Predčasné voľby budú 10. marca 2012, dohodli sa lídri strán

Parlamentné voľby by sa mali konať 10. marca 2012. O ich termíne ako prvý informoval denník Pravda. Predčasné voľby potvrdil aj líder opozície Robert Fico.

12.10.2011 15:15
voľby, volebné miestnosti, urna, voliči Foto:
Ilustračné foto
debata (98)

Termín predčasných volieb a schvaľovanie eurovalu boli predmetom rokovania predsedov Smeru, SDKÚ, KDH a Most-Híd. Predčasné voľby musí schváliť Národná rada ústavným zákonom. Potrebuje na to 90 hlasov.

Hneď nato, ako parlament odobrí predčasné voľby, Smer v Národnej rade podporí euroval. Môže sa tak stať vo štvrtok, alebo najneskôr v piatok.

Fico uviedol, že Smer bude silnou opozíciou až do 10. marca. „Vládnuť bude ten, kto prinesie väčšinu,“ uviedol. Podľa šéfa Smeru jeho strana nemá záujem ani o post predsedu Národnej rady. Na otázku, či podporí odvolanie šéfa Národnej rady Richarda Sulíka, uviedol, že tento post sa volí v tajnom hlasovaní.

Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda odmietol odpovedať na otázky týkajúce sa spolupráce po predčasných voľbách. „Na to je ešte dosť času,“ uviedol.

Predsedovia dvoch najsilnejších strán sa stretli, aby vyriešili problém okolo hlasovania za euroval. V utorok po jeho neschválení padla vláda, politickí lídri parlamentných strán okrem SaS však deklarovali, že európsky finančný stabilizačný mechanizmus treba prijať čo najskôr.

Kandidačné listiny musia politické subjekty, ktoré sa chcú vo voľbách uchádzať o hlasy voličov, podať zapisovateľovi Ústrednej volebnej komisie najneskôr 90 dní pred dňom volieb, teda do 11. decembra. Súčasťou kandidačnej listiny musí byť aj potvrdenie o uhradení volebnej kaucie vo výške 16 596 eur (pol milióna korún).

Predseda vlády zvolá prvé zasadnutie Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do Národnej rady SR najneskôr 85 dní predo dňom volieb (16. decembra). Následne Ústredná volebná komisia zaregistruje najneskôr 70 dní predo dňom volieb (31. decembra) kandidačné listiny, ktoré splnia všetky zákonné podmienky.

Zapisovateľ ÚVK do 24 hodín od rozhodnutia ÚVK doručí rozhodnutie politickým stranám alebo koalíciám o registrácii alebo o odmietnutí kandidačnej listiny. Odmietnuté subjekty sa môžu odvolať do troch dní na Najvyšší súd SR. Pritom politická strana alebo koalícia môže 48 hodín pred začatím volieb písomne prostredníctvom splnomocnenca vziať späť svoju kandidačnú listinu.

Do 70 dní pred dňom volieb (31. decembra) musia tiež starostovia vytvoriť volebné okrsky a určiť volebné miestnosti. Presne 21 dní pred začiatkom hlasovania, čo je 18. februára, sa začína vysielanie politickej reklamy vo verejnoprávnych a aj súkromných médiách.

98 debata chyba