Volebný súboj v Bratislavskom kraji je takmer rozhodnutý

Pred druhým kolom župných volieb sa zdá byť vysokým favoritom kandidát pravicovej koalície SDKÚ, SZ, OKS, SMK, SaS, Most- Híd a KDH, doterajší župan Pavol Frešo.

20.11.2013 14:00
bratislava, most, apollo, Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Nad 50-percentnú hranicu, ktorá by mu automaticky zaručila zotrvanie v kresle, sa v prvom kole nedostal len veľmi tesne. Ani jeho protikandidátka Monika Flašíková-Beňová však neskladá zbrane. Frešo si verí. Zdôrazňuje, že podľa doterajších výsledkov je zrejmé, že Bratislavský kraj si žiada stredopravého župana a stredopravú koalíciu. V už zvolenom budúcom župnom zastupiteľstve sa totiž našlo iba jediné miesto pre zástupcu Smeru.

Líder SDKÚ dostal od voličov v prvom kole 57 777 platných hlasov, kým jeho súperka Flašíková-Beňová 28 781, teda len zhruba polovicu. Volebný neúspech sčasti pripísala antikampani, ktorú mal voči nej viesť líder pravice. Frešo zase poukazuje na jej vyjadrenia či blogy, zamerané proti jeho osobe.

Obaja kandidáti sa v druhom kole rozhodli nemeniť volebnú stratégiu. „Som presvedčená, že naša stratégia bola správna, konštruktívna, neútočná a o programe,“ uviedla Flašíková-Beňová. „Keď máme spoločný program, tak sme úspešní,“ hovorí Frešo o svojej koalícii.

Nemožno jednoznačne povedať, ku komu sa priklonia voliči ďalších kandidujúcich v poradí, najmä tretieho Daniela Krajcera, reprezentujúceho Lipšicovu Novu. Predpoklady však viac šancí dávajú Frešovi. Výsledky by však mohla ovplyvniť napríklad aj mobilizácia voličov ľavej časti politického spektra, ktorá už v Bratislave presadila ľavicového primátora.

Voličská účasť dosiahla v Bratislavskom kraji v prvom kole 21,65 percenta a v osmičke krajov bola tretia najvyššia.

Desať otázok Pravdy pre postupujúcich kandidátov

  1. Ak budete zvolený/á za župana/županku, vzdáte sa ďalšej verejnej funkcie alebo aspoň jedného z príjmov?
  2. Ako v rámci kompetencií zabojujete za nultý okruh, rýchlostnú cestu R7, za riešenie ďalších dopravných problémov?
  3. Akým spôsobom a dokedy zlepšíte integrovaný systém dopravy v regióne?
  4. Budete v súvislosti s novým prerozdeľovaním cestnej dane bojovať aj za zmenu prerozdeľovania podielových daní?
  5. Ako chcete zvýšiť kredit kraja, teda zviditeľniť ho u jeho obyvateľov aj návštevníkov?
  6. Aké plány máte s pozemkami župy v Petržalke, ktoré bývalý župan Vladimír Bajan kúpil na výstavbu hokejovej haly?
  7. Ako budete postupovať vo veci trasovania ropovodu z rakúskeho ÖMV Schwechat do Slovnaftu?
  8. Ako si poradíte s potrebnou redukciou gymnázií fungujúcich na území kraja?
  9. Čo vám najviac prekáža na vašom protikandidátovi?
  10. Čo by ste, naopak, z programu vášho volebného súpera realizovali?

Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, poslanec Národnej rady SR a predseda SDKÚ

Pavol Frešo Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pavol Frešo Pavol Frešo
  1. Bolo by chybou vzdať sa mandátu, keďže vďaka nemu sa môžem podieľať na tvorbe zákonov a presadiť do legislatívy návrhy a podnety, ktoré získavam pri výkone funkcie župana, teda v priamom kontakte s ľuďmi. Podporujem však iniciatívu jeden plat z verejnej funkcie. Druhý plat totiž dávam na tím a na podporu verejnoprospešných aktivít.
  2. Tak ako doteraz spoluprácou s občanmi v regióne. Rozšírili sme spoločne Ulicu svornosti, pribudol taktový vlak, to všetko zlepšuje dopravu v smere Bratislava – Komárno. Ako jednému z prvých krajov sa nám podarilo prijať nový územný plán a v ňom sme vytvorili podmienky na to, aby sa obidve stavby mohli realizovať. Čo sa týka D4, tam pribudol pripájač na Stupavu a verím, že teraz pribudnú ďalšie etapy.
  3. Spustili sme prvú etapu, začali sme čerpať eurofondy a po ôsmich rokoch sme ju rozhýbali. Teraz v najbližších týždňoch pribudne integrácia Senca a Pezinka do systému.
  4. Samozrejme, my sme prišli s touto iniciatívou. Dúfam, že ani pán primátor za Smer nebude mať s tým problém, pretože sa to týka najmä nášho hlavného mesta.
  5. V hodnotení Otvorená samospráva sme tento rok skončili druhí, o rok chceme byť prví. Rátame s väčšou účasťou verejnosti na rozhodovaní župy, účasťou na komisiách a pod. Bratislavský kraj ako prvý zriadil Krajskú organizáciu cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, vďaka nej počet v kraji ubytovaných turistov vzrástol o 20 percent. Cestovný ruch ako jediná hospodárska oblasť v našej kompetencii dokáže produkovať zisk priamo pre župu. Tie peniaze môžeme investovať do ciest, sociálnych služieb, zdravotníctva.
  6. Pripravujeme veľkú súťaž na výstavbu športového areálu s rôznymi športoviskami.
  7. Sme proti. Najproblémovejšie trasy sme vylúčili z územného plánu. Očakávame diskusiu štátu s verejnosťou. Trasy odmietlo aj mesto a niektoré mestské časti.
  8. Bojujeme za ich zachovanie a za nastavenie objektívnych kritérií. Ak konečne prekonáme prístup, že pár úradníkov na ministerstve školstva sa bude hrať s nejakými kvótami, sme na dobrej ceste. Navrhli sme centrálne testovanie piatakov, aby sa nastavila hranica, kto sa môže uchádzať o štúdium na takýchto gymnáziách. Nie na základe úradníckych kvót, ale reálnych výsledkov a talentu.
  9. To nechám na posúdenie voličom. Z Bruselu sa život v našom kraji môže javiť inak, ako v skutočnosti je.
  10. To je naozaj ťažká otázka. Program kandidátky bol postavený viac-menej na tom, čo všetko je zlé v našom kraji – a to mali nahradiť nereálne vízie o central parku. Jednu Danube Arenu sme tu už mali.
zväčšiť Súčasné zloženie krajského parlamentu v...
parlament, bratislava, vuc, Súčasné zloženie krajského parlamentu v Bratislave - infografika.

Monika Flašíková-Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu, župná poslankyňa, podpredsedníč­ka Smeru

Monika Flašíková-Beňová
Monika Flašíková-Beňová Monika Flašíková-Beňová
  1. Mandát v Európskom parlamente sa mi končí o pár mesiacov, v máji 2014. Predpokladám, že dovtedy sa nám podarí vyrokovať viac európskych peňazí pre Bratislavský kraj. Už 14 rokov prerozdeľujem financie na sociálne projekty prostredníctvom Nadácie Solidarita a budem v tom pokračovať aj naďalej.
  2. Spolu s vládou môžeme do výstavby investovať viac ako miliardu eur – najviac za posledných 10 rokov. Ak máme naštartovať projekty v Bratislavskom kraji, potrebujeme s vládou a magistrátom spolupracovať, nie s nimi zvádzať politický boj.
  3. Integrovanú dopravu najprv potrebujeme dobudovať. Pretože po viackrát odloženom spustení stále funguje len v smere na Malacky. V prvom rade potrebujeme dobudovať integrovanú dopravu v okresoch Senec a Pezinok. Následne v spolupráci s magistrátom musíme začať budovať záchytné parkoviská.
  4. Župa potrebuje začať čerpať európske peniaze – bez nich nikdy nerozbehneme investície v kraji. Preto už dnes intenzívne v spolupráci s vládou a magistrátom robím na tom, aby sme v rokoch 2014 až 2020 mohli začať využívať európske peniaze aj v prospech obyvateľov Bratislavského kra­ja.
  5. Investíciami, projektmi a zlepšením služieb. Až keď ľudia budú mať pocit, že vďaka župe sa im zvyšuje kvalita života, tak stúpne v očiach jeho obyvateľov.
  6. Tieto pozemky štyri roky ležia ladom, keďže súčasné vedenie župy s nimi nič nerobilo. Je najvyšší čas začať hľadať partnera, ktorý prinesie do kraja a mesta ďalšiu investíciu.
  7. Bratislava a Slovensko nepotrebujú ropovod, preto som medzi prvými podporila petíciu proti nemu. Po rozhodnutí zastupiteľstva je ropovod len umelo vyvolávaná téma, ktorou niekto strašil ľudí pred voľbami. Pôvodné plány Rakúšanov nie sú realizovateľné. A kým budem župankou, ani nebudú.
  8. Naše školy musia v prvom rade produkovať absolventov, ktorí sa bez ťažkostí uplatnia na trhu práce. Preto chceme v spolupráci so zamestnávateľmi a odborármi začať vysvetľovať rodičom, že aj odborné školy vedia kvalitne pripraviť deti na úspešný pracovný život. Rodičov musíme presvedčiť pozitívnymi príkladmi.
  9. Kandidátov majú hodnotiť voliči, ja som sa vždy vyjadrovala len ku konkrétnym krokom či k nečinnosti. No určite by predvolebná kampaň bola vecnejšia a zaujímavejšia, keby župan Frešo spravil odpočet svojho volebného programu spred štyroch rokov.
  10. V našom kraji treba realizovať veľa projektov, ktoré už štyri roky zostávajú len na papieri. Rada podporím všetky zmysluplné projekty. Teší ma však, že môj protikandidát si do svojho súčasného programu prevzal väčšinu mojich návrhov (ako napríklad zrušenie poplatkov v nemocnici v Malackách).

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #VÚC #MOnika Flašíková-Beňová #Pavol Frešo #voľby do VÚC