Druhé kolo župných volieb prežije

Nízka účasť a vysoké náklady. Také sú argumenty, prečo by sa malo v zákone zrušiť druhé kolo regionálnych volieb.

22.11.2013 12:00
debata (4)

Podľa údajov ministerstva vnútra náklady na to sobotňajšie budú 1,9 milióna eur. Politici sa však k takémuto kroku nechystajú. Tvrdia, že dvojkolová voľba župana má svoj význam. Zajtra sa uskutočnia voľby v piatich krajoch Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom, kde kandidáti na županov nezískali nadpolovičnú platných hlasov pred dvoma týždňami. Politológ Michal Horský je presvedčený, že druhé kolo nie je zbytočné.

„V súčasnom demokratickom svete, kde využívajú väčšinový volebný systém, je druhé kolo zavedené najmä preto, že poskytuje legitimitu a váhu kandidátov, ktorí neuspeli priamou voľbou v prvom kole. Druhé kolo im potom dáva možnosť potvrdiť jednoznačnosť volebnej autority,“ myslí si politológ.

Sociológ Pavel Haulík by videl zmysel druhého kola v prípade, že by sa aj župní poslanci volili dvojkolovo v jednomandátových obvodoch. „Voliť sólo dvojkolovo len župana pokladám za nezmysel,“ mieni sociológ. Účasti v župných voľbách by podľa neho pomohlo aj to, keby boli spojené s nejakými ďalšími voľbami.

Druhé kolo regionálnych volieb parlament schválil v roku 2001 vo volebnom zákone na popud poslanca HZDS Jána Cupera. Dôvodom bola obava, aby sa županom nestal nominant SMK. Kandidáti maďarských strán však doteraz nezvíťazili v prvom kole volieb župana. Žiadne prekvapenie sa nekonalo v druhom kole ani pred štyrmi rokmi. Svoju výhru potvrdili kandidáti z prvého kola. Ich volebné zisky sú často len o niečo málo vyššie ako v prvom kole.

Politici nie sú jednoznačne naklonení možnosti zrušiť druhé kolo župných volieb okrem Mostu-Híd či SMK. V súčasnosti je v parlamente v druhom čítaní volebný kódex. Ten s druhým kolom počíta aj naďalej. V parlamentných debatách sa ani nespomínala možnosť voliť županov len v prvom kole.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan je za súčasný systém výberu županov. Dokonca sa prikláňa k tomu, že by sa malo zaviesť druhé kolo aj pri voľbe starostov a primátorov. Zdôvodnil to tým, že po prvom kole takýto víťaz nemá ani len nadpolovičnú väčšinu hlasov zúčastnených voličov a mandát od občanov je potom v porovnaní s právomocami župana slabší. „Viem, že sú to náklady, ale demokracia niečo stojí,“ mienil Abrhan.

Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej zo Smeru povedal, že priama demokracia môže byť absolútne dostatočne viditeľná v jednokolových voľbách. „Je to však vecou širšej spoločenskej a politickej dohody,“ doplnil Madej.

Náklady na voľby v druhom kole

  • Bratislavský kraj 297 540 eur
  • Banskobystrický kraj 488 270 eur
  • Nitriansky kraj 396 400 eur
  • Trnavský kraj 280 150 eur
  • Košický kraj 455 040 eur

Dve kolá volieb znamenajú aj väčší balík peňazí zo štátneho rozpočtu. Vláda schválila na regionálne voľby celkovo 10 miliónov eur. Jedna časť tohto balíka je určená na odmeny členom volebných komisií, na tlač hlasovacích lístkov a rôznych volebných tlačív pre volebné komisie, vybavenie volebných miestností a na ochranu verejného poriadku počas volieb. Druhú časť financií spotrebuje Štatistický úrad, ktorý zabezpečuje sumarizáciu volebných výsledkov.

Náklady na prvé kolo bývajú oveľa vyššie, pretože sa volia aj poslanci krajských parlamentov. Podľa údajov ministerstva vnútra náklady na sobotňajšie druhé kolo budú 1,9 milióna eur. Odmena člena a zapisovateľa okrskovej volebnej komisie je necelých 40 eur. Skutočné náklady bude rezort poznať až po vyúčtovaní na konci decembra.

Pred štyrmi rokmi sa na organizáciu regionálnych volieb vynaložilo približne 8,5 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #ministerstvo vnútra #VÚC