Štatistici v regionálnych voľbách použijú nový informačný systém

Štatistický úrad (ŠÚ) SR použije pri novembrových voľbách do orgánov samosprávnych krajov prvýkrát nový informačný systém. Ten má znížiť záťaž pre 60 000 ľudí, ktorí budú pracovať pri spracovaní výsledkov volieb.

01.10.2013 16:17
debata

Do budúcna sa ráta s rýchlejším spracovaním výsledkov. Nový systém je univerzálny, a tak ho bude môcť ŠÚ SR použiť pre všetky typy volieb či referend.

Okrskové komisie už budú mať už v novembrových voľbách možnosť vypĺňať elektronickú zápisnicu. Podľa súčasného volebného zákona však budú musieť okrskové komisie vypísať aj papierovú zápisnicu, a štatistici sa tak údajmi budú môcť zaoberať až keď obvodná komisia odsúhlasí súlad papierovej a elektronickej zápisnice.

Podľa nového volebného zákona, ktorým sa už zaoberá Národná rada SR, by okrskové komisie v prezidentských voľbách v roku 2014 mohli vytlačiť elektronickú zápisnicu a podpísanú ju odniesť obvodnej komisii. „Ak sa okrsková komisia rozhodne využiť možnosť elektronického spracovania zápisnice priamo v okrsku, zápisnicu vypíšu priamo na okrsku do elektronického formulára, na mieste prebehne kontrola, tak sa všetky chyby typu logických chýb môžu odstrániť ešte pred podpisom a doručením papierovej zápisnice na obvodnú volebnú komisiu,“ povedal generálny riaditeľ Sekcie informatiky ŠÚ SR Štefan Tóth.

Koľko okrskov bude elektronické zápisnice využívať už v najbližších voľbách, nie je známe. V najbližších dňoch začnú členov komisií školiť štatistici a následne sa komisie rozhodnú.

Predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová oceňuje najmä to, že nový systém je univerzálny a štatistici ho môžu využívať pri všetkých typoch volieb. „Kým doteraz sme pre každé voľby vypracovávali samostatný systém, s použitím nového systému takáto potreba zaniká,“ podčiarkla na pondelňajšej tlačovej konferencii. Krajské voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia na Slovensku 9. novembra. Predsedníčka ŠÚ SR podčiarkla, že systém budú štatistici využívať vo veľkej miere v budúcom roku, keďže okrem prezidentských volieb slovenských voličov čakajú aj voľby do Európskeho parlamentu a komunálne voľby.

Podľa štatistikov sa nedá odhadnúť, či nový systém prinesie rýchlejšie výsledky volieb. Benkovičová hovorí, že to nezávisí od ŠÚ SR, ale od okrskových komisií. Keby totiž štatistici spracovali všetky zápisnice a chýbala by jedna, nemôžu výsledky vyhodnotiť.

Nový informačný systém je jeden z prvých výstupov projektu Elektronické služby Štatistického úradu SR. Cieľom projektu je znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, zjednodušiť elektronický zber štatistických údajov a poskytnúť konsolidovanú databázu štatistických ukazovateľov. Súčasťou projektu je aj nový portál www.susr.sk, ktorý paralelne funguje od apríla 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Štatistický úrad #župa #samosprávny kraj #voľby do VÚC