Kandidáti na županov aj strany vyzývajú voliť

Posledný deň kampane sa viacerí kandidáti na županov chystajú využiť na mobilizáciu voličov. Vydajú sa do centier miest, aby s ľuďmi hovorili o dôležitosti volieb. Niektorí však už kampaň skončili v utorok a neplánujú žiadne akcie.

20.11.2013 13:00
regionálne voľby, VÚC Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Kampaň sa oficiálne skončí zajtra ráno o siedmej hodine. V sobotu voliči rozhodnú o obsadení kresiel županov v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Politické strany a niektorí neúspešní kandidáti podporili pred druhým kolom svojich súperov.

Špecifická situácia nastala v Banskobystrickom kraji, kde kandidát Smeru a doterajší župan Vladimír Maňka postúpil do druhého kola spoločne s Marianom Kotlebom. Ten sa netají extrémistickými názormi voči Rómom. Už pred prvým kolom volieb mal Maňka podporu KDH i SMK. Pred druhým kolom sa pridal Most-Híd a KDH svoju podporu opätovne potvrdilo. Krajská organizácia SDKÚ sa však rozhodla nepodporiť žiadneho kandidáta.

SDKÚ sa zmienila o politike Smeru, že vedie k hospodárskemu a sociálnemu úpadku. Maňka zareagoval, že aj vo Francúzsku v prezidentských voľbách ľavica okamžite podporila svojho najväčšieho rivala Chiraca, keď bol jeho súperom radikál Le Pen. „Nie všetci voliči a sympatizanti SDKÚ majú taký názor ako ich predstavitelia. Verím, že prídu voliť,“ poznamenal Maňka.

Regionálne voľby v Banskej Bystrici podľa politológa Michala Horského naznačujú, že deštrukcia Ľudovej platformy vstupuje do posledného štádia. Ak ešte pred pár dňami boli vážne pochybnosti, či znovu potvrdia podporu kandidatúre Maňku aj vzhľadom na hroziaci extrémizmus v regióne, SDKÚ sa nepripojila k spoločnej iniciatíve KDH a Mostu-Híd. „Zrejme chcú svojim voličom ukázať, že niet rozdielu medzi členom socialistickej aliancie stranou Smer a extrémistickou stranou Mariana Kotlebu. Či tento postoj naozaj zodpovedá politickému presvedčeniu voličov SDKÚ, ukážu sobotňajšie voľby. Môže to byť však Pyrrhovo rozhodnutie vedenia krajskej organizácie SDKÚ,“ zhodnotil politológ.

V Bratislavskom kraji tretí najúspešnejší Daniel Krajcer z Novy vyjadril podporu Pavlovi Frešovi z SDKÚ. Sociológ Martin Slosiarik si však myslí, že nepôjde o výraznú podporu zo strany voličov. „Predpokladám, že tí, ktorí volili Daniela Krajcera, zároveň zámerne volili aj proti Frešovi. Nemal by to byť mohutný presun hlasov,“ poznamenal sociológ. Pred druhým kolom premiér Robert Fico už nemal žiadnu spoločnú akciu s kandidátkou Smeru Monikou Flašíkovou-Beňovou. „Ako keby vypustila druhé kolo,“ usúdil Slosiarik.

V Trnavskom kraji mali kandidáti Jozsef Berényi z SMK, József Nagy z Mostu-Híd a Ivan Uhliarik z KDH v prvom kole spolu viac hlasov ako víťazný Tibor Mikuš, podporovaný Smerom. Hoci Most-Híd podporil Berényiho, automaticky s hlasmi Nagya počítať nemôže. KDH navyše Berényimu podporu ani nevyjadrilo. Odporučilo svojim voličom, aby sa rozhodovali podľa vlastného uváženia. Berényi si chýbajúcu podporu od KDH vysvetlil tým, že mal odlišný názor ako Uhliarik, ktorý varoval pred privatizáciou nemocníc v Galante a v Dunajskej Strede. Sociológ nevedel odhadnúť, do akej miery sa podarilo Berényimu mobilizovať voličov maďarskej národnosti a vysvetliť im veľkú príležitosť mať vlastného župana. Mikuša bol v utorok v Trnave osobne podporiť premiér Robert Fico. Vyzval ľudí na účasť na voľbách a aby sa Slováci spojili, ak sa spájajú aj maďarské strany.

V Nitrianskom kraji zaostal v prvom kole kandidát pravice Tomáš Galbavý za Milanom Belicom o necelých 10 percent. Podľa Slosiarika Galbavý môže mať problém s mobilizáciou voličov a chýbať mu môže aj podpora kresťanských demokratov. Tí oficiálne nevyjadrili podporu žiadnemu kandidátovi.

V Košickom kraji sa pravica zjednotila na podpore Rudolfa Bauera. Výnimkou sú len maďarské strany Most-Híd a SMK, ktoré stoja za Zdenkom Trebuľom zo Smeru. Ten vyhral prvé kolo, k zvoleniu mu chýbali necelé dve percentá hlasov. V prvom kole prišlo voliť len niečo vyše 20 percent ľudí. Viac sa ich nečaká ani cez víkend. „Mám pocit, že sa len potvrdia prvé kolá a nedôjde k výraznej mobilizácii ľudí,“ domnieva sa sociológ Slosiarik.

Bratislavský župan Pavol Frešo z SDKÚ bude pokračovať v klasickej kampani aj v stredu. Dôraz chce klásť na priamy kontakt s ľuďmi v uliciach. Aktivisti budú ešte rozdávať do schránok osobný list s výzvou zúčastniť sa na voľbách. Freša podporia na tlačovej besede lídri pravicových strán. Jeho súperka Monika Flašíková-Beňová zo Smeru bude v stredu v Európskom parlamente v Štrasburgu. V pléne sa má hlasovať o tom, aby Slovensko mohlo vo finančnom období 2007 až 2013 ešte o rok dlhšie čerpať eurofondy. V Štrasburgu bude aj Vladimír Maňka.

V Trnavskom kraji Mikušov súper József Berényi má plánovaný záverečný míting vo Veľkom Mederi. V Nitrianskom kraji Milan Belica nemá žiadny míting. Jeho protikandidát Tomáš Galbavý sa chystal do centra Nitry hovoriť s voličmi.

V Košickom kraji Zdenko Trebuľa nemal plánované žiadne podujatie, ktoré by súviselo s volebnou kampaňou. Naopak, Rudolf Bauer chce využiť posledný deň na kontakt s voličmi v košických uliciach. Nádeja sa, že voliť príde viac ľudí ako zvyčajne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voliči #voľby do VÚC