Frešo: Keby som bol v Banskej Bystrici, volil by som Maňku

Predseda SDKÚ Pavol Frešo by v Banskobystrickom kraji volil za predsedu kraja Vladimíra Maňku (Smer).

20.11.2013 13:15 , aktualizované: 15:54
Pavol Frešo Foto: ,
Pavol Frešo
debata (28)

„Pár minút potom, ako bol známy výsledok, nebol pre mňa problém povedať, postavíme sa proti extrémizmu a keby som bol v Banskej Bystrici, podporujem pána Maňku. Ešte v tú nedeľu som povedal, že podporujem pána Maňku, lebo som si istý, že extrémizmu sa treba postaviť, keď tam chceme mať demokraciu. Toto je aj môj postoj teraz,“ vyhlásil na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

Predsedníctvo regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Banskej Bystrici rozhodlo v pondelok (18. 11.), že strana nepodporí v druhom kole volieb predsedu BBSK ani Maňku, ktorý kandiduje za Smer, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK a KDH, ani jeho protikandidáta Mariana Kotlebu (ĽS-NS).

„SDKÚ nemôže v druhom kole volieb predsedu BBSK podporiť kandidáta zastupujúceho extrémizmus ani podpredsedu Smeru,“ tvrdí opozičná pravicová strana. Maňku odmieta podporiť preto, že Smer je podľa nej zodpovedný za prehlbujúce sa regionálne rozdiely a tiež „vytvára podmienky pre rast extrémizmu“. Podľa SDKÚ sú výsledky prvého kola volieb v BBSK „logickou reakciou na dlhodobo neriešené a ignorované problémy“. Sociálny, hospodársky a ekonomický úpadok Slovenska sa, ako tvrdí, začal od roku 2006 prehlbovať nástupom vlády Smeru.

Za Maňku sa postavili pred druhým kolom nielen jeho podporovatelia z prvého kola, ale aj niektoré pravicové strany, ktoré si neželajú víťazstvo extrémizmu v BBSK. Podporu Maňkovi avizoval napríklad Most-Híd, NOVA Daniela Lipšica tiež odporúča voliť súčasného šéfa kraja. Aj banskobystrickí mestskí poslanci sa postavili za Maňku. Sú presvedčení, že extrémizmus a neznášanlivosť nepomáhajú riešiť ťažké spoločenské a hospodárske problémy v meste a v kraji. Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra.

Maňka má podporu od SNS

Slovenská národná strana (SNS) verí, že sa voliči v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) rozhodnú podporiť Vladimíra Maňku. „Že sa rozhodnú pre pragmatizmus a odbornosť pred nečitateľným a škodlivým extrémizmom,“ vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Hoci SNS bezprostredne po skončení prvého kola volieb deklarovala, že nebude podporovať extrémistických kandidátov, je to vôbec po prvýkrát, čo verejne podporila kandidáta ľavice Maňku. Ten medzitým získal na svoju stranu okrem socialistického Smeru a konzervatívneho KDH aj pravicové SDKÚ, Most-Híd a NOVU.

Bugár: Fico vnáša do regionálnych volieb nacionalizmus

Socialisti a predseda Smeru Robert Fico rozdeľuje podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára voličov na Slovákov a Maďarov a vnáša nacionalizmus do regionálnych volieb. "V Bratislave Pavol Frešo ukázal, že ak sa dá rozdeliť, tak na dobrých a zlých ľudí, ale nie na národnosti alebo náboženstvá. Kto rozdeľuje, nepatrí do 21. storočia. Frešo naopak spája všetkých dobrých ľudí,“ vyhlásil Bugár.

Podľa predsedu Strany maďarskej komunity Józsefa Berényiho, ktorý sa dostal v Trnave do druhého kola županských volieb, doteraz celý priebeh predvolebnej kampane bol civilizovaný, kultivovaný a konštruktívny. Vyhlásenie Fica, aby sa Slováci v Trnave spojili a zvolili si za župana Tibora Mikuša, považuje za zbytočné hľadanie konfliktov. „Ja v tom pokračovať nebudem. Nechám na voličov, nech to zhodnotia oni,“ povedal.

K mobilizácii voličov pred druhým kolom volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja vyzval v utorok na mítingu kandidáta Tibora Mikuša v Trnave predseda vlády Robert Fico. Ľudia si musia podľa neho prísť zvoliť vlastného predsedu samosprávneho kraja, lebo sme na Slovensku. "Ak neprídete vy, prídu iní,“ naznačil. Fico odmietol, že by vytiahol maďarskú kartu. "Ak nám Most-Híd a SMK odkazujú, že sa spájajú v týchto voľbách, aby si zvolili v Trnave, v slovenskom meste, maďarského župana, ja odpovedám: spojme sa, Slováci v slovenských politických stranách a zvoľme Tibora Mikuša za predsedu Trnavského samosprávneho kraja,“ povedal premiér. Ak sa môžu spájať maďarské strany, tak sa môžu podľa neho spájať aj Slováci.

O hlasy voličov sa budú v sobotu 23. novembra uchádzať kandidát SMK a OKS József Berényi, ktorému podporu deklarovala strana Most-Híd a nezávislý kandidát Tibor Mikuš, ktorého podporuje Smer-SD a niekoľko menších strán. Berényi získal v prvom kole 14 339 voličských hlasov, čo je 18,33 percenta., Mikuša podporilo 31 310 voličov, čo je 40,04 percenta.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Frešo #Vladimír Maňka #voľby do VÚC