Fico: Voľby vyhral Smer, o tom nemôže nikto pochybovať

Smer je víťazom regionálnych volieb. Na nedeľnej tlačovej konferencii takto zhodnotil výsledky sobotňajších volieb do vyšších územných celkov (VÚC) predseda strany a premiér Robert Fico.

10.11.2013 11:13 , aktualizované: 16:32
Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (178)

„Máme troch víťazov na predsedov samosprávnych krajov v prvom kole a ďalších štyroch víťazov, ktorí s vysokou pravdepodobnosťou vyhrajú druhé kolo,“ avizoval. Dodal, že podľa predbežných výsledkov by Smer mal mať väčšinu v zastupiteľstvách v šiestich samosprávnych krajoch a počet poslancov za Smer sa v týchto zastupiteľstvách zvýši o 25 miest. „Toto všetko sú čísla, ktoré hovoria, že nikto nemôže pochybovať o víťazstve Smeru v týchto voľbách,“ zdôraznil premiér.

Na otázku, či nie je sklamaný z výsledku Moniky Flašíkovej Beňovej v Bratislavskom kraji reagoval, že „Bratislava nie je Slovensko“. „Nedá sa vyhrať všetko stopercentne, v Bratislave sa proti nám postavilo desať politických strán,“ upozornil Fico. Dodal, že ešte bude druhé kolo volieb na predsedu BSK. „Maximálne využijeme nasledujúce dva týždne, aby sme zabojovali o Slovensko. Určite ma bude zaujímať, ako pán Frešo v župe získal pozemky, ako opravoval záchody a ďalšie veci,“ naznačil Fico. Podľa jeho slov nepôjde o žiadnu antikampaň, len o otázky.

Kaník by mal podľa Fica odísť z politického života

Fico sa vyjadril aj k výsledkom volieb v Banskobystrickom kraji, kde Vladimírovi Maňkovi zo Smeru uniklo víťazstvo v prvom kole o pol percenta. S Maňkom do druhého kola nepôjde kandidát opozície Ľudovít Kaník, ale Marián Kotleba.

„Ako je možné, že predstaviteľ štandardnej politickej strany prehral s nejakým extrémistom v Banskej Bystrici? Náš kandidát neprehral. Ja byť pánom Kaníkom, tak sa stratím z povrchu zemského. Odídem z politického života. Prepáčte, ale prehrať s Kotlebom, tak to je teda vážna vec. Toto je otázka. Nie, že či pán Maňka nevyhral alebo vyhral v prvom kole. Mal 49 a pol percenta a do druhého kola ide s človekom, ktorý podľa môjho názoru nemá žiadnu šancu na víťazstvo. Toto je otázka pre pána Freša a pre SDKÚ, ako je možné, že takýto veľký človek, ako je pán Kaník, takto dopadol," reagoval premiér.

„Problém spôsobila pravica tým, akého kandidáta vybrala,“ doplnil v relácii TV Markíza Na telo vyjadrenie k postupu Kotlebu do druhého kola volieb. Ľudovíta Kaníka, by podľa neho porazilo aj „vrece zemiakov“.

Podľa premiéra si ľudia pod menom Ľudovít Kaník predstavia „sociálneho netvora“ a pravica urobila chybu, keď ho v banskobystrickom kraji kandidovala. „Voľby v druhom kole suverénne vyhrá Vladimír Maňka,“ povedal v relácii O 5 minút dvanásť na margo očakávaného výsledku ľavicového kandidáta v druhom kole volieb. „Nerobme reklamu niečomu, čo na Slovensku nechceme,“ komentoval premiér mediálny záujem o Kotlebu.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár prirovnávanie Kaníka a „sociálnemu netvorovi“ odmietol. Dodal, že v banskobystrickom kraji pravica jednoducho nemala silnejšieho kandidáta. „Kaník robil kampaň dlho, sedem mesiacov, mohol to ‚prepáliť‘,“ odhadol Bugár. V trnavskom kraji sa do druhého kola prebojoval predseda SMK József Berényi. „Lepšie by to bolo, keby bol v trnavskom kraji postúpil do druhého kola József Nagy (Most-Híd),“ priznal Bugár. Napriek tomu je ochotný odporučiť svojim voličov, aby Berényiho volili.

Predseda KDH Ján Figeľ poznamenal, že jeho strana Ľudovíta Kaníka nepodporovala, ak by však SDKÚ predložila iného kandidáta, dohoda o spolupráci by bola priechodnejšia. „KDH podporovalo a podporuje Vladimíra Maňku. Odmietam obrazy, že Kaník je sociálny netvor, ale je pravda, že podporu KDH nezískal,“ povedal Figeľ.

Premiér prirovnal množstvo pravicových strán k svorke, ktorá vo voľbách útočí na Smer-SD. „Upozorňujem vás, že jeleň, ktorého táto svorka naháňa, je vo veľmi dobrej kondícii,“ odkázal pravicovým

Vzostup Mariána Kotlebu sa dal podľa politológa Jána Baránka očakávať. Ako povedal, postup do druhého kola už nikto nemohol tušiť. Úspechom v jeho prípade by bol aj výsledok 15 percent, no postúpil do druhého kola. „Keď chýba alternatíva, problémy sa neriešia, ako sa v bystrickom regióne neriešil rómsky problém, vtedy dostávajú priestor politici, ako je Marián Kotleba,“ poznamenal.

Kotleba však nie je podľa jeho slov len problémom pravice, ako to povedal premiér Robert Fico, ale je aj jeho, pretože ide o neriešenie rómskeho problému všetkých vlád od roku 1993 vrátane tej súčasnej. „Ako som už kedysi povedal, nikto sa tomuto problému nevenuje. Už pred pár rokmi som hovoril, že keď sa to nebude riešiť, problém bude gradovať a dostanú sa do vedenia politici, ako je Kotleba,“ povedal.

Premiér na margo súboja v Bratislave dodal, že stratégiu preberú v najbližších dňoch. Súčasného predsedu BSK Freša, ktorý prvé kolo presvedčivo vyhral, však podľa neho čakajú ešte ťažké chvíle. „Očakávam, že Frešo bude musieť v najbližších týždňoch odpovedať na ťažké otázky,“ naznačil.

Fico bude po druhom kole volieb iniciovať diskusiu politických strán o reforme systému vyšších územných celkov. V súvislosti s nízkou volebnou účasťou v prvom kole regionálnych volieb to povedal v relácii Na telo. Smer bude podľa neho presadzovať model 3+1, teda východoslovenský, stredoslovenský a západoslovenský región, plus Bratislava.

Spracovanie výsledkov volieb prebehlo bez problémov

Spracovanie výsledkov sobotňajších regionálnych volieb prebehlo hladko a bez problémov. Napomohol tomu aj nový volebný systém, ktorý Štatistický úrad (ŠÚ) SR nasadil. „Ukazuje sa, že nový volebný systém je funkčný a uľahčil a urýchlil spracovanie výsledkov,“ vyhlásila na nedeľnej tlačovej konferencii predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Dodala, že z 5932 okrskových volebných komisií dostal úrad 881 zápisníc v úplne bezchybnej elektronickej podobe. „Teda 14,85 % prišlo elektronickou formou úplne bezchybných,“ doplnila Benkovičová. Pripomenula, že definitívne oficiálne výsledky sú na na webstránke, na ktorej štatistický úrad zverejňoval priebežné neoficiálne výsledky.

Pokojný a hladký priebeh potvrdila aj zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Skonštatovala, že „sčítanie hlasov prebehlo v mimoriadne dobrom časovom limite“. Prvá overená zápisnica prišla na ministerstvo vnútra podľa jej slov o 4.25 ráno a posledná z Košického samosprávneho kraja o 9.10.

Figeľ je sklamaný, že KDH nenarušilo hegemóniu Smeru

„Spochybňuje sa význam a vážnosť regionálnej samosprávy. Slovensko potrebuje silné regióny,“ oponoval predseda KDH Ján Figeľ. Na margo neúspechu kandidátov KDH na posty predsedov vyšších územných celkov Figeľ poznamenal, že je sklamaný.

„Som sklamaný, že naši kandidáti nepostúpili do druhého kola,“ povedal s tým, že ambíciou KDH bolo narušiť hegemóniu Smeru. Na druhej strane, KDH podľa neho uspelo v boji o kreslá regionálnych poslancov. „Pred týždňom sme mali 48 regionálnych poslancov, teraz ich budeme mať 58,“ povedal.

Na margo neúspechu kandidáta KDH Jána Hudackého prešovskom kraji Figeľ uviedol, že je vždy ťažké súperiť s aktuálnym predsedom VÚC. „Som presvedčený, že Ján Hudacký bol dôstojným súperom. Tí, ktorí sú županmi, majú určitú výhodu. Nepovažujem to za prehru, ktorá by znamenala koniec. Ak by sme neponúkli kandidáta, lebo máme silného súpera, to by bola prehra,“ dodal.

Most-Híd zrejme podporí v Trnave kandidáta z SMK

Podobne hodnotí regionálne voľby aj šéf Mostu-Híd Béla Bugár. „Pred štyrmi rokmi sme mali dvoch poslancov, teraz máme sedemnástich,“ povedal. V trnavskom kraji, kde sa do druhého kola presadil kandidát SMK József Berényi, Most-Híd podporí lídra konkurenčnej strany.

Berényi víta avizovanú podporu pred druhým kolom od Most-Híd a je ochotný sa stretnúť s Bugárom. Na stretnutí však chce prediskutovať nielen podporu pred druhým kolom, ale aj iné veci. „Niekde sme sa pred regionálnymi voľbami nedohodli, lebo Most-Híd si myslel, že je silnejší. Napríklad v Galante. Tam sme my získali päť poslancov a oni dvoch, keby akceptovali náš návrh po štyroch kandidátov, výsledok mohol byť lepší,“ konštatoval.

SMK získala viac mandátov ako Most-Híd, ktorí založili bývalí členovia SMK. Most-Híd bude mať 17 poslancov. „Most-Híd je one man show Bélu Bugára. Voliči v parlamentných voľbách hlasujú za Bugára, ale v regiónoch nemajú také osobnosti, ktoré by oslovili,“ vyhlásil Berényi. Naopak podľa neho členovia a sympatizanti SMK majú silnú väzbu k strane. „Je to presvedčenie, že SMK potrebujú a ľudia zo strany neodchádzajú,“ uviedol s tým, že ho voliči poslali do druhého kola. „Ak ma chceli mať v druhom kole, tak aj v ňom zabojujem,“ vyhlásil.

Na margo výsledkov bratislavskom kraji Béla Bugár poznamenal, že keby nekandidoval Daniel Krajcer (NOVA-DOHODA), mohol kandidát pravice Pavol Frešo vyhrať už v prvom kole. V banskobystrickom kraji Most-Híd podporí kandidáta ľavice Vladimíra Maňku, keďže s ním do druhého kola postúpil radikál Marián Kotleba.

Blanár nechce nič meniť, pokračuje v doterajšej práci

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár, ktorého vo voľbách voliči potvrdili tretíkrát vo funkcii, neočakáva žiadne zásadné zmeny. Samosprávny kraj môže podľa neho na základe volebného výsledku pokračovať v doterajšej práci a rozvíjať pripravené projekty.

Juraj Blanár. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
v04-za-JUraj Blanar Juraj Blanár.

„V ďalšom programovacom období chceme intenzívne pokračovať v čerpaní európskych fondov, ktoré nám významne pomohli zhodnotiť majetok ŽSK. Aby sme naše budovy, či už v sociálnej oblasti, v školstve, ale aj naše cesty zveľadili. Myslím si, že všetky veci, ktoré boli naštartované, boli výsledkom volieb potvrdené,“ skonštatoval Blanár.

Doplnil, že ŽSK chce pokračovať napríklad v snahe dostať nemocnice do pozitívnych čísel. „To sa nám už podarilo počas dvoch rokov. Ale samozrejme, je pred nami ešte veľa práce. Pretože si musíme vyjasniť financovanie do budúcnosti. Musíme sa veľmi vážne pobaviť o dani z motorových vozidiel, ktorá je dnes diskriminačná a nie je vyvážená. Tam musíme urobiť zmeny. Musíme sa rovnako baviť o zmene financovania v strednom školstve, ktoré takisto dnes nie je úplne v poriadku a je ho potrebné zmeniť. Takže je tu množstvo výziev, ktoré nás čakajú,“ povedal staronový predseda ŽSK.

V piatich krajoch pokračuje kampaň na voľby predsedov

Volebná kampaň v piatich samosprávnych krajoch pokračuje od nedeľného vyhlásenia oficiálnych výsledkov Ústrednou volebnou komisiou. Do druhého kola, ktoré bude v sobotu 23. novembra, postupujú v každom z krajov dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole volieb.

Ak niektorý z kandidátov, ktorý postúpil do druhého kola volieb, prestane byť voliteľný za predsedu alebo ak sa práva kandidovať vzdá, postupuje do druhého kola volieb kandidátov ten, kto v prvom kole získal v ďalšom poradí najväčší počet hlasov, teda tretí najúspešnejší kandidát. V druhom kole volieb bude za predsedu zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov.

Ak pre druhé kolo volieb predsedu nie sú dvaja kandidáti, alebo obaja kandidáti získajú v druhom kole rovnaký počet hlasov, vyhlásia sa nové voľby. Aj pre druhé kolo volieb platí moratórium, ktoré sa začne 48 hodín pred začiatkom volieb a trvá aj počas volieb až do ich skončenia.

Kaliňák: Ľudia sa so samosprávnymi krajmi zrejme ešte nezžili

Nízka volebná účasť v regionálnych voľbách môže byť podnetom na zamyslenie, čo ďalej so samosprávnymi krajmi. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), ktorý zavítal do centrály strany v Bratislave, aby spolu s Monikou Flašíkovou Beňovou počkal na volebné výsledky dnešných volieb.

Minister neočakáva, že účasť v regionálnych voľbách prekoná „negatívny rekord“ nízkej účasti, ktorú zaznamenali voľby do Európskeho parlamentu. Zároveň však priznal, že nízka volebná účasť poukazuje na to, že ľudia sa zrejme so samosprávnymi krajmi „ešte nezžili“.

„Možno to bude myšlienka na zamyslenie sa ako riešiť samosprávne kraje, aký by mal byť ich počet prípadne ďalšie kompetencie,“ uviedol Kaliňák. Vyslovil tiež dva možné dôvody nízkej účasti. „Buď to môže znamenať, že ľudia majú pocit, že svojou účasťou veľmi neovplyvnia chod vecí v kraji, alebo, že to doteraz ide spôsobom, do ktorého netreba zasahovať.“

Zároveň zdôraznil, že aj nízka volebná účasť je prejavom demokracie. „Určite by som nebol za to, aby sa volebná účasť umelo zvyšovala zákonom o povinnosti voliť, ako je tomu v niektorých krajinách západnej Európy,“ dodal Kaliňák.

Smer môže v druhom kole stratiť Nitru, prípadne aj Košice

Víťazom prvého kola volieb je podľa výsledkov Smer-SD, jeho dominancia je však nižšia ako v roku 2009. „V Nitre aj Košiciach bude druhé kolo volieb a viacerí kandidáti, ktorí nepostúpili, sú skôr pravicovo orientovaní. To vytvára priestor pre Rudolfa Bauera (KDS) v Košiciach a Tomáša Galbavého (SDKÚ, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) v Nitre,“ povedal politológ Juraj Marušiak.

V Bratislave, kde sa v druhom kole volieb stretne Pavol Frešo (SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK-MKP, OKS, SZ) s Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer), očakáva víťazstvo pravicového kandidáta. „Frešo získal viac hlasov, ako v predchádzajúcich voľbách,“ upozornil Marušiak. Pre stranu NOVA-DOHODA však môže byť podľa neho satisfakciou solídny výsledok Daniela Krajcera, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov dosiahol podporu 13,6 percenta voličov. „Zajtra zasadne výkonný výbor a zaujmeme stanovisko,“ odpovedal Krajcer na otázku, aké odporúčanie dá svojim voličom v druhom kole volieb.

Prekvapením je podľa Marušiaka postup Mariána Kotlebu do druhého kola v Banskobystrickom kraji. „Som zvedavý, čo odporučí svojim voličom pravicový kandidát Ľudovít Kaník (SDKÚ), ktorý do druhého kola nepostúpil. Bez ohľadu na to, je favoritom Vladimír Maňka (Smer),“ povedal Marušiak.

V týchto regionálnych voľbách podľa neho neuspelo KDH, ktorého kandidáti na predsedov v Trnave, Prešove a Žiline nedokázali súperiť s nominantami Smeru. „Volebná účasť bola podľa očakávania nízka, k urnám prišiel len každý piaty volič,“ uviedol politológ Michal Horský. Víťazom prvého kola volieb je podľa neho Smer, aj keď v druhom kole môže byť súboj v Nitre a Košiciach tesný. „Tým sa potvrdzuje opodstatnenosť druhého kola volieb,“ poznamenal na margo úvah, že by regionálne voľby mohli byť jednokolové. Druhé kolo totiž umožňuje spájanie hlasov voličov, ktorí v prvom kole nehlasovali jednotne.

Najväčšiu šancu na post predsedu VÚC má podľa neho pravica v Bratislave. „Tu prebehol skutočný volebný zápas,“ povedal na margo súperenia Pavla Freša, Moniky Flašíkovej Beňovej a Daniela Krajcera. „Ale ukázalo sa, že NOVA-DOHODA rozbíja pravicu. Ak by Krajcer nekandidoval, Frešo mohol vyhrať už v prvom kole,“ povedal Horský.

„Pre Moniku Flašíkovú Beňovú je to neúspech, kampaň mala rozbehnutú dobre,“ povedal pre TASR politológ Miroslav Kusý. V druhom kole očakáva víťazstvo Pavla Freša. „Krajcer svoje hlasy Flašíkovej Beňovej dať nemôže, voliči by ho neposlúchli,“ poznamenal. Na celoslovenskej úrovni však podľa neho voľby ukázali výraznú prevahu Smeru. Dôkazom je presvedčivé víťazstvo Jaroslava Bašku už v prvom kole volieb v Trenčianskom kraji, Juraja Blanára v Žiline a Petra Chudíka v Prešove. „Znepokojujúci je postup Mariána Kotlebu do druhého kola volieb v Banskobystrickom kraji. Signalizuje, že vláda nie je schopná riešiť niektoré problémy ľudí v tomto kraji, z čoho potom ťažia radikálni politici,“ dodal.

Sulík: Je najvyšší čas zamyslieť sa nad opodstatnením VÚC

Ľudia podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nemajú záujem o voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Dokazuje to aj nízka účasť na sobotňajšom hlasovaní. „Je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, či majú VÚC opodstatnenie. Pokojne by som si vedel predstaviť, že sa zrušia a kompetencie sa rozdelia medzi štát a obce,“ uviedol.

Na otázku, či by súhlasili s modelom 3+1, teda východoslovenským, stredoslovenským a západoslovenským regiónom plus Bratislavou, reagoval, že je potrebné začať viesť poctivú diskusiu o tom, či sú samosprávne kraje naozaj potrebné. „Predtým, ako budeme ďalších 12 rokov experimentovať, a potom opäť zistíme, že ľudia tieto voľby ignorujú, tak to rovno poďme spraviť poriadne – to znamená, rozdeľme kompetencie a zrušme VÚC,“ podčiarkol. Za otázne považuje aj to, či je na Slovensku potrebných pätoro volieb, keďže SR je pomerne malá krajina a ľudia sú z nich unavení.

Najväčším prekvapením volieb je pre Sulíka postup Mariána Kotlebu (Ľudová strana Naše Slovensko) do druhého kola v Banskobystrickom kraji. Poznamenal, že v tomto prípade si musí spytovať svedomie najmä KDH. „Keby nerobili pre nich príznačné opičky a boli by naozaj pravicovou a opozičnou stranou, tak by jednoducho podporili Ľudovíta Kaníka a dnes by bol v druhom kole on,“ zdôraznil.

Sulík podotkol, že v tejto súvislosti opäť vzniká otázka, či je KDH opozičnou stranou. „Podľa týchto volieb si dovoľujem tvrdiť, že KDH nie je opozičná strana voči Smeru-SD, ale potom sa treba tak zariadiť. Potom sa tu nemá hrať na nejakú Ľudovú platformu a opozíciu, lebo to nikam nevedie,“ upozornil.

Poukázal aj na výsledky v Trnavskom samosprávnom kraji, kde sa Ľudová platforma nedokázala dohodnúť na jednom kandidátovi. Most-Híd postavil Józsefa Nagya a SDKÚ a KDH zase Ivana Uhliarika. O predsednícky post tam v druhom kole zabojuje nezávislý Tibor Mikuš a József Berényi (SMK, OKS). „Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí,“ dodal.

SaS je podľa neho s celkovým výsledkom, ktorý strana dosiahla, spokojná. „V Bratislave sme postavili osem kandidátov, sedem z nich bolo úspešných. Plus máme ešte úspešného kandidáta v Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji,“ vymenoval. Liberáli mali doteraz vo VÚC jeden mandát, po sobote ich tak majú deväť.

Polícia začala trestné stíhanie pre údajné kupovanie hlasov na východe

Polícia vyšetruje údajné kupovanie hlasov na východe Slovenska v súvislosti s regionálnymi voľbami. V dvoch prípadoch začala trestné stíhanie. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

„Trestné stíhanie vo veci bolo začaté v dvoch prípadoch v zmysle paragrafu o tzv. volebnej korupcii. Vyplývali z podozrenia možného kupovania hlasov a vyšetrovateľ po zhromaždení podkladov vyhodnotil situáciu tak, že začal trestné stíhanie vo veci,“ uviedol Ábel. Či mali kupované hlasy pomôcť víťazným kandidátom, policajný viceprezident nechcel prezradiť. Viac informácií polícia podľa neho poskytne v najbližších dňoch. Prípadom sa zaoberajú špecialisti na oddelení boja s korupciou.

Polícia počas volieb zaznamenala 23 podaní rôzneho charakteru. „Boli zaznamenané štyri priestupky, ostatné boli po preverení vyhodnotené ako neopodstatnené,“ spresnil policajný viceprezident. Priebeh volieb hodnotí pozitívne, z pohľadu polície nedošlo k žiadnemu rušivému momentu.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Robert Fico #pravica #Smer #župa #Figeľ #Béla Bugár