Regionálne voľby sa skončili, asi s rekordne nízkou účasťou voličov

Presne o 22.00 sa zavreli volebné miestnosti. Z väčšiny volebných okrskov hlásia nízku účasť voličov. Prvé priebežné výsledky volieb do samosprávnych krajov by sa mali objaviť po desiatej, oficiálne výsledky majú byť známe v nedeľu. Voľby sa uskutočnili v pokojnej atmosfére. Od začiatku hlasovania sa Ústredná volebná komisia zaoberala spolu 20 podnetmi, medzi nimi aj podozreniami z kupovania hlasov rómskych voličov, ktoré sa však nepotvrdili.

09.11.2013 07:00 , aktualizované: 22:00
svadba Foto: ,
Svadobný aj volebný je dnešný deň pre novomanželov zo Zborova nad Bystricou, ktorí popri svadbe stihli aj voliť.
debata (68)

Priebežné výsledky spracovania hlasovania tradične zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Dostupné sú na webstránkach portal.statis­tics.sk a volbysr.sk, kde sa po spracovaní všetkých hlasov objavia aj celkové oficiálne výsledky krajských volieb. Oficiálne výsledky vyhlási ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov.

Výsledky volieb budeme online prinášať aj na stránkach Pravda.sk.

Priebeh volieb sme sledovali online:

21.50 “Toto boli najpokojnejšie, také najkľudnejšie voľby. Neviem, či to bolo tým, že je daždivo, ale účasťou, to vám ťažko viem povedať,“ povedal pre médiá Štefan Škrabák, ktorý za posledných 15 – 20 rokov pôsobil vo vedúcich funkciách rôznych volebných komisií. Dodal, že na Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) sa tesne pred skončením hlasovania obracajú najmä okrskové volebné komisie. Medzi iným sa pýtajú, či majú do výsledkov hlasovania započítať hlasovacie lístky, na ktorých sú aj rôzne obrázky. “Ak tam bude jasne viditeľne podľa zákona zakrúžkovaný príslušný počet kandidátov alebo aspoň jeden kandidát, tak ten hlas je uznateľný, napriek tomu, že sú tam, povedzme, všelijaké čarbanice,“ dodal pre médiá predseda ÚVK.

21.49 Najviac oprávnených voličov dnes mohlo voliť v bratislavskej Petržalke, a to 101.322, ktorí mohli odovzdať svoj hlas do 102 volebných okrskov. Naopak, po jednom okrsku mali malé mestské časti, Devín, Čunovo i Jarovce. Tie jediné počas dňa vzhľadom na svoju veľkosť hlásili dobrú volebnú účasť. Samosprávy odhadujú, že bude vyššia ako priemer Bratislavy. Voličov však mohlo dnes ovplyvniť aj daždivé počasie, zhodovali sa počas dňa samosprávy.

21.45 Terajšie voľby predsedov a poslancov samosprávnych krajov hodnotí predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Štefan Škrabák ako jedny z najpokojnejších. ÚVK na svojom večernom rokovaní prerokovala iba dva podnety. Od začiatku hlasovania sa tak komisia zaoberala spolu 20 podnetmi, medzi nimi aj podozreniami z kupovania hlasov rómskych voličov, ktoré sa však nepotvrdili. Posledné dva podnety sa týkali prezentácie dvoch kandidátov na poslancov zastupiteľstiev vyšších územných celkov (VÚC). Ich portréty boli na autách. ÚVK nemá podľa Škrabáka kompetencie, aby voči takémuto konaniu mohla vyvodiť nejaké postihy, preto oba podnety vzala na vedomie.

21.29 Dve podozrenia z kupovania volebných hlasov preverovala Obvodná volebná komisia v Rimavskej Sobote. Ako povedal jej podpredseda Ján Karas, prípad z obce Šimonovce preveruje polícia, hlásenie z obce Rimavská Seč sa zatiaľ nepotvrdilo. V obci Šimonovce si podozrivých ľudí všimol starosta Ernest Lakatoš. Okamžite kontaktoval políciu, ktorá informovala aj obvodnú volebnú komisiu. „Boli sme to preverovať, ale nemôžem povedať, v akom je to štádiu. Preveruje to polícia, my vieme toľko, že tam boli ľudia, ktorí mali na papieroch napísané čísla kandidátov, ktorých treba akože voliť. Všetko je však v štádiu vyšetrovania,“ dodal Karas.

21.07 V Nitri­anskom kraji dosahuje volebná účasť momentálne okolo 15 až 20 percent. Informovala o tom predsedníčka krajskej volebnej komisie Renáta Klučárová. Vyššiu účasť hlásia najmä okrsky v južných obvodoch kraja – v Štúrove okolo 21 percent, v Komárne zhruba 23 percent. V Šalianskom obvode sa účasť na voľbách vo vybraných okrskoch, ktoré monitorovala obvodná volebná komisia, pohybuje okolo 12 percent. V Topoľčianskom a Novozámockom obvode dosahuje približne 13 percent.

21.05 Účasť v Trenčianskom kraji na voľbách do samosprávnych krajov v podvečerných hodinách mierne stúpla. Pohybuje sa okolo 13 až 15 percent. Ako informoval predseda krajskej volebnej komisie Juraj Gerlici, naďalej však prichádza k volebným urnám najmä stredná a staršia generácia. „Mám informáciu, že voličská účasť išla trošku smerom hore, ale či to prekročilo 15-percentnú hranicu, to nie je isté,“ povedal.

20.50 Očakáva sa, že Ústredná volebná komisia (ÚVK) zverejní oficiálne výsledky dnešných krajských volieb v nedeľu doobeda. “Keby som vychádzala zo skúseností, ktoré som mala spred štyroch rokov, tak by som povedala, že niekedy doobeda v nedeľu by sme mali mať už potvrdené výsledky od Ústrednej volebnej komisie,“ dodala pre médiá predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová a upozornila, že to závisí od toho, či sa nevyskytnú nejaké mimoriadne komplikácie.

20.33 Predsed­níčka jednej z okrskových komisií v obvode Prievidza musela byť hospitalizovaná v nemocnici. Nahradil ju nový predseda. Informoval o tom predseda Obvodnej volebnej komisie v Prievidzi Michal Ďureje. Priebeh volieb v obvode Prievidza je okrem tejto hospitalizácie predsedníčky podľa Ďurejeho pokojný. „Volebná účasť je tu skôr podpriemerná,“ do­dal.

20.10 „Ja dnešné voľby nestíham. Od skorého rána mám povinnosti a skončím neskoro v noci, takže na voľbách sa zúčastniť nemôžem,“ konštatoval organizátor jesenného vínneho festivalu v Nitre Štefan Kóňa. Rovnako reagovali aj ďalší vinári. Kým voličov odrádza od účasti vo voľbách dážď, návštevníkom vínneho festivalu neprekážal. „Voliť sme nešli, po predchádzajúcich rokoch už ani nevieme, koho by sme mal voliť. Tu je voľba jasná, vyhrali rizlingy,“ skonštatovala skupina Nitranov putujúca po pivniciach pod Nitrianskym hradom.

19.29 Banskobys­trická policajná hovorkyňa Mária Faltániová potvrdila, že polícia dostala viacero podnetov pre podozrenie z kupovania hlasov, medzi nimi aj dva z Detvy. Ostatné boli z okresov Revúca, Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom a Brezno. „Niektoré sa po preverení nepotvrdili, niektoré sú v štádiu preverovania,“ uviedla Faltániová s tým, že výsledky preverovania by mali byť známe až po voľbách.

19.27 Vicepri­mátor Detvy Ján Šiandor má podozrenie, že sa v meste kupujú voličské hlasy. Podal podnet na políciu, ktorá podozrenie preveruje. „Prechádzal som po meste a videl som, že tam, kde je veľa Cigánov, sa dejú zvláštne veci: osoby vchádzajú do jedného bytu, potom z neho vychádzajú a idú rovno do volebnej miestnosti. Zároveň sa k volebnej miestnosti otáčajú tie isté autá a zvážajú voličov. To isté sa tu dialo pred štyrmi rokmi a aj pri komunálnych voľbách pred tromi rokmi,“ uviedol Šiandor. Polícia je však podľa neho bezradná, pretože volebnú korupciu ťažko dokázať a bez priameho dôkazu nemôže konať. „Je to ťažké preukázať, že za to tí voliči berú peniaze. Hoci medzi štyrmi očami sami hovoria, že berú po päť eur, polícii sa nepriznajú,“ povedal Šiandor.

19.24 Výsledky sa nebudú zverejňovať po jednotlivých okrskoch. Zverejňovanie priebežných výsledkov hlasovania o predsedoch a poslancoch ôsmich krajov bude podľa predsedníčky ŠÚ SR v línii – Slovensko, kraje a jednotlivé volebné obvody. “Čo sa týka predsedov, tí budú v jednom zozname v rámci celého Slovenska. Čo sa týka poslancov, vzhľadom na ich množstvo, každý, kto bude mať záujem o to, ako ten poslanec, ktorému dal hlas stojí, alebo ako stoja poslanci v jeho kraji, tak si musí rozklikať kraj a ak by mal záujem o volebný obvod, tak sa musí pozrieť ako vyzerá volebný obvod, ktorý ho zaujíma,“ opísala prezentáciu výsledkov hlasovania na internete Ľudmila Benkovičová.

Aj takýto svojský spôsob výzvy na účasť vo...
Ilustračné foto.
+17Prví voliči v jednej z volebných miestností v...

19.22 Štatistický úrad SR je pripravený na spracovanie hlasovania v krajských voľbách. Prvé výsledky by mohol na webstránkach portal.statis­tics.sk a volbysr.sk zverejniť pravdepodobne už pol hodinu po skončení hlasovania. O 19:00 boli všetci pracovníci odborných sumarizačných útvarov ŠÚ SR na svojich pracoviskách, aby sa o 22:00 mohlo začať sčítanie výsledkov, pre médiá to počas rokovania Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov povedala predsedníčka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

18.58 Bezproblé­mové, ale poznačené veľmi nízkou účasťou, také sú doposiaľ voľby v Žilinskom samosprávnom kraji, kde podľa odhadov a informácii z niektorých okrskov, k volebným urnám na severozápade Slovenska doposiaľ prišlo okolo 13 percent ľudí. Vyššiu účasť očakávajú volebné komisie vo večerných hodinách. Ani v turčianskej obci Moškovec, ktorá je pri iných voľbách známa vysokou voličskou účasťou, ktorá sa inokedy pohybuje pri 90 percentách, do 17 hodiny zo 62 voličov volilo 20 ľudí, čo je približne 30-percentná účasť.

18.50 Volebná komisia Žilinského samosprávneho kraja zatiaľ riešila len jeden podnet z Tvrdošína, kde sa kandidát v čase moratória prezentoval na elektronickom plagáte. Komisia to išla preveriť a kandidáta upozorniť, aby svoju reklamu stiahol. „Inak neboli zaznamenané nejaké mimoriadne udalosti alebo podnety,“ konštatuje predseda krajskej volebnej komisie Martin Turóci.

18.49 9. november je volebným a zároveň aj svadobným dňom pre mladý pár z kysuckej obce Zborov nad Bystricou. Lenka a Vladimír Smržovci si počas svojho veľkého dňa vyčlenili čas aj na voľby a tie sa stali súčasťou ich svadby. „Splnili sme si svoju občiansku povinnosť,“ zhodli sa na spoločnom kroku mladomanželia v rozhovore s našou regionálnou spravodajkyňou. Spolu s nimi spestrili program volebnej komisii aj folkloristi, ktorí si tiež odskočili s mladým párom zo svadby a v krojoch odovzdali hlasy svojim kandidátom.

18.40 Vzor hlasovacieho lístku na doske za plentou v jednej volebnej miestnosti v Novom Meste nad Váhom obsahoval aj zakrúžkované mená niektorých kandidátov na poslancov. „V okrsku číslo dva bola vykonaná kontrola. Bolo zistené, že na jednom z troch vzorov hlasovacích lístkov boli zakrúžkovaní štyria kandidáti,“ informovala zapisovateľka obvodnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Silva Judinyová. Predsedníčka vzory lístkov umiestnila za plenty na základe žiadostí voličov. Ani na jednom však nezakrúžkovala kandidátov, čo potvrdili aj ďalší členovia komisie. „Predmetné hlasovacie lístky po príchode obvodnej volebnej komisie boli už stiahnuté a znehodnotené, z čoho je možné usudzovať, že okamžitou nápravou nemohlo dôjsť k porušeniu volebného zákona, respektíve k akémukoľvek narušeniu priebehu volieb,“ uzavrela zapisovateľka.

Volič počas volebného aktu v obci Moškovec. Foto: SITA, Milo Fabian
Obec Mokovec Volič počas volebného aktu v obci Moškovec.

18.09 V bratis­lavskej Karlovej Vsi chcela jedna z obyvateliek voliť aj za svoju dcéru na základe splnomocnenia. Okrsková volebná komisia jej to však neumožnila, žena sa chce teraz sťažovať. „O možnosť voliť za svoju dcéru na základe ňou podpísaného splnomocnenia požiadala volička v 21. volebnom okrsku,“ informoval prednosta karlovoveského úradu Rastislav Velček. Predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja Ján Keselý o tejto sťažnosti zatiaľ nebol informovaný. „Ak aj príde, je neopodstatnená, na základe splnomocnenia nie je možné voliť,“ zdôraznil Keselý.

17.57 V bratis­lavskej Dúbravke museli nahradiť dvoch členov okrskových volebných komisií. Tí sa svojho členstva na poslednú chvíľu vzdali. Priebeh volieb v Dúbravke je okrem tejto udalosti podľa slov Gabriela Kosnáča z miestneho úradu Bratislava-Dúbravka, ktorý je poverený organizáciou volieb v tejto mestskej časti, pokojný. Účasť voličov je nízka. „Možno za to môže aj daždivé počasie,“ uvažoval Kosnáč. Informoval taktiež, že prostredníctvom prenosnej volebnej urny pred 14.00 h odvolil aj bývalý slovenský prezident Michal Kováč.

17.29 Ústredná volebná komisia (ÚVK) musela riešiť aj prípad, keď v niektorých volebných miestnostiach bolo na vzoroch hlasovacích lístkov ako príklad zakrúžkované číslo niektorého z kandidátov. „Poučili sme okrskové volebné komisie, aby urobili nápravu,“ uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. ÚVK sa zaoberala aj prípadom, že si niektoré komisie nevedeli poradiť so zápisom cudzinca do zoznamu voličov, ak v ňom nie je. Chmelová upozornila, že je potrebný preukaz o pobyte cudzinca.

17.23 Ústredná volebná komisia (ÚVK) riešila doteraz 18 podnetov. Smerovali najmä proti neférovo vedenej volebnej kampani. Objavil sa však aj prípad skomoleného mena kandidáta na poslanca z Prievidzského okresu. Jeho situácia sa momentálne vyriešiť nedá. Po rokovaní ÚVK to povedala jej zapisovateľka Eva Chmelová a jej predseda Štefan Škrabák. Ľudia sa tiež podľa Chmelovej sťažujú na volebnú kampaň vedenú emailovou cestou. „Sťažujú sa na mailové rady od kandidátov, ktoré im zasielali, aby ich volili,“ vysvetlila.

17.19 Polícia v súvislosti s porušením moratória a kupovaním hlasov v krajských voľbách preverovala viacero podnetov aj na východnom Slovensku, no nepotvrdili sa. Ako informovala zapisovateľka krajskej volebnej komisie v Košiciach Melánia Kolesárová, komisia nezaznamenala narušenie volieb.

16.55 Krajská volebná komisia v Banskej Bystrici, ale aj polícia riešila prípad možného kupovania hlasov a zvážania voličov z osady na Jánošovke v Čiernom Balogu v okrese Brezno. Prečítajte si viac v správe nášho regionálneho spravodajcu.

16.42 Vo volebnom obvode Zlaté Moravce prebiehajú voľby do orgánov Nitrianskeho samosprávneho kraja pokojne a bez problémov. Zatiaľ však bez väčšieho záujmu voličov. Neveľká účasť je aj v najmenšej obci okresu Zlaté Moravce -Zlatno – so 199 oprávnenými voličmi. Bez problémov pokračujú aj voľby v obci Žikava. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Marcely Pružinskej ľudia chodia voliť už od rána, zatiaľ však v menšom počte. Slabšiu volebnú účasť potvrdila aj predsedníčka okrskovej volebnej komisie v neďalekej obci Lovce Andrea Horňáčeková.

16.32 Doterajšiu nižšiu voličskú účasť na voľbách do značnej miery mohlo ovplyvniť aj počasie v Bratislavskom kraji. Vo všetkých troch okresoch husto pršalo. Zaujímavú myšlienku v tomto smere vyslovila predsedníčka OVK v Senci Helena Bothová. „Volebné miestnosti stále stereotypne umiestňujeme do priestorov škôl. Sú však väčšinou od ruky, v zlom počasí sa to potom výraznejšie prejavuje na volebnej účasti. Ak sa voľby konajú v sobotu, volebné miestnosti by mali byť umiestnené v blízkosti supermarketov, kam chodí stredná a staršia generácia pravidelne nakupovať. Tiež by mohli byť v blízkosti kultúrnych stredísk, ktoré zas večer vyhľadáva mládež. Všetci by to mali jednou cestou.“

Snímka z volebnej miestnosti v obci Nemecká.... Foto: SITA, Ján Viazanièka
Voľby do VÚC: Obec Nemecká Snímka z volebnej miestnosti v obci Nemecká. Voľby poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov v tejto obci sú spojené s referendom za odvolanie starostu.

16.30 Jedna z troch obvodných volebných komisií v okrese Malacky zaregistrovala jeden podnet z okrskovej volebnej komisie. Išlo o propagačné materiály jedného z kandidátov, ktoré sa objavili vo volebnej miestnosti. Túto situáciu sme okamžite vyriešili, povedal predseda OVK číslo 9 Juraj Blusk.

16.28 Obvodné volebné komisie v troch okresoch Bratislavského samosprávneho kraja – Malacky, Pezinok a Senec – nemajú žiadne údaje o vážnom porušení volebného zákona. V týchto troch okresoch pracuje 10 OVK, ktoré zastrešujú nielen okresné mestá, ale aj obce v pridelených územných katastroch. Všetky dosiaľ registrujú pomerne nízky záujem občanov o voľby.

16.10 Voľby v Košickom kraji prebiehajú naďalej pokojne a bez problémov. Podľa informácií z obvodných a okrskových komisií charakterizuje voľby nízky záujem voličov. Volebná komisia KSK nemusela riešiť žiadny vážny podnet či sťažnosť. Vážnejšie problémy nemuseli riešiť ani obvodné volebné komisie. Za „veľmi nízku“ označil účasť voličov v obvode Trebišov predseda tamojšej Obvodnej volebnej komisie Ladislav Koščák. S problémami sa členovia komisie nestretli. „Nič vážne sa nevyskytlo, všetko prebieha pokojne, akurát zaznamenávame pomerne nízku účasť,“ uviedla zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie pre obvod Košice I. Beáta Cimermannová.

V Jasove bola účasť na župných voľbách nízka,... Foto: Boris Macko, Pravda
voľby, Jasov V Jasove bola účasť na župných voľbách nízka, ale nie katastrofálna. Svoj hlas prišli odovzdať aj viacerí zo sto obyvateľov tunajšej osady.

15.51 V obci Varhaňovce prebiehajú voľby zatiaľ pokojne. Do volebnej miestnosti pomaly prichádzajú aj Rómovia z miestnych dvoch osád. Situácia v obci podľa obyvateľov pokojná. Keďže v obci dve tretiny obyvateľov žijú v dvoch rómskych osadách, najmä miestny vajda Jozef Žiga medzi nimi agitoval, aby k volebným urnám určite išli, pretože je to ich povinnosť. Tiež by chcel, aby v krajskom parlamente sedel aj zástupca spomedzi Rómov a ten im povedal, ako to tam chodí a tiež pomohol osade. V tých varhaňovských by podľa neho mal samosprávny kraj vybudovať z eurofondov vodovod, bytovku a opraviť domy.

15.43 Pre pacientov, ktorí trávia sobotu v trenčianskej nemocnici, sú voľby na druhej koľaji. Tie pre nich teraz nie sú dôležité, viac ich trápia zdravotné problémy. O tom, ako prebiehajú voľby v trenčianskej fakultnej nemocnici, píše náš regionálny spravodajca.

15.32 Podozrenie z kupovania voličských hlasov, ku ktorému malo dochádzať popoludní v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou, sa nepotvrdilo. Uviedol to hovorca Volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Milčo. Podanie o možnej volebnej korupcii dostala Obvodná volebná komisia vo Vranove nad Topľou. „Členovia komisie boli podnet prešetriť v Kamennej Porube spolu s políciou, no nič sa nepotvrdilo,“ poznamenal Milčo.

15.18 V turči­anskej obci Moškovec, známej vysokou volebnou účasťou, prišlo odvoliť zatiaľ len deväť percent oprávnených voličov. Dedinka so 64 obyvateľmi si v takmer všetkých voľbách udržiava účasť okolo 90 percent, v parlamentných voľbách v roku 2006 či referende v roku 2004 mali dokonca najvyššiu účasť v celom Žilinskom kraji. V sobotu do 14:00 prišlo dať hlas kandidátom na predsedu či poslancov kraja zatiaľ len šesť zo 62 oprávnených voličov. Podľa starostky Anny Staňovej ľudia nemajú informácie, čo Žilinský samosprávny kraj robí, a vôbec necítia, že nejaký vyšší územný celok existuje.

15.09 „Pravicové Slovensko nebude, nie je dôvod, aby to tak bolo. Od parlamentných volieb, keď Slovensko očervenelo, sa nestalo nič také, aby bolo pravicové,“ vyjadril sa k regionálnych voľbám politológ Ján Baránek. Viac si prečítajte v článku Politológovia odhadujú vo voľbách víťazstvo ľavice.

14.53 V obci Želovce vzdialenej len päť kilometrov od bývalých hraníc s Maďarskom prišlo zatiaľ k volebným urnám len vyše štyridsať z 1 106 zapísaných voličov, čo len približne päť percent. Členovia volebnej komisie preto zatiaľ veľa roboty nemajú. Viac si prečítajte v článku V Želovciach volili zatiaľ len starší.

14.49 Vzorne pripravené volebné miestnosti v budovách obecných úradov troch najvýchodnejších obcí Liptova a Žilinského samosprávneho kraja navštívilo zatiaľ iba zopár desiatok voličov. Drvivú väčšinu zúčastnených tvorili už tradične seniori. Pozoruhodnou voličkou je vo Važci takmer polstoročie žijúca dôchodkyňa pochádzajúca z južnej Moravy. „Mám dve občianstva a chodím voliť vždy, keď sa dá, v Česku aj na Slovensku. Veľmi ma mrzí nízka účasť. Každý občan, ktorý sa chce podieľať na rozhodovaní o verejných záležitostiach, by sa mal zúčastniť na voľbách,“ povedala.

14.44 Volebná účasť v Nitrianskom kraji je podľa predbežných odhadov okrskových volebných komisií nízka, väčší záujem o účasť vo voľbách má staršia generácia. Volebná komisia prišla s prenosnou urnou do zariadenia pre seniorov, kde bola účasť vysoká, ale prešla aj lôžkové oddelenia nitrianskej nemocnice, kde nevolil nikto. Dôvodom bolo, že pacienti patrili do iných volebných okrskov.

14.31 Nielen o poslancoch a predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja, ale aj o osude starostu rozhodujú počas dnešného volebného dňa obyvatelia Nemeckej v okrese Brezno. Súčasne sa tu totiž koná aj referendum za odvolanie starostu obce. Voľby a referendum prebiehajú v dvoch samostatných miestnostiach. Všetci oslovení voliči sa rozhodli vyjadriť svoj názor a voliť v oboch prípadoch.

14.18 Do trištvrte na dve do oboch košických okrskových prišlo odvoliť len 28 voličov z celkového počtu 3600 občanov.

Voliči vchádzajú do... Foto: Pravda, Robert Hüttner, Robert Huttner
volby 2013 Voliči vchádzajú do "rozprávkovej" volebnej miestnosti v bratislavskej škôlke na Jelenej ulici.

13.44 Dobrú volebnú účasť potvrdili menšie bratislavské mestské časti. Hlási ju napríklad starosta Jaroviec Pavel Škodler, kde sa volí v kultúrnom dome. „Naši občania sú disciplinovaní, ale keďže je ich málo, voľby do veľkej miery neovplyvnia,“ myslí si. Ak účasť porovná s prechádzajúcimi regionálnymi voľbami, odhaduje dnes možno aj vyššiu. Prekvapení z vyššej účasti, ako bola predpokladaná, sú aj v Čunove. Tvrdí to zapisovateľka okrskovej komisie Jana Bánová.

13.41 Krajská volebná komisia v Prešove riešila dva podnety na údajné kupovanie voličských hlasov v Snine na Sídlisku I. a v Medzilaborciach na ulici Dukelských hrdinov. Predseda krajskej volebnej komisie v Prešove Juraj Kupčiha informoval, že na miesta poslali členov obvodných volebných komisií. Kupovanie hlasov je trestný čin, preto sú podľa neho tieto prípady v kompetencii polície. Podľa vyjadrenia prešovského krajského policajného hovorcu Daniela Džobanika žiadne kupovanie hlasov sa na týchto miestach nezistilo. V Medzilaborciach z Domova sociálnych služieb vozili ľudí k volebnej miestnosti, k porušeniu zákona teda nedošlo. V Snine žiadnu korupciu medzi voličmi nezistili.

13.40 Pokojný priebeh bez výtržností hlási bratislavský Ružinov, kde ľudia chodia odovzdávať svoj hlas do 70 volebných okrskov i Devínska Nová Ves, kde sa volí v 14. „Účasť je ale slabá, chodia nám prevažne voliči v mladšom a strednom veku,“ vraví Dagmar Tittelová, zapisovateľka jednej z okrskových komisií v Základnej škole Ivana Bukovčana.

13.38 Na bratislavských Kramároch mestská časť Nové Mesto musela operatívne zabezpečovať ohrievače. „Vo volebnej miestnosti na zdravotníckej univerzite vypadlo kúrenie. Chceli sme predísť prípadnému nachladnutie členov komisie,“ povedal hovorca mestskej časti Marek Tettinger. „Podľa komisií je účasť zatiaľ nižšia a ovplyvňuje ju intenzívny dážď,“ dodal hovorca.

13.36 „Volebné miestnosti otvorili v Bratislave načas, komisie nemali dosiaľ žiadne problémy ani otázky. Ani na náš oficiálny mobilný telefón sme od momentu začatia volieb ešte nedostali žiadnu sťažnosť, čo sa ale môže zmeniť, no zatiaľ prebiehajú voľby pokojne,“ potvrdil Ján Keselý, predseda volebnej komisie Bratislavského samosprávneho kraja. V Bratislave momentálne prší, niektoré mestské časti preto odhadujú, že aj počasie môže spôsobiť nižšiu účasť na regionálnych voľbách. Podľa Keselého to tak úplne byť nemusí.

13.08 Cestu do najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku (približne 1350 m n. m.) v budove vysunutého pracoviska obce Štrba na Štrbskom Plese merali dopoludnia iba traja zo 68 oprávnených voličov. Výsostne dámska volebná komisia si krátila čakanie na voličov čítaním obecných novín.

12.58 Voľby na východe Slovenska prebiehajú dosiaľ pokojne a bez vážnejších problémov. Volebná komisia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zaznamenala dopoludnia dva vážnejšie podnety práve o údajnom kupovaní hlasov voličov. K jednému prípadu malo dôjsť ráno v Medzilaborciach na ulici Dukelských hrdinov, k ďalšiemu v Snine na Sídlisku I. s údajnou cenou päť eur za hlas. „Na miesta podnetov prišla polícia a zástupcovia Obvodnej volebnej komisie. Výsledok bol taký, že ani jeden, ani druhý podnet sa nepotvrdil,“ uviedol na poludnie hovorca Volebnej komisie PSK Radoslav Milčo.

12.55 Voľby majú aj v Banskobystrickom kraji pokojný priebeh. Doposiaľ pokojný priebeh volieb hlási predseda Obvodnej volebnej komisie Žiar nad Hronom Michal Žurav a predseda ObVK Žarnovica Stanislav Hlavna. Bezproblémový začiatok volieb do VÚC hlásia obvodné volebné komisie na juhu stredného Slovenska. V obvodoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca otvorili všetky volebné miestnosti načas, zatiaľ nemajú hlásené žiadne podnety.

12.53 Voľby do vyšších územných celkov boli na severe Slovenska počas dopoludnia bez problémov. Predseda volebnej komisie Žilinského samosprávneho kraja Martin Turóci informoval, že voľby sú bez mimoriadnych udalostí. „Volebné miestnosti sú otvorené od 7. hodiny a všetko je zatiaľ bez problémov,“ uviedol Turóci. Obvodné volebné komisie v Trenčianskom samosprávnom kraji doteraz nezaznamenali podľa ich zapisovateliek žiadny rušivý moment, ktorý by zasiahol do priebehu volieb.

12.30 Šestose­demdesiat zapísaných voličov vo volebnom okrsku číslo 1 volí svojich kandidátov do župy v netradičných priestoroch. V predajni áut, ktorá je súčasť miestneho autoservisu. Viac si prečítajte v článku nášho regionálneho spravodajcu.

12.19 Prezident SR Ivan Gašparovič si nemyslí, že sa v sobotňajších voľbách rozhodne o predsedovi Bratislavského samosprávneho kraja. Podľa neho však bude záležať na účasti. „Čím bude nižšia, tým je väčší predpoklad, že sa rozhodne v prvom kole,“ povedal po tom, ako vhodil svoj hlasovací lístok do urny na Základnej škole Jelačičova v Bratislave. Spolu s ním sa na volebnom akte zúčastnila jeho manželka Silvia. Celkovú volebnú účasť si netrúfol odhadnúť, avšak ako poznamenal, v predchádzajúcich týždňoch sa pohyboval po slovenských regiónoch a u ľudí nevidel nadšenie zúčastniť sa na hlasovaní. Podľa neho majú všetky voľby svoj význam, keďže sú v nich zainteresovaní občania, ich práva a povinnosti. Poznamenal, že je na zodpovednosti voličov, aby si vybrali tých správnych zástupcov. „To za nich nikto iný nevyberie,“ podčiarkol.

11.58 Len minimum ľudí zatiaľ odvolilo v obci Letanovce v okrese Spišská Nová Ves. Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade sú zapísaní aj voliči z osady Strelník, ktorí sa sem do nových domov len nedávno presťahovali zo starej osady Letanovský mlyn. „Má tu prísť urna, a keď príde urna, pôjdem voliť,“ povedal vajda osady Strelník Milan Kroščen. O tom, že by do osady Strelník mala prísť volebná urna nič nevie predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jolana Hennelová. „Urna do osady nepôjde. Pôjde len k tým, ktorí si o to požiadajú zo zdravotných dôvodov alebo majú nejaký vážny problém,“ uviedla Hennelová.

11.55 V Novákoch odvolil aj jeden z najstarších obyvateľov Trenčianskeho kraja, 104-ročný Jozef Daniška. Doteraz nevynechal žiadne voľby. Hovorí, že voliť by mal každý, kto môže a kto má volebné právo. „Ja som bol na každých voľbách, volil som už v 30-tych rokoch na vojne a odvtedy chodím, pretože volím rád,“ povedal Daniška. V tom, koho voliť, mal Daniška jasno. Zavážilo u neho najmä to, koho z kandidátov pozná. „Vždy sa hlásim k takým, ktorí sú nám trošku k ruke, nám, chudobným ľuďom,“ hovorí bývalý vodič.

11.47 Predseda Národnej rady SR Pavol Paška odvolil spolu s manželkou Janou vo volebnom okrsku číslo 4 v Základnej škole na Masarykovej ulici v Košiciach. „Čo sa týka volebnej účasti som trošku skeptický. Všetky predpovede politológov, aj analýzy naznačovali, že účasť pravdepodobne nebude veľká. Je to škoda, lebo vyššie územné celky rozhodujú o mnohých dôležitých veciach, vyhlásil šéf parlamentu po vykonaní volebného aktu.“, povedal. Podľa Pašku je dôležité stranícke zastúpenie na úrovni regionálnych parlamentov, či funkciách predsedov VÚC.

11.46 Volebná komisia Košického samosprávneho kraja riešila dopoludnia podnet na možné porušenie volebného moratória. „Podnet bol oznámený zapisovateľke volebnej komisie prostredníctvom e-mailu,“ uviedla predsedníčka volebnej komisie KSK Jana Rubická. Dodala, že oznamovateľ možného porušenia volebného moratória komisiu informoval, že prostredníctvom internetu sa šíri správa, ktorá vyzýva k účasti na voľbách a krúžkovaniu konkrétneho kandidáta. „Volebná komisia vzala podnet na vedomie, ale keďže nebolo možné zistiť, komu patrí adresa pôvodcu správy, nemôžeme túto činnosť považovať za porušenie zákona o voľbách,“ doplnila Rubická.

11.42 Prvé štyri volebné hodiny v Žilinskom kraji boli podľa predsedu krajskej volebnej komisie Martina Turóciho bezproblémové. „Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne podnety ani problémy,“ povedal pred odchodom do terénu. „Priebežne kontrolujeme jednotlivé obvody,“ dodal. O tom aká je zatiaľ voličská účasť nechcel špekulovať. Účasť vo voľbách do Žilinského samosprávneho kraja v roku 2005 bola takmer 16 percent, pred štyrmi rokmi skoro 24 percent. „Každé voľby chodíme, ešte som nevymeškala ani jedny. Len by si politici mohli zapamätať, že nech toľko nesľubujú, ale konajú,“ povedala 68-ročná Valika, ktorá dopoludnia volila v Trnovom pri Žiline.

Súčasný predseda Žilinského samosprávneho kraja... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Juraj Blanár Súčasný predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár bol voliť spolu s manželkou Vierou.

11.22 Na Slovensku treba podľa predsedu KDH Jána Figeľa vyvažovať politickú regionálnu mapu Slovenska. Posledné štyri roky, keď pravica mala predsedu VÚC len v Bratislavskom kraji, vládol podľa neho na Slovensku nepomer. Sám bol odvoliť v bratislavskej Základnej škole s materskou školou Za kasárňou. Figeľ je presvedčený, že účasť na aktuálnych krajských voľbách môže byť vyššia ako pred štyrmi rokmi. Ľuďom odporučil ísť voliť z vlastného úsudku a svedomia a angažovať sa. „Pasivita, skepsa, až ľahostajnosť sa nezhodujú s múdrosťou, skôr s odovzdaním vecí, moci, rozhodnutia tým iným,“ odkázal predseda KDH.

11.21 V Lamači je volebná účasť zatiaľ pozitívnym prekvapením. „Prvý volič odvolil v našej mestskej časti tri minúty po siedmej,“ informovala Mária Štarková z organizačného oddelenia miestneho úradu v Lamači. Doterajší priebeh volieb označila za pokojný a bezproblémový. Voliči podľa jej informácií prichádzajú priebežne už od otvorenia volebných miestností, približne od ôsmej hodiny začali chodiť vo väčšom počte. „Sú aj prípady, že voliči musia čakať v menších radoch,“ povedal Štarková.

10.55 Len sedem voličov v dvoch volebných okrskoch v košickej mestskej časti Luník IX prišlo dnes uplatniť svoje volebné právo vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov. V týchto dvoch okrskoch je do zoznamov zapísaných 3686 oprávnených voličov. „Voľby sa pomaličky rozbiehajú. Chodí viac novinárov ako voličov. Možno neskôr príde viac ľudí, ale je zlé počasie, tak ktovie, či sa rozhodnú prísť voliť. Zatiaľ sa nestalo nič mimoriadne,“ informoval predseda okrskovej volebnej komisie č. 2 Juraj Mihaľov. „Rómovia o dnešných voľbách vedia, no nie sú to komunálne voľby, a tak je účasť nízka,“ povedal člen volebnej komisie okrsku č. 2 Vojtech Mroč.

10.50 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a predseda SDKÚ-DSPavol Frešo odvolil v Základnej škole na Jelenej ulici. „Chcel by som, aby ľudia prišli v rámci volieb do samosprávnych krajov voliť a vyjadrili tak svoj názor, lebo inak za nich rozhodnú iní,“ povedal po hlasovaní. „Voličská účasť je aj o tom, ako občania vnímajú župy a tiež, ako politici vnímajú župy ako také. Keby sme mali také kompetencie, také právomoci, aké má napríklad Dolné Rakúsko, tak sa neobávam o žiadnu účasť. Tu treba povedať, že decentralizácia sa nedokončila,“ povedal.

Kandidát na predsedu Bratislavského... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Frešo, voľby Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Freššo (vpravo) počas volebného aktu v rámci 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov.

10.48 Takmer dve tretiny voličov v obci Čelkova Lehota v okrese Považská Bystrica má priezvisko Čelko alebo Čelková. Zo 103 oprávnených voličov v druhej najmenšej obci okresu má toto priezvisko takmer 70. Podľa starostu obce Juraja Čelka je volebná uvedomelosť tamojších obyvateľov pomerne vysoká. „Naši ľudia sú múdri, hovorí o tom aj obecný erb, kde máme sovu a tá je symbolom múdrosti. Aj to zrejme ovplyvňuje vysokú volebnú účasť v Čelkovej Lehote,“ pripomenul Čelko.

10.30 V deň 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov oslávila životné jubileum 105 rokov pani Gizela Duždová v Zariadení pre seniorov Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata. Pani Duždová sa tradične zúčastňuje na voľbách.

105-ročná Gizela Duždová počas hlasovania 1.... Foto: TASR, Milan Kapusta
SR Prešov, VÚC, Gizela Duždová,voľby, 105 rokov POX 105-ročná Gizela Duždová počas hlasovania 1. kola volieb do orgánov samosprávnych krajov.

10.26 V severných okresoch Nitrianskeho kraja začali voľby do orgánov Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) bez problémov. Podľa slov predsedníčky volebnej komisie NSK Renáty Klučárovej neboli zaznamenané podnety či komplikácie zo žiadneho volebného okrsku. Vo volebnom obvode Topoľčany je doterajší priebeh volieb pokojný. Pokojný priebeh majú voľby aj v obvode Levice, kde je zatiaľ volebná účasť menšia. „Predpokladáme, že ľudia budú chodiť skôr popoludní a navečer, keď si porobia domáce práce,“ uviedla predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach Beáta Pinterová.

10.24 Ústredná volebná komisia riešila na svojom rannom zasadnutí niekoľko podnetov. Išlo o sťažnosti voči viacerým kandidátom na predsedov samosprávnych krajov. Niektoré z nich boli neopodstatnené, o iných zas ÚVK nemala kompetenciu rozhodnúť. Niektoré postúpila orgánom, ktoré túto kompetenciu majú. Keďže platí volebné moratórium, konkrétnosti predseda ÚVK Štefan Škrabák (KSS) neprezradil. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová ešte pred začiatkom rokovania priblížila, že podnety sa zameriavajú na nekalú volebnú kampaň, podozrenie z financovania volebnej kampane z verejných prostriedkov, nezákonný spôsob zisťovania prieskumov verejnej mienky.

10.20 Kandidátka na županku Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková Beňová už tiež odvolila spolu s manželom Fedorom Flašíkom vo volebnej miestnosti v Bratislave.

Kandidátka na žžupanku Bratislavského... Foto: SITA, Ján Slovák
Flašíková Beňová, voľby Kandidátka na žžupanku Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flaššíková Beňová (vľavo) a Fedor Flaššík (vpravo) vo volebnej miestnosti počas 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov.

10.16 V obci Jasov v okrese Košice a okolie je zatiaľ účasť voličov nízka. Podľa predsedkyňa okrskovej volebnej komisie č.2 Ladislavy Beľovej sa pod zatiaľ nízku účasť môže podpísať aj nepriaznivé počasie, ale stále očakávajú, že príde viac ľudí popoludní. V obci sa náchadza osada s niekoľkými stovkami Rómov, niektorí z nich už odvolili. Zatiaľ sa neobjavili žiadne informácie o kupovaní hlasov.

9.56 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prišiel voliť s manželkou Gabrielou, svokrou a dcérou. Svoj hlas odovzdal v ranných hodinách vo volebnej miestnosti na Pomleskej ceste v Šamoríne. Po odovzdaní hlasovacieho lístka Bugár povedal: „Presne som vedel, koho budem voliť, poznám ich prácu. Dúfam, že občania využijú svoje právo.“ Podľa neho voličom nemôže byť ľahostajné, aké budú cesty, doprava, sociálne alebo zdravotné zariadenia. Pripomenul, že pre jeho stranu sú tieto voľby dôležité preto, lebo prinášajú možnosť zistiť silu Mosta-Híd.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odvolil v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
volby 2013 Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odvolil v mieste svojho bydliska v Šamoríne.

9.47 Na Cintorínskej ulici, ktorá sa nachádza v centre Nitry sídlia tri okrskové volebné komisie. Počas prvej hodiny volebného dňa tu bola účasť voličov skôr symbolická. Starší občania svoju účasť na voľbách stále vnímajú ako občiansku povinnosť.

9.36 V troch volebných okrskoch v druhej najväčšej obci v okrese Košice okolie Valalikoch, s 4200 občanmi, si voliči okrem predsedu VÚC môžu vybrať ôsmich poslancov zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Ako uviedol predseda druhej okrskovej volebnej komisie Ladislav Ohman, zapísaných tu majú 360 oprávnených voličov. Účasť je zatiaľ nízka, voliči prichádzajú veľmi sporadicky, povedal. Podľa členov volebnej komisie sa tu účasť pravidelne pri všetkých druhoch hlasovania pohybuje okolo tridsiatich percent. Dnes to pravdepodobne bude nižšie, doplnil Ohman.

9.34 Členovia Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Medzilaborciach preverovali ráno na ulici Dukelských hrdinov podnet, ktorý poukazoval na kupovanie hlasov rómskych voličov. Na mieste však nič podozrivé nezistili. „Boli sme sa tam pozrieť, zatiaľ sa tam nič nedeje, nič sa nepotvrdilo. Na mieste sa bola pozrieť aj polícia,“ informoval predseda ObVK Karel Mazanec. Každý podobný podnet bude podľa jeho slov ObVK v priebehu soboty preverovať priamo v teréne.

Regionálne voľby 2013

Až do skončenia hlasovania do 22:00 platí volebné informačné moratórium a je zakázané akékoľvek informovanie v prospech aj neprospech kandidátov.

Prípadné druhé kolo sa bude konať v sobotu 23. novembra. Uskutoční sa len v tých krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. V druhom kole sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 66 kandidátov. Tohtoročné voľby sú v poradí štvrté v histórii Slovenska, prvé boli v roku 2001. Náklady na ne by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky. Slovensko má osem samosprávnych krajov.

Účasť vo voľbách sa prognózuje na úrovni okolo 25 percent.
Čítajte všetko o regionálnych voľbách.

9.10 Po vyhodnotení volebnej účasti v histórii doterajších župných volieb sa ukázalo, že v Trenčianskom kraji býva účasť najnižšia. Podľa politológa Miroslava Řádeka môžeme podobnú pasivitu očakávať aj v dnešných voľbách. Prečítajte si v článku V Trenčianskom kraji chodí k urnám najmenej voličov. Bude tak aj teraz?

8.59 Prví ľudia v Trebišove prišli odvoliť ráno krátko po otvorení volebnej miestnosti okrsku č.18 v budove Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy na ulici Bottova v Trebišove do VÚC v Košickom kraji.

8.42 Premiér a predseda strany Smer Robert Fico volil ako jeden z prvých o 7.00 hod na Majerníkovej 60 na Dlhých dieloch, informovala hovorkyňa Smeru Monika Počátková.

8.32 Voľby do vyšších územných celkov odštartovali na východe Slovenska bez problémov. Zapisovateľka volebnej komisie Košického samosprávneho kraja (KSK) Melánia Kolesárová uviedla, že voľby na území KSK odštartovali bez ťažkostí. „Začali sa načas, o 7.00 h, nemáme hlásené žiadne problémy,“ poznamenala. V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) sa podľa hovorcu komisie Radoslava Milča začali voľby tiež v riadnom termíne.

Volič odovzdávajúci svoj hlas na sídlisku Luník... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Luník IX., voľby, VÚC Volič odovzdávajúci svoj hlas na sídlisku Luník IX .

8.28 Všetky volebné miestnosti v bratislavskej Karlovej Vsi, boli o 7. hodine otvorené. Ako informoval prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček, priebeh volieb je zatiaľ pokojný, voličov veľa nechodí. V mestskej časti je 27 volebných okrskov. Velček uviedol, že prvou voličkou bola poslankyňa karlovoveského zastupiteľstva Alena Schinglerová s rodinou. „Chcela odvoliť hneď ráno, keďže ju popoludní čaká rodinná udalosť na východnom Slovensku,“ dodal Velček.

8.24 ÚVK začala rokovať na začiatku hlasovania, už o 7:00. Zaoberá sa podnetmi, ktoré sa podľa Chmelovej zameriavajú na nekalú volebnú kampaň, týkajú sa aj možného financovania kampane z verejných prostriedkov, či nezákonného spôsobu zisťovania verejnej mienky. Časť členov ÚVK sa po prerokovaní podnetov vyberie do terénu, do volebných miestností, kde skontroluje priebeh volieb.

8.20 Ústredná volebná komisia (ÚVK) opakovane vyzýva všetkých, čo by sa stretli s kupovaním hlasov, aby sa obrátili na políciu. “Policajný zbor je pripravený v blízkosti každej okrskovej volebnej komisie zasiahnuť v prípade, že ich o tom predseda (okrskovej volebnej komisie, pozn. red.) požiada a že by poriadok nevedel zvládnuť sám bez asistencie polície,“ povedala zapisovateľka ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Eva Chmelová.

8.18 Na voľbách sa môžu zúčastniť len obvinení a nie právoplatne odsúdené osoby. Voliť však môžu z nich len tí, ktorí majú trvalý pobyt v územnom obvode volebného okrsku, kde sú v súčasnosti vo väzbe. Do piatku 8. novembra sa nachádzali v mieste trvalého bydliska vo väzbe len dvaja obvinení, a to v Ústave na výkon väzby v Nitre. Dovedna sa do piatku nachádzalo v slovenských ústavoch 1312 obvinených a 8680 odsúdených väzňov.

8.15 Všetky volebné miestnosti v Trnavskom samosprávnom kraji otvorili v stanovenom termíne, o 7. h. Do 22. h v nich môžu voliči vyjadriť svoj názor na podobu budúceho krajského parlamentu a zvoliť predsedu Trnavského samosprávneho kraja. O tento post má záujem päť kandidátov, na 40 poslaneckých miest v zastupiteľstve je 197 kandidátov. V zoznamoch je zapísaných 463 695 oprávnených voličov.

8.09 Voľby do vyšších územných celkov sa na Slovensku začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo 5931 volebných miestností, v obci Lazany v banskom regióne Prievidza môžu voliči hlasovať už od šiestej. Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej tam vyšli v ústrety ľuďom, ktorí idú v sobotu do práce. „Aby si mohli odvoliť a ísť do práce,“ vysvetlila.

8.03 Prečítajte si všetky informácie o tom ako voliť: Krúžkovať treba potrebný počet kandidátov.

7.54 Prvý volič vo voľbách do VÚC v bratislavskej Devínskej Novej Vsi odvolil hneď po otvorení volebných miestností o 7. hodine.

„Je dôležité, aby sa občania zúčastnili na voľbách, pretože potom len frflú a to nie je správne,“ uviedol prvý volič v Devínskej Novej Vsi, ktorý odvolil v jednej z volebných miestnosti v Základnej škole Ivana Bukovčana. Možnosť využiť volebné právo hneď na začiatku sa rozhodol preto, lebo ho v priebehu dňa čakajú pracovné povinnosti.

7.49 Pred štyrmi rokmi bola takmer 23-percentná účasť voličov. Prečítajte si aj o prognózach politológov k priebehu župných volieb v článku V regionálnych voľbách ide o každý hlas.

7.33 Poriadok a pokojný priebeh volieb zabezpečuje v okolí všetkých volebných miestností polícia. Podľa predsedu ÚVK Štefana Škrabáka (KSS) polícia v zvýšenej miere dohliada na priebeh a spracovanie volieb hlavne v kritických oblastiach, kde sú skúsenosti s korupciou z minulosti, hlavne na východnom Slovensku alebo v rómskych oblastiach.

Prví voliči v jednej z volebných miestností v... Foto: SITA, Jozef Jakubèo
voľby, VÚC, Bratislavaz Prví voliči v jednej z volebných miestností v bratislavskom Ružžinove.

7.25 Voliči môžu až do skončenia hlasovania, do 22:00 využiť informačnú telefonickú linku, ktorú Ministerstvo vnútra (MV) SR tradične zriadilo pred voľbami. Volebná infolinka MV SR funguje na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 5094 2312 a 02/ 4859 2312 alebo na tých istých číslach, no s koncovým dvojčíslom -13. Informačná linka je určená výlučne pre obyvateľov a neposkytujú sa na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám, kandidátom či obciam.

7.20 Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej možnosť začať hlasovanie skôr využili v obci Lazany v okrese Prievidza, kde sa dá voliť už od 6:00. Je však možné, že zákonom povolené skoršie otvorenie volebných miestností využijú napokon vo viacerých obciach.

7.00 Na celom Slovensku sa otvorili volebné miestnosti.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do VÚC