Za Maňku bude bojovať aj pravica

Doterajší banskobystrický župan Vladimír Maňka sa v druhom kole volieb bude okrem svojej strany Smer a podpory KDH opierať aj o ďalšie štandardné pravicové strany.

11.11.2013 10:00
Vladimír Maňka Foto:
Vladimír Maňka.
debata (128)

Tie v reakcii na postup extrémistu Mariána Kotlebu do druhého kola volieb potvrdili podporu pre Maňku.

Kotlebov výsledok, ktorý vyradil Ľudovíta Kaníka (SDKÚ) z druhého kola, označili odborníci za varovný signál pre celé politické spektrum. Podľa politológa Tomáša Koziaka možno úspech pravicového extrémistu sčasti pripísať chybe štandardnej pravice, ktorá za svojho kandidáta nominovala exministra práce Kaníka. „Politik s nálepkou necitlivého antisociálneho reformátora nebol šťastnou voľbou,“ mieni Koziak. Kotlebu však nepovažuje za výhradný problém pravice.

„Prvoradou a omnoho závažnejšou príčinou jeho politického vzostupu je dlhodobé neriešenie vyhrocujúcich sa sociálnych anomálií v krajine, na ktorom sa podieľali všetky doterajšie vládne zoskupenia,“ tvrdí. Dodáva, že toto je „alarmujúci výkričník“ pre všetky štandardné politické strany. „Ak sa všetci rýchlo nespamätajú, otvoria Kotlebovi cestu do vyšších politických pozícií,“ uvažuje.

Koziak odporúča Kaníkovi „ideologicky absurdný“ krok, vyzvať svojich voličov, aby v druhom kole podporil ľavičiara Maňku. Kaník taký postup pripúšťa. „Budem o tom ešte premýšľať, no nevylučujem podporu pánovi Maňkovi,“ povedal poslanec SDKÚ Pravde. Sám však výsledok volieb odôvodňuje skôr zlou ekonomicko-sociálnou situáciou v krajine, ale najmä „zradou KDH“, ktorá do volieb v regióne nešla s pravicou, ale so Smerom. Maňku podporí aj Bugárov Most – Híd.

Kotlebovo druhé miesto zaskočilo aj Maňku. „Počítal som so všetkým, ale s týmto nie,“ priznal Pravde. Neprekvapil ho však nízky zisk Kaníka, ktorého odborníci pred voľbami označovali za jeho najväčšieho súpera. „Neočakával som, že bude mať oveľa viac percent, ako získal. Ešte som sa nestretol s tým, aby niekto v kampani použil toľko klamstiev a osočovania, ako teraz on,“ dodal Maňka.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ľudovít Kaník #KDH #Smer #Maňka