavuje vždy krátko pred voľbami,“ povedal Dvonč a preukázal sa pritom osvedčením od Národného bezpečnostného úradu. „Ten preveril moju minulosť a dospel k záveru, že som bezúhonná osoba, ktorá je oprávnená oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami. Keby bolo pravdou to, čo mi je kladené za vinu, osvedčenie by som nikdy nedostal.“

Primátor podal už jedno trestné oznámenie v januári, bolo to za ohováranie v internetovej diskusii. Vyšetrovanie v tomto prípade ešte neskončilo.

1 debata chyba