Bude mať Smer po voľbách osem županov?

Hlavný súboj v novembrových župných voľbách sa očakáva medzi kandidátmi Smeru a pravicovej opozície.

02.10.2013 09:29
volby 2009, vuc , Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

O víťazovi volieb niet vážnejších polemík, pretože vládna strana by mala získať najviac kresiel županov. Skôr sa uvažuje o tom, či pravica obháji miesto župana v Bratislave a zároveň získa aspoň jedno navyše.

Celkovo sa o osem postov šéfov samosprávnych krajov uchádza 66 kandidátov. Z toho je 8 poslancov parlamentu, 4 europoslanci. Medzi kandidátmi majú jasnú prevahu muži, žien je len 5. Sociológ Pavel Haulík zhodnotil šance pravicových kandidátov v mnohých krajoch ako nie príliš veľké. „Muselo by sa stať niečo neočakávané, a to sa až tak často nestáva.

Otázkou volieb je, či bude mať Smer 7 alebo 8 županov, a to ostatné je skôr v rovine obrovského prekvapenia. Celé sa to skoncentruje do bratislavskej župy,“ prognózuje sociológ. Aj politológ Tomáš Koziak odhadol, že výsledok volieb bude pravdepodobne 7 ku 1 v prospech vládnej strany. „Každá ďalšia župa okrem Bratislavy by bola pre pravicu veľmi výrazný úspech,“ podotkol.

V bratislavskej župe obhajuje kreslo šéfa líder SDKÚ Pavol Frešo. Proti nemu stojí europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová zo Smeru. Haulík ich označil za známych súperov, ale „ani jeden z nich nie je pre kmeňových voličov Smeru a pravice úplne jednoznačný“. Preto by mohol podľa sociológa prekvapiť poslanec parlamentu Daniel Krajcer z Novy. „To je moment, ktorý hovorí, že voľby budú v Bratislave zaujímavé,“ usúdil Haulík.

Na východe republiky v Košiciach má kandidát Smeru a súčasný župan Zdenko Trebuľa takmer pohodlnú pozíciu. Ľudová platforma sa nedokázala zhodnúť na jednom mene. Most-Híd sa dohodol na podpore Trebuľu a SDKÚ sa priklonila ku kandidátovi SaS. „Určite to skalný volič pravicových strán musel vnímať veľmi ťažko,“ povedal Koziak. Haulíka by neprekvapilo, keby sa Trebuľa stal županom už v prvom kole volieb.

Podobne v Banskej Bystrici sa opozícia rozdelila. KDH vo voľbách župana podporuje kandidáta Smeru Vladimíra Maňku. Zvyšok pravice sa pridal k Ľudovítovi Kaníkovi z SDKÚ. V Nitre je favoritom Milan Belica zo Smeru. Jeho najvážnejším súperom by mal byť niekdajší poslanec parlamentu za SDKÚ Tomáš Galbavý, ktorý zo strany odišiel už dávnejšie.

Priklonila sa k nemu celá pravica vrátane maďarských strán. Istý priestor na nečakaný výsledok sociológ vidí, aj keď nie veľký. „Môže to byť prekvapenie podľa účasti, záleží tiež, či maďarské strany budú motivovať svojich voličov, aby išli voliť,“ poznamenal Haulík.

V trnavskej župe je favoritom súčasný župan Tibor Mikuš. Sociológ si nemyslí, že do druhého kola by mohol postúpiť kandidát KDH Ivan Uhliarik. Skôr si položil otázku, či Mikuš nevyhrá už v prvom kole a keď nie, kto bude jeho súperom v druhom kole. Karty môžu zamiešať maďarskí kandidáti z SMK a Mostu-Híd, pre ktorých to bude aj súboj politickej prestíže.

Úplne nový župan bude v Trenčíne, pretože doterajší Pavol Sedláček podporovaný HZDS už nekandiduje. Exminister a poslanec parlamentu Jaroslav Baška zo Smeru je favoritom, proti nemu sa postaví bývalý zápasník Jozef Lohyňa s podporou pravice. „Baška nie je silný kandidát, ale je vnímaný ako človek, ktorý prešiel politickou dráhou, čo sa o Lohyňovi nedá povedať,“ zhodnotil sociológ.

V Žiline bude súčasnému županovi Jurajovi Blanárovi zo Smeru hlavným súperom europoslanec KDH Miroslav Mikolášik. Väčšie šance sa dávajú Blanárovi. V Prešove sa pravdepodobne zopakuje zápas spred štyroch rokov medzi županom Petrom Chudíkom zo Smeru a poslancom KDH Ján Hudackým. Prešov patrí medzi bašty KDH, sociológ Haulík preto predpovedá relatívne vyrovnaný výsledok volieb. Kde by teda pravica mohla okrem Bratislavy ešte získať post župana?

Politológ Koziak podotkol, že keby si mal staviť, tak by to bez poradia bolo asi v Trenčíne, Nitre alebo Banskej Bystrici. V prvom kole 9. novembra môže byť župan zvolený v prípade, že získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, inak bude o dva týždne druhé kolo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #pravica #Smer #VÚC