Chmelár je na kandidátke iniciatívy 99 percent, zlákali aj Mesíka

Občiansky aktivista Eduard Chmelár a environmentalista Juraj Mesík pôjdu do predčasných parlamentných volieb na kandidátke iniciatívy 99 percent ako nezávislí kandidáti.

02.12.2011 16:35
Eduard Chmelár Foto:
Občiansky aktivista Eduard Chmelár
debata (2)

Jej ponuku prijali po stredajších (30.11.) rokovaniach po tom, ako boli akceptované ich podmienky. Oznámil to Chmelár na tlačovej konferencii. Pre iniciatívu sa rozhodli napriek tomu, že mali ponuky aj od iných politických subjektov. Išlo napríklad o stranu Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

„Rozhodovali sme sa na základe jasných podmienok, ktoré sme mali od začiatku,“ podčiarkol. Jednou z nich je, že predstavitelia strán, ktoré im dajú ponuku na spoluprácu, zverejnia svojho hlavného a skutočného sponzora. To iniciatíva urobila. Má ísť o Ivana Weissa, ktorý sa na tohtotýždňovej tlačovej konferencii netajil tým, že isté peniaze na kampaň poskytne. „Ceníme si, že pán Weiss mal odvahu na to, aby tieto skutočnosti zverejnil, na rozdiel od mecenášov iných politických strán,“ dodal.

Ďalej nemienili títo dvaja občianski aktivisti zľaviť ani zo zásadnej zmeny financovania politických strán, vrátane zabránenia tomu, aby súkromný sektor financoval predvolebné kampane. Rovnako tak požadujú, aby sa odporúčania Transparency International, ktoré dlhodobo politickým stranám predkladajú, dostali do zákona. Tak by im vznikla povinnosť viesť analytické účtovníctvo či mať jeden stranícky bankový účet.

Zásadnou podmienkou Chmelára a Mesíka je tiež presadenie projektu občianskej ústavy. „Myslíme si, že tento štát je v takých problémoch, že už nestačia kozmetické úpravy a jednorazové účelové reformy, ale treba zásadným spôsobom prehodnotiť fungovanie a existenciu všetkých štátnych inštitúcií a príspevkových organizácií napojených na štát,“ upozornil Chmelár s tým, že štát treba založiť odznova. Vymenované požiadavky sa stanú súčasťou písomnej dohody s iniciatívou 99 percent. „Teda záväzku, že budú napĺňané aj napriek tomu, že nie sme priamo členmi tohto hnutia,“ poznamenal.

Ubezpečil, že v momente, ako sa podarí presadiť zásadné zmeny vo financovaní politických strán a prijatie projektu občianskej ústavy, tak odíde z politiky. Opustí ju aj v prípade, ak sa tak nestane v priebehu dvoch volebných období.

Mesík mal dva dôvody, prečo sa rozhodol pre kandidatúru. Jedným z nich bola osobná podpora Chmelára, o ktorom si myslí, že by mal byť lídrom kandidátky. Druhým je vedomie, že sa spoločnosť v globále rúti do krízy nepredstaviteľných rozmerov a drvivá väčšina politikov ani netuší, čo nás čaká. Ide nielen o hospodársku, ale aj sociálnu, energetickú a environmentálnu krízu. „V priebehu nasledujúcej dekády nás tieto trendy zomelú,“ upozornil s tým, že kompetentná vláda môže za istých okolností zmierniť dôsledky takejto drvivej krízy a docieliť, aby boli menej tragické.

Mená ďalších kandidátov nechcel ani jeden z nich prezradiť. Ako poznamenal Chmelár, je otázkou najbližších dní oslovovanie ďalších osobností. Niektoré z nich už má prisľúbené.

2 debata chyba