Baška, Blanár a Chudík sú županmi, v piatich krajoch sa rozhodne v 2. kole

Krátko po tretej hodine v nedeľu ráno sú známe konečné výsledky župných volieb. V troch krajoch majú lídri nad 50% hlasov a budú zvolení v 1. kole. V Trenčianskom kraji Jaroslav Baška, v Žilinskom post obháji Juraj Blanár a v Prešovskom Peter Chudík. V Banskobystrickom kraji vyzve Marián Kotleba v druhom kole súčasného župana Vladimíra Maňku. Najnižšia volebná účasť (vyše 17 %) bola v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Dramatický súboj o druhé miesto sa odohral v Trnavskom kraji, kde József Berényi predstihol o 55 hlasov Ivana Uhliarika.

09.11.2013 23:52 , aktualizované: 10.11.2013 16:49
debata (152)

Prvé kolo teda prinieslo Smeru troch županov a aj v ďalších krajoch, s výnimkou Bratislavy, dominovali kandidáti Smeru či kandidáti s podporou Smeru – v Trnave sa o post župana uchádzal Tibor Mikuš ako nezávislý. Dvaja istí župani – Juraj Blanár (Žilina), Peter Chudík (Prešov) – svoje posty ohájili, v Trenčianskom kraji strieda Pavla Sedláčka exminister obrany Jaroslav Baška. Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra.

Výsledky hlasovania zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR, online ich sledovala aj redakcia Pravda.sk – v pravom stĺpci na hlavnej stránke v skrátenej verzii a na podstránke regionálnych volieb v plnom rozsahu.

zväčšiť Voľby predsedov VÚC Foto: Pravda.sk, Infografika
voľby predsedov VÚC Voľby predsedov VÚC
zväčšiť Voľby do VÚC. Foto: Pravda.sk, Infografika
Voľby VÚC Voľby do VÚC.

Bratislavský kraj: Frešo získal 48,41 %, v druhom kole vyzve Beňovú

Pavol Frešo (SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených) nemá viac ako 50 %, ale so 48,41 % je jasným lídrom. Do druhého kola postúpila Monika Flašíková – Beňová (Smer), ktorá má 24,07 % hlasov. Tretí je Daniel Krajcer, ale s 13,6 % už do boja o kreslo župana nezasiahne.

V BSK je spočítaných 100 percent okrskov, volebná účasť dosiahla 21,68 percenta. Vyplýva to z výsledkov krajských volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

Pavol Frešo: Tak ako pred voľbami je moja ruka ponúknutá stredopravému voličovi a ak bude druhé kolo, budeme ich opäť oslovovať. Zdá sa, že Bratislava chce nielen stredopravého župana, ale aj stredopravé zastupiteľstvo.

Kandidát na predsedu BSK Pavol Frešo vo svojej... Foto: SITA, Ján Slovák
Frešo, vúc, voľby Kandidát na predsedu BSK Pavol Frešo vo svojej volebnej centrále počas čakania na výsledky.

„Ja si myslím, že z veľkej časti je to výsledok tej veľkej antikampane, ale počkajme si na výsledky. Sklamaná nie som, ale skôr prekvapená,“ reagovala Monika Flašíková Beňová na priebežné výsledky.

Daniel Krajcer sa poďakoval tým voličom, ktorí prišli k urnám. K výsledku priebežného sčítavania hlasov sa bližšie nevyjadril.

Regionálny parlament v Bratislave ovládla pravica, Smer skončil s jedným mandátom

Takmer 80 percent poslancov zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja zastupuje pravicovú koalíciu. Naopak, vládny Smer bude mať v parlamente Bratislavského kraja iba jedného poslanca.

Do zastupiteľstva kraja sa dostalo tiež šesť nezávislých kandidátov, jedným poslancom bude zastúpené Nezávislé fórum, Zmena zdola demokratická únia Slovenska a Národ a Spravodlivosť – naša strana. Pravicoví kandidáti úplne ovládli 10 z 18 volebných obvodov. Jediným poslancom za Smer bude Peter Fitz, starosta Šenkvíc, ktorý získal mandát v 13. volebnom obvode.

V zastupiteľstve budú mať opäť svoje miesto súčasní podpredsedovia BSK – Gabriella Németh, Ivo Nesrovnal a Martin Berta, všetci zastupujúci koalíciu SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených. Väčšinu zboru budú tvoriť novozvolení poslanci, medzi nimi je napríklad neúspešný kandidát na predsedu BSK Oskar Dobrovodský (Národ a Spravodlivosť – naša strana), ale aj starostka bratislavského Čunova Gabriela Ferenčáková (SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a Strana zelených). Do zastupiteľstva sa opätovne vracia aj Marta Černá (Nezávislé fórum).

Nitriansky kraj: Belica pôjde do druhého kola s Galbavým

Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (Smer, SNS, ASV) získal 46,87 percenta hlasov, pred svojim vyzývateľom Tomášom Galbavým (SDKÚ, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS), ktorý nazbieral 37,34 percenta. Tretí Peter Oremus získal 10 % hlasov.

V NSK je spočítaných 100 percent okrskov, volebná účasť dosiahla 17,90 percenta. Vyplýva to výsledkov krajských volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

Belicu výsledok volieb neprekvapil, Galbavého potešil záujem o zmenu

V druhom kole volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa stretnú Milan Belica (Smer, SNS, ASV) a Tomáš Galbavý (SDKÚ, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS).

Obaja kandidáti postupujúci do druhého kola poďakovali svojim voličom za podporu. Výsledky boli veľmi tesné, odstup tri percentá od víťazstva v prvom kole je skoro rovnaký, aký bol aj v prvom volebnom období. Podobný výsledok sme viac-menej aj čakali, pretože tomu napovedá reálne rozloženie síl v kraji, reagoval na výsledky volieb Belica, ktorý je predsedom NSK nepretržite od vzniku samosprávnych krajov. Podľa jeho slov bude potrebné pred druhým kolom analyzovať výsledky prvého kola. Nemá pre mňa zmysel robiť mítingy, pretože chodím k voličom už celé roky. Využijeme klasické formy kampane. Veľmi dôležité bude prerozdelenie hlasov ostatných kandidátov v druhom kole, povedal.

Domnieva sa, že tri chýbajúce percentá do víťazstva už v prvom kole volieb môžu súvisieť aj s oklieštením tzv. slovenskej koalície, ktorá v kraji fungovala predchádzajúce dve volebné obdobia. Pod nízku účasť voličov vo voľbách, o takmer 4 percentá nižšiu ako pri voľbách v roku 2009, sa podľa Belicu mohlo podpísať daždivé počasie.

Tomáš Galbavý po zverejnení priebežných výsledkov volieb vyjadril radosť nad tým, že sa Nitriansky kraj rozhodol pre zmenu. Tento kraj jednoducho má reálnu šancu byť krajom, kde nebude vládnuť jedna strana a nezaradí sa medzi ostatné červené kraje, povedal. Už od pondelka začína podľa vlastných slov pracovať na tom, aby ľudia pochopili, že tieto voľby sú dôležité, a aby sa na nich zúčastnili. Urobím všetko preto, aby som ľudí mobilizoval. Samozrejme korektnou a slušnou cestou. Účasť voličov v prvom kole hodnotí ako veľmi nízku, čo ho mrzí.

Koalícia Smeru s KDH získala v regionálnom parlamente pohodlnú väčšinu

V zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja budú v tomto volebnom období dominovať poslanci koalície Smeru a KDH. Z celkového počtu 54 poslaneckých mandátov získala koalícia podľa výsledkov Štatistického úradu SR 32 poslaneckých kresiel. Druhou najsilnejšou stranou v Zastupiteľstve NSK bude SMK-MKP so 14 poslancami. Tri poslanecké mandáty získala koalícia Most-Híd, NOVA, OKS, SaS a SDKÚ. Jedného zástupcu bude mať SNS. Do poslaneckých lavíc zasadnú aj štyria nezávislí poslanci.

Strana maďarskej komunity jednoznačne bodovala vo volebných obvodoch Komárno, Štúrovo a Šaľa, v ktorých získala z celkovo 15 poslaneckých mandátov 13 kresiel. Zaujímavosťou je víťazstvo Smeru a KDH vo volebnom obvode Nové Zámky, kde koalícia získala všetkých osem poslaneckých kresiel. Smer a KDH sa presadili aj v samotnom krajskom meste Nitra, kde získali 11 z 13 posla­neckých kresiel.

Trnavský kraj: József Berényi predstihol o 55 hlasov Uhliarika a vyzve Mikuša

Súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš (Smer, SNS, KSS) získal 40,04 percenta hlasov pred druhým v poradí József Berényim (SMK). Ten dostal 18,33 percent hlasov. Tretí skončil Ivan Uhliarik, ktorý za Berényim zaostal o 55 hlasov.

V TTSK je spočítaných 100 percent okrskov, volebná účasť dosiahla iba 17,46 percenta. Vyplýva to výsledkov krajských volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

Most-Híd v druhom kole župných volieb podporí Berényiho

Strana Most-Híd hodnotí výsledky krajských volieb pozitívne. Predseda strany Béla Bugár vyzdvihol, že kým pred štyrmi rokmi po voľbách mali len dvoch krajských poslancov, v tomto roku to vyzerá na 15 zástupcov v regionálnych parlamentoch.

„Most-Híd rastie aj v regiónoch. Napríklad v okrese Dunajská Streda sme nasadili ľudí s neznámymi menami, ale ako sa ukazuje, sú dôveryhodní, keďže získali štyri až šesť tisíc hlasov,“ konštatoval Bugár s tým, že budovanie kádrov je na dobrej ceste. „S výsledkom Józsefa Nagya môžeme byť tiež spokojní. Pôsobí v politike len krátko, od roku 2010. Za necelé tri roky si vybudoval dobré zázemie,“ dodal.

Kandidát na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) József Nagy napriek tomu, že nepostúpil do druhého kola, nie je sklamaný. „Do druhého kola sa dostal predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi a ja pevne verím, že prijme túto príležitosť. Strana Most-Híd ho bude podporovať, ako sme to sľubovali, aby sa postavil proti Tiborovi Mikušovi a zrealizoval zmenu, ktorú TTSK potrebuje,“ zdôraznil Nagy.

Zároveň prisľúbil, že urobí všetko preto, aby sa aj ostatné pravicové strany postavili za Berényiho. „Budem považovať za zlyhanie, ak túto šancu nevyužije a uzavrie dohodu s terajším predsedom TTSK,“ uzavrel Nagy.

Mikuš verí vo svoje víťazstvo, kampaň označil za zákernú
Tibor Mikuš (nezávislý) nie je sklamaný skutočnosťou, že počtom hlasov, ktoré získal v prvom kole volieb, nedosiahol nadpolovičnú väčšinu tak, ako to bolo v predchádzajúcich krajských voľbách v roku 2009. Teraz o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude musieť bojovať v druhom kole s Józsefom Berényim (SMK-MKP, OKS). Po zverejnení neoficiálnych výsledkov uviedol, že je bojovník a bude bojovať do konca.

Predvolebnú kampaň označil Mikuš za mimoriadne neetickú a zákernú. V kampani pred druhým kolom sa chce spoliehať na to, že za neho hovorí jeho práca v prospech občanov kraja. „V nasledujúcich dvoch týždňoch budem robiť to, čo pred prvým kolom. Hovoriť s ľuďmi o tom, čo pre nich môže kraj a jeho predseda urobiť,“ povedal Mikuš. „Aj voliči maďarskej národnosti vedia kto som a čo som urobil,“ dodal s tým, že v druhom kole verí vo svoje víťazstvo.

V zastupiteľstve pravica stratila, získal Smer a Most-Híd

V trnavskom krajskom parlamente by mal mať v nasledujúcich štyroch rokoch najviac poslaneckých stoličiek Smer, a to 12 (v tomto volebnom období nemal ani jednu), SMK-MKP bude mať 11 (rovnaký počet), koalíciu KDH, SDKÚ bude zastupovať 7 poslancov (doteraz 11), Most-Híd 4 poslanci (doteraz ani jeden) a nezávislí sú 6 poslanci (doteraz ich bolo 18).

Žilinský kraj: Súčasný šéf Blanár povedie kraj ďalšie štyri roky

Vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ZSK) vyhral Juraj Blanár (Smer), ktorý získal 54,01 percenta odovzdaných hlasov. Na druhom mieste sa nachádza Miroslav Mikolášik (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS) s 28,35 percenta.

Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V ZSK je spočítaných už 100 percent okrskov. Volebná účasť podľa výsledkov dosaiahla 21,57 percenta.

Kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho... Foto: SITA, Milo Fabian
Blanár, vúc, voľby Kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (vpravo) sleduje priebeh vyhlasovania výsledkov 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov.

Blanár: Voliči ocenili prácu ŽSK napriek neférovej kampani

„V prvom rade mi dovoľte, aby som poďakoval všetkým voličom, ktorí mi prejavili opäť dôveru. Dokonca v prvom kole, čo ma naozaj veľmi teší. Je to ocenenie nielen mojej práce, ale aj práce všetkých mojich kolegov. Či už na úrade, ale aj všetkých organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Ukázalo sa, že voliči vedia oceniť doterajšiu prácu ŽSK,“ skonštatoval Blanár, ktorého voliči potvrdili vo funkcii predsedu ŽSK tretíkrát.

Najviac poslancov bude mať Smer

V zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja bude mať v novom volebnom období na základe výsledkov Štatistického úradu SR najväčšie zastúpenie strana Smer, ktorej poslanci obsadia 19 z 57 kresiel.

Koalíciu KDH, Most-Híd, SaS, SDKÚ bude zastupovať 16 poslancov, SNS traja poslanci, dvaja poslanci HZDS a 16 kresiel obsadia nezávislí. Jeden poslanec bude zastupovať koalíciu Nová väčšina Dohoda, Občianska konzervatívna strana.

Trenčiansky kraj: Jaroslav Baška vystrieda Pavla Sedláčka

Kandidát strany Smer na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška si so ziskom 53,5 percenta hlasov udržal vedúcu pozíciu. Na druhom mieste skončil Jozef Lohyňa (SDKÚ, KDH, SaS, Most-Híd, OKS, Nova) so ziskom 19,7 percenta hlasov.

Volebná účasť v TSK po spočítaní 100 percent okrskov dosiahla 17,37 percenta. Vyplýva to z výsledkov krajských volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.

Smer bude mať v regionálnom parlamente prevahu

V novom zastupiteľstve bude mať väčšinu strana Smer s novozvolených predsedom Jaroslavom Baškom a 25 poslancami. Pravicová koalícia KDH – SDKÚ – Most-Híd – SaS – OKS – Nová väčšina-Dohoda obsadí osem poslaneckých miest, nezávislí budú mať 11 kresiel a jeden poslanec bude za Zmenu zdola.

Banskobystrický kraj: Maňka svoj post v 1. kole neobhájil, v 2. sa stretne s Kotlebom

Lídrom volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je Vladimír Maňka (Smer, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených), ktorý získal 49,47 percenta odovzdaných hlasov. Nadpolovičnú väšinu nezískal. Na druhom mieste skončil Marián Kotleba (ĽSNS) s 21,30 percentami. O miesto župana tak budú súperiť v druhom kole.

Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V BBSK je spočítaných 100 percent okrskov. Volebná účasť podľa výsledkov dosiahla 24,59 percenta.

Pre Maňku je šokom, že Kotleba postúpil do 2. kola
Pre Vladimíra Maňku (Smer, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) je šokom, že na druhom mieste sa v 1. kole krajských volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) umiestnil Marian Kotleba (ĽSNS). Maňka a Kotleba sa o dva týždne stretnú v 2. kole volieb predsedu BBSK.

„Naozaj musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Vieme, že dnes je kríza, že je ťažká situácia, že je vysoká nezamestnanosť všade v Európe. Extrémizmus ide dopredu a musíme robiť všetko preto, aby sme tomu zabránili,“ zdôraznil Maňka. Najlepšia cesta je podľa neho bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou a už aj Európa ide touto cestou: „Všade tie indikátory hovoria, že bude lepšie, že už nezamestnanosť nebude viac stúpať.“

„Nechcem to teraz dávať do paralely, ale vieme dobre, že keď v minulosti vznikla jedna strana v Nemecku pred mnohými rokmi a založilo ju sedem ľudí, ten siedmy bol Adolf Hitler, všetci sa z toho smiali. A bola z toho taká vážna vec, že potom si to každý uvedomil a bolo už neskoro,“ upozornil Maňka. Podotkol, že až takú paralelu v tomto prípade nevidí. „To určite nie, ale musíme si na takéto veci dávať pozor.“

Okrem ekonomickej situácie je podľa Maňku problémom aj rómska otázka, lebo mnohí ľudia to vnímajú tak, že sa s ňou nič nerobí. „Aj keď, samozrejme, veci sa robia, Európska únia teraz dá omnoho viacej financií aj na túto otázku. Ale musíme sa nad tým zamyslieť a budeme sa musieť tejto rómskej otázke veľmi vážne venovať,“ upozornil.

S výsledkom by bol spokojný, keby nebol Kotleba na druhom mieste. „Samozrejme, že ideme ďalej, ideme bojovať, verím, že to všetko úspešne zvládneme. Ale nemyslel som, že budem mať súpera s toľkými percentami, ktorý sa bude volať pán Kotleba,“ dodal Maňka. Druhého kola sa podľa vlastných slov neobáva, ale ide do neho smutný.

Kaník: Zvíťazil Kotleba, výsledky odrážajú nepokojnosť ľudí s úrovňou života

Ľudovít Kaník, ktorý bol považovaný za jedného z kandidátov pre možné druhé kolo volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), nakoniec podľa predbežných výsledkov skončil až tretí. Aj keď jednoznačné sklamanie tesne pred spočítaním všetkých hlasov nedával najavo, v jeho štábe boli ľudia značne rozčarovaní.

Za jednoznačného víťaza volieb v kraji označil Kaník Mariána Kotlebu. Výsledky podľa neho odrážajú veľkú nespokojnosť ľudí s úrovňou života v kraji. „Ak výsledky budeme hodnotiť z akéhokoľvek pohľadu, ak sú ľudia nespokojní so svojím životom, vtedy volia na znak protestu. Napríklad aj extrémnu alternatívu,“ konštatoval.

„Víťazstvo“ Kotlebu označil ako výstrahu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí. „Toto je pre neho (Kotlebu) signál, aby sa to takto udialo na celom Slovensku,“ uviedol. „Myslím si, že dnešné rozhodnutie ľudí znamená pre pána Kotlebu otvorenie brán do parlamentu. Či sa nám to páči, alebo nie,“ zdôraznil. Výsledky volieb však akceptuje.

Ako ďalej uviedol, napriek tomu má veľmi dobrý pocit z celej predvolebnej kampane, kedy sa v mestách a obciach kraja stretával s množstvom pozitívne naladených ľudí. „Odnášam si z týchto volieb silný súzvuk s ľuďmi tohto kraja,“ pripomenul.

V zastupiteľstve budú dominovať primátori a starostovia

V poslaneckých kreslách regionálneho parlamentu bude sedieť 19 primátorov a starostov a jeden zástupca primátora," uviedol zapisovateľ volebnej komisie BBSK Tomáš Kulka.

Najviac mandátov (26) v poslaneckom zbore získala koalícia Smer a KDH. Ďalších 13 mandátov získali nezávislí kandidáti. Strana maďarskej komunity obsadí 5 kresiel. Dvoch poslancov bude mať SDKÚ, SaS a Nová väčšina a po jednom mandáte dostali Strana Zelených, Ľudová strana Naše Slovensko, SNS, a koalícia HZDS, Hnutie za demokraciu.

Košický kraj: Zvíťazil Trebuľa, do 2. kola ide s Bauerom

Vo voľbách predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) si prvé miesto udržal Zdenko Trebuľa (Smer, Most-Híd, SMK), ktorý získal 48,57 percenta odovzdaných hlasov. Na druhom mieste skončil Rudolf Bauer (KDS) s 24,53 percentami.

Vyplýva to z priebežných výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V KSK je spočítaných 100 percent okrskov. Volebná účasť v tomto kraji podľa výsledkov dosiahla 17,77 percenta.

Trebuľa neskrýval sklamanie nad výsledkom volieb v KSK

Aj napriek tomu, že vo voľbách na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) získal Zdenko Trebuľa takmer polovicu hlasov všetkých zúčastnených voličov, neskrýval sklamanie nad tým, že sa nevyhne druhému kolu volieb.

Pri intenzite práce, ktorú sme odviedli, a to teraz nehovorím len o predvolebnom období, ale za celé štyri roky, som čakal výsledok na prvé kolo, vyhlásil Trebuľa po spočítaní hlasov. Poznamenal, že táto situácia má svoje príčiny a volič vie, prečo sa tak rozhodol. Zostava ľudí, ktorí kandidovali na predsedu KSK bola bezkonfliktná. Na rozdiel od iných krajov tu žiadny konflikt nebol. Možno práve tento moment spôsobil to, že voličský záujem klesol, zhodnotil Trebuľa slabú volebnú účasť v kraji, ktorá sa pohybovala pod úrovňou 18 percent.

Pred druhým kolom chce analýzu príčin. Stále som sa snažil robiť všetko pre to, aby tento kraj išiel ďalej. Mnoho vecí sa nám podarilo. Vidím, že asi nie toto je dôležité, doplnil s tým, že určite nezloží zbrane. Uvidíme však, čo urobí s voličmi druhé kolo, či vôbec prídu voliť, poznamenal.

Ani v druhom kole v súboji s Rudolfom Bauerom neočakáva konfliktnú kampaň. Skôr ide o to, či si ľudia v kraji uvedomujú dôležitosť samosprávneho kraja, uzavrel Trebuľa.

Až šesť primátorov miest bude aj poslancami

Smer bude mať 26 poslancov v novom 57-člennom zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja po týchto voľbách. Je to rovnako ak v predchádzajúcom volebnom období. Do zastupiteľstva sa opäť dostalo až 11 nezávislých. Koalícia KDH, Most-Híd a SDKÚ má 15 poslancov. Strana maďarskej koalície (SMK) získala štyri poslanecké kreslá. V krajskom zastupiteľstve bude aj jediný zástupca Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Rudolf Bauer, ktorý v druhom kole volieb bude súťažiť o post predsedu so Zdenkom Trebuľom.

Prešovský kraj: Peter Chudík obhájil post, druhý bol Hudacký

V Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) zvíťazil Peter Chudík (Smer), ktorý získal 53,78 percenta odovzdaných hlasov. Na druhom mieste sa ocitol Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) s 30,27 percentami.

Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V kraji je spočítaných 100 percent okrskov. Volebná účasť v PSK podľa výsledkov dosiahla 22.13 percenta.

Chudík si zoberie dovolenku a po nej sa pustí do práce
„Splnilo sa to, čo som hovoril počas celej kampane, že pred štyrmi rokmi mi chýbalo 2,84 percenta a že urobíme všetko preto, aby to teraz bolo 50 percent plus jeden hlas. Chcem sa všetkým poďakovať. Zvlášť tým voličom, ktorí mi dali hlasy. Ukázalo sa, že vysvedčenie dostávam stále lepšie a lepšie,“ reagoval Peter Chudík.

Ako ďalej poznamenal, jeho prvým krokom bude dobre sa vyspať, druhým zobrať si dva dni dovolenky a tretím pustiť sa znova do práce.

Peter Chudík, ktorý patrí spolu s Milanom Belicom medzi služobne najstarších županov poďakoval všetkým, ktorí mu v predvolebnej kampani pomáhali. Zároveň ocenil férovosť predvolebnej kampane. „Budem naďalej pokračovať v tom, čo som robil doteraz. Nemám dôvod nič meniť,“ povedal bezprostredne po sčítaní všetkých hlasov staronový predseda Prešovského samosprávneho kra­ja.

Hudackého sklamala nízka účasť voličov

„Budem sa snažiť z pozície poslanca Národnej rady SR naďalej pomáhať prešovskému regiónu všemožne, ako sa bude dať. Tento región potrebuje pomoc, pretože nezamestnanosť, nízka priemerná mzda a odchod ľudí z tohto regiónu – to sa musí zastaviť. To si musí uvedomiť aj pán Chudík ako predseda Prešovského samosprávneho kraja. Nestačí sa držať iba kompetencií, ale je potrebné robiť pre tento región oveľa viac,“ poznamenal Hudacký.

Aj keď mali sobotňajšie voľby do VÚC pokojný priebeh, podozrenia z ovplyvňovania rómskych voličov sa predsa len vyskytli vo viacerých okresoch Prešovského kraja. Jeden z posledných podnetov, ktorý sa mal týkať obce Jarovnice, nahlásil poslanec NR SR Pavol Zajac (KDH). V tejto súvislosti bol v noci zo soboty na nedeľu vypovedať na polícii.

„Je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto podnety posúdili. Je pravdepodobné, že takéto – možné kupovanie hlasov asi celý ten výsledok volieb nenarušilo, v každom prípade to nie je niečo, s čím by sme sa mali zmieriť. Mali by sme robiť všetko preto, aby sme takýmto nekalým praktikám v ďalších voľbách zamedzili,“ povedal Hudacký.

Ako ďalej uviedol, z účasti vo voľbách je sklamaný. „Čakal som, že bude vyššia. Snažili sme sa poukázať na to, že za tých 12 rokov sa tu veľmi málo zmenilo. Dúfali sme, že to ľudí vyburcuje viac tak, aby prišli do volieb vo väčšom počte,“ poznamenal Hudacký.

V regionálnom parlamente získal Smer 36 kresiel

V krajskom parlamente bude mať 36 kresiel Smer, 19 mandátov získala pravicová koalícia SDKÚ, KDH, Most-Híd a po jednom kresle strana Úsvit a Nová väčšina – Dohoda. V parlamente PSK bude sedieť aj päť nezávislých kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky #župa #VÚC #župan #online #regionálne voľby 2013