Lídri pravice avizujú, že ich strany ostanú v opozícii

Zástupcovia pravicových strán v nedeľu v diskusnej relácii TV Markíza naznačili, že neuvažujú o vstupe do vládnej koalície so Smerom.

11.03.2012 11:19 , aktualizované: 21:09
Sulík, Simon, Matovič, Figeľ, Fico, Dzurinda Foto:
Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík, podpredseda Most-Híd Zsolt Simon, predseda strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, predseda Smeru Robert Fico, predseda KDH Ján Figeľ a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda počas diskusnej relácie TV Markíza k výsledkom predčasných parlamentných volieb na Slovensku.
debata (85)

„Sme pripravení na dialóg o kľúčových témach, ale čo sa týka politického postavenia, volebné výsledky sú jasné a hovoria o vláde jednej strany,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ v reakcii na ponuku predsedu Smeru Roberta Fica otvoriť rokovania o kľúčových politických témach so všetkými parlamentnými stranami.

Most nevidí priestor na koalíciu so Smerom

Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon v súčasnosti nevidí priestor na koalíciu so Smerom. „Sme však otvorení viesť diskusiu na európske témy, na témy, ktoré sú pre našu stranu podstatné, preto, aby sme pomohli smerovaniu tejto krajiny z krízy. Nechceme robiť politiku tam, kde zbytočne nemusíme,“ komentoval dnes výsledky Simon.

Priestor osobne nevidí ani pre spoluprácu Smeru s inými stredopravými stranami. Sociálni demokrati by podľa neho mali prevziať politickú zodpovednosť, ktorú im vo voľbách odovzdali ľudia.

Celkové výsledky sú podľa Simona významným signálom pre pravicu, i keď výsledok Mosta-Hídu bol podľa neho dobrý. „Podľa mňa bolo viac menej isté, že výsledok pravice nebude dobrý už vtedy, keď bola povalená vláda Ivety Radičovej (SDKÚ) pri hlasovaní o eurovale,“ vysvetlil.

Prioritami Mosta-Híd podľa neho aj po voľbách ostávajú témy rozvoja ekonomicky zaostávajúcich regiónov a zachovanie menšinových práv. „Ja osobne som už sedel štyri roky v opozícii a mal som čo robiť,“ povedal Simon o svojom pôsobení v Národnej rady SR.

SDKÚ vylúčila možnosť koalície so Smerom už pred voľbami a aj SaS predpokladá, že rokovania nepovedú k jej vstupu do koalície so Smerom. „Ideologické rozdiely, nazeranie na svet sú prílič iné,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. „Určite prijmeme pozvanie na to, aby sme sa porozprávali, ale nie s cieľom vytvorenia koalície,“ povedal líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

Fico: Ak sa nedohodneme na dvojkoalícii, Smer bude vládnuť sám

Robert Fico konštatoval, že ak by niektorá zo strán prejavila záujem spolupracovať na programe, ktorý chce realizovať Smer, sú pripravení rokovať o dvojkoalícii. V opačnom prípade prevezmú zodpovednosť sami.

„Myslím si, že k takémuto výsledku Smeru výrazne prispelo aj naše správanie za posledných šesť mesiacov,“ pripomenul, že Smer opakovane v parlamente pomohol pri dôležitých témach vládnym stranám prekonať ich vlastnú roztrieštenosť. Dúfa preto, že aj opozícia v nasledujúcom volebnom období bude konštruktívna.

Z centrály Smeru by už v pondelok (12.3.) mali odísť stranám, ktoré sa po voľbách dostali do Národnej rady SR, pozvánky na rokovania. Na nich Smer ponúkne spoluprácu na plnenie svojho programu tým, ktorí by o ňu mali záujem. V relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to povedal Fico. Do­dal, že na rokovaní s lídrami strán by chcel hovoriť aj o európskych témach.

Smer bude podľa Fica s mocou narábať opatrne. Vyhlásil to v relácii televízie TA3 V politike s tým, že nechce stratiť vysokú dôveru voličov.

„Máme veľký rešpekt pred výsledkom. Cítili sme šancu v kútiku duše, že môžeme mať väčšinu, ale obávali sme sa najhoršieho scenára, a to 76 kresiel. Tých 83 je číslo, ktoré nás potešilo, na druhej strane, keď sme to videli, zostali sme sedieť,“ priznal Fico.

Na otázku, či budú akési Koaličné rady, keďže Smer bude zrejme vládnuť sám, Fico odvetil, že ak sú vo vláde dve vyvážené strany, môžu sa navzájom kontrolovať. „Stále si myslíme, že ak by tu bol nejaký partner na plnenie našej predstavy programu, Smer by bol pripravený spolupracovať. No zdá sa, že sa rozhodli byť v opozícii, a budeme v tom preto sami,“ podotkol. Na rozdiel od minulosti podľa jeho slov nebude rozhodovať Koaličná rada, ale suverénna vláda a parlament bez toho, aby sa stretli predsedovia strán a dali nejaký pokyn. „Sám som zvedavý, ako to bude pôsobiť smerom k verejnosti,“ povedal Fico.

Výsledky volieb sú pre Dzurindu i Matoviča skla­maním

Ani jeden z vrcholných predstaviteľov pravice neoznačil výsledok predčasných parlamentných volieb za úspech, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda dokonca otvorene označil výsledok svojej strany za sklamanie. „Keď sme mali pred dvoma rokmi šestnásť percent a teraz máme šesť, je to prehra našej strany, aj moja osobná,“ povedal Dzurinda s tým, je rozhodnutý „nastaviť zrkadlo“ aj sám sebe. Dodal, že strana musí podľa stanov zvolať do polroka kongres, on osobne sa však bude zasadzovať za skorší termín.

Ďalej uviedol, že víta záujem Lucie Žitňanskej o post lídra SDKÚ, či sa oň bude opäť usilovať aj on, zatiaľ neprezradil. „Najprv túto otázku preberieme v grémiách,“ povedal Dzurinda.

SaS, ktorá skončila v tesnom závese SDKÚ, vidí na svojom výsledku aj pozitívnu stránku. Richard Sulík upozornil, že sa strane, ktorá sa v Národnej rade uviedla v predchádzajúcom volebnom období, podarilo v parlamente udržať a dokázať tým, že nie sú stranou „na jedno volebné obdobie“.

Podpredseda SaS Juraj Miškov vidí dva signály. „Prvý, že voliči si prajú liberálnu stranu v slovenskom parlamente. Druhý je varovná kontrolka, ktorá nám zasvietila, aby sme nenaložili s dôverou, ktorú nám dali, tak, ako sme s ňou naložili po minulých voľbách. Budeme hľadať odpovede, čo treba urobiť, aby sa to neopakovalo,“ do­dal.

„Pri štvavej kampani, ktorá bola proti strane Most – Híd vedená, považujem tento výsledok za úspech,“ reagoval Zsolt Simon s poukazom na agresívnu kampaň v maďarských médiách, ktorá preferovala SMK pred Mostom – Híd. Výsledkom je podľa neho skutočnosť, že stotisíc hlasov voličov maďarskej národnosti prepadlo.

Sklamanie z výsledkov volieb prekvapivo naznačil aj Igor Matovič. „Výsledok pre Slovensko nie je dobrý. Z tohto pohľadu je to pre mňa sklamanie,“ povedal. Ocenil však pomerne vysokú volebnú účasť. „Získal som najviac preferenčných krúžkov z celej pravice, to bolo príjemné prekvapenie,“ dodal. Ďalším prijemným prekvapením bolo pre neho vypadnutie SNS z parlamentu. „Budeme pozerať na prsty strane Smer,“ povedal ďalej Matovič o úlohe hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti v parlamente.

Matovič zopakoval, že v jeho klube bude každý poslanec hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia. „O tomto som sníval, aby som v parlamente vytvoril ostrovček slobody. To, že niekomu dáte slobodu, neznamená, že bude nezodpovedný,“ vysvetlil a týmto výrokom pobavil spoludiskutérov.
„Vy viete, ako funguje poslanecký klub? Nemôžte povedať, že každý hlasuje, ako chce. Ale nehádajme sa, veď budeme v opozícii,“ odkázal mu predseda Mosta-Híd Béla Bugár. On sám je presvedčený, že keďže má Smer 83 poslancov a chce realizovať svoj program, každý, kto by s ním šiel do koalície, by bol piatym kolesom na voze.

Figeľ vyjadril presvedčenie, že bývalá vláda urobila množstvo pozitívnych opatrení, dokázala „strieľať góly“. „Dali sme aj vlastný, lebo pravica niesla vládnu zodpovednosť,“ pripomenul predčasné ukončenie volebného obdobia Figeľ. Zároveň odmietol špekulovať na tému, či sa najlepším volebným výsledkom z pravicových strán stal lídrom pravice. „To nie je o tom, kto má o niečo viac, ale o tom, kto dokáže spájať, inšpirovať,“ povedal.

Figeľ je vďačný za podporu, ktoré jeho hnutie vo voľbách dostalo. „Bolo by dobré, ak by sme mali dvojciferný výsledok, ale som presvedčený, že KDH má na viac. Pravica utrpela porážku, keď si sama podpílila konár,“ vyhlásil.

Figeľ sa domnieva, že opozičná rada nevznikne. „Je to unikum, ale viem si predstaviť pri niektorých témach zhodu, kde by sa vytváral blok či postoj, ale nevytvára sa opozičná zmluva,“ podčiarkol.

85 debata chyba